單程機票去唔去到英國?

211 回覆
6 Like 81 Dislike
探親旅遊
咁你咪只買單程囉。

呢個資訊任何航空旅客討論區都講到臭,例如flyertalk,TripAdvisor

如果有呢句,而個客上咗機但最後refused entry, 航空公司要負責(at their expense)送翻個客回程兼公司要俾罰款數千美元,所以航空公司做法就係當must 嚟做
一張credit card 都夠解釋啦
其實去英國真係無乜太緊張
去美國就唔同講法姐
我半年前去英國係分兩間airlline買單程
去到上機都冇俾地勤問過我有冇回程機票
但係入境時既時候有睇

你一係買張可以改既回程機票 or博一博搵顧主寫封公司信證明你仲在職 只係請假去旅行
我個時咪單程 有咩問題 無人問無人理
又一個on9既人話人on9
睇下你check-in 個時咩態度啦,如果串77,或者10問9唔應既話,我就一定會要你show 返個return ticket 比我睇先會比boarding pass 比你

利申: 放個無數咁多個單程機票既客,但前提你本護照係可以免簽入境
如果你放咗條友結果被遣返
上司會唔會詐型,問你點解唔check
唔一定要show return 機票?
只要係離開目的地嘅任何交通票都得?
touchwood 未試過 , 但我會同個客講,如果英國入境要你show return , 你就要即場買張機票
冇錯,你可以有張歐洲之星既火車飛都ok
有你呢句我就放心
至少可以pass咗check in果關
因為只要我同你地講去到入境先買return就可以了事的話
到時入境講理由再誠懇啲
火車貴
搭巴士去巴黎
同埋我做左咁耐,未聽過揸HKG PASSPORT 既人比人 因為得單程機票而唔比入境,要返黎香港,除非你7下7下,英文都唔識,又買單程機票,咁就難講
帶返頭盔先,我冇做機場幾年啦,依家疫情有冇check 得嚴左我唔知架
咁就掂啦
到時我會print定成份旅行計畫書
證明倫敦住friend屋企
一坐低見officer就一野隊埋去
佢一定好滿意
可唔可以請多啲公司嘅準則
點解要show return或者會有咩後果
公司既立場就係 , 寧願有殺錯都唔放過,如果你搵著check - in 個staff 係新人 或者好怕死既話,你就預備即場買機票先啦
你邊條airline?
仲有冇熟人喺裡面做緊
都話搭巴士
因為航空公司係跟住個timatic 黎做人,但timatic 好多時都會寫要return ticket 先得,如果唔係就could be refuse ,所以航空公司就唔敢同你博 ,我冇記錯英國refuse 一個人返香港,航空公司好似要罰差唔多10萬hkd
BA , d 熟人都走曬咁濟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞