單程機票去唔去到英國?

211 回覆
6 Like 81 Dislike
有bno嘅話我鍾意彈出彈入都得
拎緊特衰咋
so sad
諗起有得去幾個月就唔sad
係要預多批無謂錢啫
總之半年內返港,話知你揸乜
唔識唔好9up啦 隨時害到人
唔同國家有唔同規定
有國家會要求旅客(冇居留權)入境嗰陣提供回程機票,例如紐西蘭,詳細自己上IATA睇
證明你係會走,唔會逾期逗留打黑工
萬一被拒絕入境,旅客需要遣返,該地政府就會罰航空公司錢兼要航空公司免費送佢返香港
講到尾都係為咗錢,邊個會想俾人罰錢?
一定會check
就係識先話你知唔駛
你唔識就唔好9up
特區護照係唔需要回程機票
如果你有向border force申請做registered traveler
直頭唔需要行all passport (non-EU)人手通道
可以用UK/EU e-passport gate (等同香港E道)
就咁scan passport就出 連問題都唔駛答

你唔駛擔心
真係驚嘅自己再打去問airline confirm
感激
最弊呢啲嘢冇明文規定,有嘅話我都服
一啲話俾一啲話唔俾
我之前都係買單程機票入境 入到去英國海關一定會問你有冇離開英國嘅交通工具機票火車票嗰啲 呢個問題係一定會問 建議你準備好

我個人就對同佢講話未決定呢個答法有少少保留 你企喺海關嗰個角度諗 去得旅行點會冇plan好?就算唔係plan好仔細 起碼下一站去邊度你都會諗定掛?

我覺得你可以求其買一張廉航嗰啲機票 $500港紙有找 起碼show到俾佢睇你係會離開英國唔會非法逗留 證明到你唔會非法逗留就好大機會俾你入去

但係如果你真係咁樣做千祈唔好唔坐嗰班機 因為好似我上面咁講海關會睇你幾時走 如果你聲稱你嗰日走但係你最後冇走到 你下一次入境會好麻煩 甚至好大機會入唔到

英國出境係唔會檢查你幾時走 但係佢就係有辦法知道你 如果你譬如話7月1號走 但係你無 你下一次入境個電腦就有你record 好多人就係因為咁樣入唔番英國
個 Timatic 咁寫即係如果你無回程或onward 就唔會俾你chek-in上到機

check in 佢喺電腦睇翻你個booking已經知道你係咪有回程/onward,唔須要問你攞嚟睇,除非你係separate ticket 分開兩張機票,佢就會問你。

BNO Visa (5+1), work permit, 外國留學生visa ,BC 嗰啲你咪可以單程票上機。
Onward ticket 可以係平廉航去歐洲 或火車票, 香港check- in 都可以show 呢啲
一年內最多6個月,365日最多183日
拎bno如果冇bno visa一樣受一年內最多183日限制
識人上年5月幾單程機票上到機
只係入境俾英國問得好詳細 最後都入到境
依家唔知係點
有啲 cash
有工作證明
對答正常解釋到

當地海關應該無咩問題

佢驚人非法逗留打黑工啫
你講到咁實 到時唔得就搞亂人地行程
依d野有時真係睇條友心情點 人地堅持要你就企左係度
我其實都會想英國去法國
我見啲車飛/船飛好平
我唔會買完之後果日唔離開英國

即使我證明到會離開英國
俾我成功香港入英國
到時我喺法國搭返船/車返uk果陣
係咪都要同海關解釋有冇買回程機票?
定係到時果啲海關冇機場咁嚴?
你問下佢用咩理由入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞