好奇問:如果一日一定要飲2L液體

317 回覆
6764 Like 386 Dislike
真 有時起公司唔飲重唔安落
咁唔純既水係咪水? 又係咪當加左water soluble?
咁你地平時飲緊既係咪水? 仲係冇人答到我
兩三杯正常啦
返工係office 淨係得蒸餾水

唔通自己買水咁on9

每日平均飲2.5升,每個鐘平均飲200毫升
讀壞腦
除非你係skepticism 咁仲on9
你地啲尿多唔多泡?
哲學題係開放式架,你冇撚野呀?
冇啲深度,死連燈仔
冇人理佢佢就會自己收聲架啦
你呢個係用理科邏輯同文科人討論

佢唔係質疑緊H2O 係water molecule
佢係講水作為一個整體嘅概念
一個例子就係你打開水喉斟杯水
杯水唔只得H2O
會有條喉出嚟iron ions 同埋水務署加嘅fluoride ions 喺入面
喺呢個情況佢仲係唔係單純嘅一杯水?
定係已經係一杯撈咗唔同嘢係入面嘅溶液?
如果仲係呢杯仲水
咁要去到有幾多% 嘅其他element 先唔再係水?

所以唔使咁認真用理科概念討論
你嘅定義只係科學嘅定義
正如樓上所講 仲有好多唔同perspective
例如be water係咪我哋fission + decay要變成h2o
聖水同正常水又有咩分別?(神學)
如果每日飲2L zero身體會唔會有事
詳情可以Google 滲透作用

礦物質可以係一般食物飲品度吸收架,只係大量蒸餾水個破壞體內平衡姐,一般咁飲都冇乜問題

只係做運動果陣體液電解質大量流失,飲蒸餾水對體液嘅補充係再差d,所以先會咁多賣等滲嘅電解質飲品

一般咁買支蒸餾水飲真係影響唔大,身體會自己調節返
其實兩面都冇乜根據
不過礦泉水唔一定係硬水
仲有bonaqua係礦物質水 即係RO完再加礦物質
飲精
泡係屙時有定等落左水先有
兩樣差好遠喎,一個係高滲溶液,蒸餾水係低滲溶液

一、滲透壓物質
移除水分是透析的基本要求。滲透 壓物質讓透析液成為高張溶液,藉由滲 透壓梯度來移除水分。最早的透析液是 生理食鹽水,1940 年代後,開始加入葡 萄糖作為滲透壓物質。理想的滲透壓物 質必需具備下列特性:
1. 容易代謝為無毒性的產物。 2. 不易被吸收。
3. 安定且對腹膜無害。
4. 便宜。
5. 低濃度時即具有有效的滲透壓。 6. 被吸收後不會產生代謝物。
7. 被吸收後具營養價值。
8. 容易製造生產。
9. 不能影響腹膜的防禦能力。
滲透壓物質主要分為兩大類:低 分子量及高分子量。低分子量物質中最 常使用的是葡萄糖溶液,常見的濃度為
體吸收。
2. 如果病人需要,可提供病人缺乏的電
解質和營養。
3. 在不干擾腹膜透析液溶質作用的情況
下校正酸鹼平衡問題。
4. 無菌而且能抑制病原和微生物生長。
5. 不含有毒金屬。
1.5%、2.5%、4.25%。 這 類 透 析 液 對 保 存餘尿較有效果,但對殘餘腎功能的保 存沒有明顯幫助。其他常用的低分子量 物質為胺基酸溶液,通常只使用於營養 不良或反覆腹膜炎的病人,使用時也必 須適當補充營養,濃度為 1.1%,大部 分為必需胺基酸。
bonaqua黎
其實飲太多都唔一定好
飲到啲尿變透明其實已經係流失埋身體養分
屙尿淡黃色先係最好
舊時代流料黎
依家科學研究大部分都話正常人飲茶反而減少生腎石
但本身腎有事個班飲得多的確會惡化
過濾咗既水,其實仲洗唔洗煲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞