(精選) 近年值得一睇嘅動畫

162 回覆
12 Like 18 Dislike
Odd taxi
比宇宙更遠的地方
雖然有啲唔認同
但原創,推
聖母聖詠 篇
個女主角好似太弱氣 睇左一兩集覺得佢好煩無睇了
認同好作品
Aimer首ed每次一聽就諗起套嘢
睇完依套走去search維京歷史, 好正好似one piece

不過可惜漫畫後面有d爛嘅味道
樓主點睇攻殼機動隊sac2045

可能對好多人嚟講舊版遠比新版好
但係我心目中新版都好值得睇
呢套野漫畫1989年開始連載
過左30年放係今日依然係好前衛嘅作品
係當年業界開拓左一個新領域
好可惜今時今日已經好少人討論,身邊好多人都唔識呢套作品
我好希望可以推介比更多人知
神作
係我心中同浪客行一樣排名
我幾年前先開始經常睇動畫,第一次當季追就係呢套
太正啦!
補充幾套18年尾同之後新出嘅動畫(非續作):

少女歌劇 Revue Starlight (18夏)

可能係近年最癡線作品,玩舞台少女故事玩到變藝術品實在太正,然後劇場版又更上一層樓,唔睇一定可惜

終將成為妳 (19秋)

甜到漏油,感情細膩贏盡9成9愛情作品

安達與島村 (20秋)

同終將成為妳有D類似,畫工爭D但一樣故事好正

強風吹拂 (18秋)

講大學長跑/cross-country接力隊由零開始,非常引人入勝的王道運動作

別對映像研出手! (20冬)

著名監督湯淺政明近年力作,如果白箱係動畫界的心靈雞湯,映像研就係動畫界的一張情書

Wonder Egg Priority 奇蛋物語 (21冬)

私心推介,講述四個少女對抗各種社會惡事的另類作品
後面有D爛尾,但第一集睇到我呆左已經夠哂

86 不存在的戰區 (21春)

近年頭號輕小說改篇,戰爭下的網戀故事,不論世界背景、動人時刻、機械大戰定人物描寫都係頂級

ODD TAXI (21春)

廣受好評的indie原創作品,一個的士佬嘅連串奇事引出一個頂級劇本,似日劇多過動畫,一定要睇

SONNY BOY (21夏)

同樣係原創作品,呢套又係講少年少女各種心事,比較似日劇《漂流教室》
故事甚至畫風非常電波,但中正頻率的話會非常好睇

平家物語 (21秋)

日本同名千年古典改篇兼K-ON監督山田尚子最新作品,一個家族由盛而衰的歷程,短短11集內淋漓勾畫
樓上quote嗰啲真神作
我自己覺得可以一睇嘅仲有馬娘,高分少女,隱瞞之事,本田小狼,皿三昧
但動畫最後比啲咁既野我睇
然後停左
竟然仲未有 來自深淵
下年有第二季喇!!
滿月似fate多過小圓,而且我覺得滿月之戰其實唔算好好,配角搶戲過主角,主角描寫唔夠亦導致套動畫想表達嘅嘢唔明顯
結城友奈好睇過滿月
86 不存在的戰區
呢套有啲高開中走,第二集反轉個劇情一次,點知都係做返王道套路,有啲嘥咗個世界觀
不過原創動畫,中規中矩得嚟有啲驚喜已經值得支持
開頭好悶唔知點睇落去
後期節奏慢有啲悶
Wonder egg priority 就算爛尾我都睇得好開心
我覺得仲痴線過少女歌劇
少女歌劇反而係好食電波
唔岩channel果d應該睇完應該一大堆黑人問號
皇帝聖印真係有興趣唔該睇小說 動畫因為篇幅問題 改到不倫不類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞