(精選) 近年值得一睇嘅動畫

162 回覆
12 Like 18 Dislike
lm
DECA-DENCE
2020年

原創科幻

呢套唔知點唔劇透下打簡介,求補充
命運石之門
係值得睇嘅
但算唔算近年
彼方的阿斯特拉
ID:INVADED
2020年

原創科幻

超自然科幻題材講查案
主角每次進入"夢"(井)就會唔記得自己係咩人,會以為自己係一個偵探,以每次都會有第二張相個女人嘅死。每個夢有不同死法,要查出黎。外面嘅人可以睇到入面嘅畫面但冇得交流。好多時個夢入面會有hints去幫現實世界查案。
#6 彼方的阿斯特拉
2019年

科幻懸疑求生

幾乎0死角嘅動畫
原作本身高質,動畫制作又有水準
講流浪外星求生,再加上懸疑在於呢件事係咪純粹意外,同埋入面有啲笑位有啲熱血位咁,有男有女。
Id invaded以原創動畫來講 算唔錯
近排睇孔明大熱 令我回憶起Carole and Tuesday
得閒Spotify 聽下都好有畫面 可惜尾段劇情偏左
但整體真係算高質正面
Live咗,都睇過,等緊樓主講Carole and Tuesday,vivy 同86
刀劍神域
輝夜姬
海盜戰記 (Vinland Saga)
2019年

歷史類戰爭文藝片

當年係歐美係神作,排名第一
成日俾人講文戲好睇過打戲

故仔其實好淺白。一個戰鬥狂有日突然退隱咗,但係俾日搵上門。
當時個仔成日覺得陪家人耕田係無出色,要打仗先可以證明自己係男子漢。亦都冇人會信一個大叔係世界級高手。
個仔要老豆死咗之後,去見識呢個世界,先知道阿爸嘅過去(!?)
呢個作品最勁係主角唔係主角,主角只係一個俾你去切入世界觀嘅載體。真正好睇係主角相遇嘅人背後嘅故事。
Carole and Tuesday 爛尾
成個故仔冇重心
要聽歌不如睇孔明
夢幻島其實睇到逃出孤兒院就停都ok
#11 Vivy -Fluorite Eye's Song

原創科幻

(其實小說版更好睇)
講未來嘅AI輔助人返咗去100年前搵一個唱歌嘅AI拯救世界。
本來AI機械人係只有一個使命,但係呢個唱歌AI因為呢啲奇遇而令到佢產生咗多一個身份,一個使命。
成個故仔就係講呢個唱歌AI係呢100年間不斷透去干涉重大事件,令個結局出現變化。每經歷一個事件,都會令Vivy有所成長。
因為動畫同小說一齊出,而且如果跟足小說好難做到一季完嘅節奏,所以改咗中後段,變得易入口咗。咁當然會有啲突兀,要睇小說版先原汁原味。
#13 輝夜姬想讓人告白~天才們的戀愛頭腦戰~

校園戀愛、搞笑

題材係超簡單。兩個高中生鍾意對方但唔敢表白。
唔洗用腦,單元式。睇啲角色之間嘅趣味互動
會令你欲罷不能
spy family
odd taxi
無職
輝夜
古見

女朋友X女朋友
Odd taxi
滿月之戰(Granbelm)
2019年

Nexus原創、機戰、輕百合

呢套可以當係翻版魔法少女小圓。講一班有血統嘅魔法少女可以係滿月之晚係結界入面渣機械人打架。
(我覺得取材係 魔法少女小圓 + 聖杯戰爭)
機械人設計聽講好有心思,不過我唔多識欣賞。類似SD高達咁但又唔算Q版。
當年啲人唔肯乖乖聽ED,見到評論有人講ED有彩蛋先睇。
個一話開始之後啲劇情開始痴線。不過其實一切都係係故事設定一開始就諗好咗。
值得睇係個劇情。不過呢套算冷門,但我覺得整體表現唔錯。起碼一定好過個套小圓外傳先。
#20 無職轉生~到了異世界就拿出真本事~
2021年

異世界轉生

呢套可以講係神作。原作高質,動畫制作係完全為呢套作品度身訂造。
講男主角係肥宅,轉生咗做生活唔太差嘅少爺仔。
跟住遇到唔同人,各種生死考驗,從而成長。
人物刻畫好,打鬥都好睇。動畫化入面再將文庫版某啲位改善咗。
不過未完,動畫有排追。

https://www.youtube.com/watch?v=37bRmv9ifoY
聽歌會令你進入異世界角度
龍珠Z
首op好撚好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞