(精選) 近年值得一睇嘅動畫

162 回覆
12 Like 18 Dislike
請問香港邊度有得買小說幾鍾意呢套
皇帝聖印戰記
2018年

國家戰爭政治奇幻類

其實呢類作品通常輕小說就好睇,出動畫就麻煩,因為好難記得咁多人名地名。
呢套野世界觀都幾大下,其實唔算適合做動畫
不過當年A1-P做咗呢個挑戰,都算係挑戰成功。

當年鬼頭明里仲未咁紅,同埋頭幾話啲節奏快,俾人笑坐火箭,開局送馬送老婆送城堡。仲有應該冇乜主角係綠色頭髮。

可能係一開始就係想飛走啲開場,令到套野快啲入戲肉
雖然都兩季嘅量,但係啲劇情都算係咁,起碼完哂就完哂,冇爛尾感。
除咗開頭幾話俾人踩之外,仲有茅野愛衣個角色被野外中出、後尾有個女王打仗唔著衫、妖精尾巴等等都好多人講

講男主係一個普通鄉下仔,而係呢個世界有聖印就可以上位,主角就係一關一關咁打落黎,最後一統天下。
佢本身個家鄉俾個垃圾領主糟蹋咗,但係佢冇能力,唯有出去升lv
差唔多完呢套野個陣,佢啲下屬個個知佢想返家鄉搶返領主個位,一齊去幫佢搶返返黎(其實幾遠下)
裡面有幾條愛情線,都幾好睇。
估唔到有正常介紹post
呢套睇到第二集 見到d角色畫風好撚低B 太大反差棄咗
刀使之巫女
2018年

Studio五組原創、日本刀、輕百合、輕科幻

呢套野嘅刀法全部都係參考真實日本刀流派
有職人參與俾意見
一共兩季,第一季同第二季有關連但係可以獨立睇
手機遊戲連登好多討論po

本渡楓其中一套成名作。
一開頭個故仔都幾痴線下。不過啲劇情真係正。雖然係sell日本刀嘅知識,但係佢用anime嘅方式去做呢件事,而且有主線題材,好難得。

女主係遇強愈強型,永遠都係55波唔會輸,亦都唔會大贏。
係第一季,大西沙織想復仇,但力量微少做唔到。本渡楓其實一開始完全乜7都唔知,但係想幫佢,最後感動咗大西,肯俾佢幫手。
其實本渡楓先係關鍵,得大西一個係無可能。

基本上第一季就係講主角隊同敵人隊嘅對打。除咗打仲有雙方嘅故事。敵對燕結芽(水瀨祈)嘅故事係最好睇,用咗成集黎講。一話成神。

第二季就係主力講世界觀,敵人嘅實力係次方級咁上。除咗主角兩人之外其他人已經去到極限,追唔到個級數。最後打完兩個女主已經脫離咗人類層面,變半神。
最後戰力: 主角二人>>主角母親二人>>主角群=>第一季敵對群>>普通刀使>>普通人
(排唔到燕結芽)
https://www.youtube.com/watch?v=eFPJQNfxKsQ

順帶一提第一季敵對boss CV係麻衣學姐/釘哥/尚文大人的劍,用老女人聲配

對比4年前,
而家本渡楓唱功好好多了
https://www.youtube.com/watch?v=OuL8uWl9gjY
呢套睇到好尾段先知個世界觀
觀眾係用角色視角睇唔係上帝視角
都好深入下,唔係小朋友識睇嘅作品
但係可以同小朋友一齊睇
zombieland saga
在魔王城說晚安
2020年

奇幻搞笑

講人類公主被捉去魔王城,但其實人類公主先係魔王城嘅真正主人
人類公主外表可愛但內裡惡魔過惡魔
以訓教為籍口破壞魔王城嘅生態
唯一治到佢就係人類勇者,人類勇者會不斷黎救佢,但係點都救唔到
其實公主好鍾意魔王城亦都冇諗過要返去人類城堡
成套片玩大牌CV玩膠
實驗品家庭
2018年

奇幻日常

其實呢套內容唔算係咩好特別
不過呢到係連登,既然呢套係香港人漫畫家創作,一定要提下
搵日本CV配音,日系畫風,日本播。所以都係日本動畫

故事背景係取材南丫島
講呢個家族係一班人類同動植物合成實驗體
因為同動植物混咗DNA,性格同習性都會有相似,而且智力冇正常人咁高。
得男主係正常人。佢地係以兄弟姊妹相稱
講日常生活嘅現實。不過都唔算悶,幾有趣。
其實而家播緊套Spy x Family都係咁,唔好覺得日常現實會好悶好無聊。
支持香港人
有一套好少眾 Banana Fish

推咗我入king gnu坑
仲有野良神
好鮮明咁刻畫神明性格 同人間之間既關係
不過原作早幾年大病 好似停咗更新成年 最近都冇追啲劇情都越嚟越複雜
86 神作呀

強風吹拂有冇份
冇86
好嘢嚟
必睇
樓豬post個d都算正路
平穩世代的韋太天
https://youtu.be/ebUv84bunwg
以為又係手機俠個啲垃圾po
映像研
比宇宙更遠的地方
Oddtaxi
Lovelivesuperstar
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞