港產片不死(21) (緣路山旮旯/闔家辣/七人樂隊/智齒上咗Disney+)

1001 回覆
32 Like 5 Dislike
樓主開新po
王丹妮新人嚟講真係算係咁
最少佢老左個演繹同後生真係有啲唔同先
我好鐘意殺出個劇本
都同意個cast 係好癲,甚至個組合可以稱得上係可一不可再。
但係講攞獎嘅話始終都係想鎮宇攞
突然就快1001
唔會啦
多咗新朋友加入一齊討論
好事
最佳電影維持智齒,其他相同
基本同意 但係覺得最佳導演應該要比陳可辛
對於演員的指導遠超過另外三個劇情片導演
奪冠大量素人出演包括一班前排球女將同白浪 係佢調教下個成果非常好
單論呢點我覺得要比佢

怒火雖然好 但係覺得冇超越陳木勝其他作品
利申我係想陳木勝攞同冇睇奪冠
但我估陳木勝攞係純粹覺得金像獎會玩追頒呢樣嘢only
下個Po呢個時間表可以長期置頂
金馬層面should be Peter,but this is金像
話說高先秋天的童話會唔會再加場次
同問
BTW 77台星期日會播
咁喺電視睇算了
想戲院睇
其實有,但係好少
可能仲認為電影圈有機會立場行先, 我都係信濁水會係最佳電影
預測:
濁水(電影/男配[豪]/配樂)
梅艷芳(新演員/女配/視效/服裝)
智齒(女主/攝影/美術)
怒火(導演/動作/音效)
黄昏(男主/編劇)
神奇小子(歌曲)
長津湖(剪接)
手捲煙(新導演)
美國女孩(華語片)
好正
第46屆香港國際電影節呈獻 《光影浪潮 香港電影新動力》
HKIFF46 Celebrates 25A with Special Programme

為慶祝香港特別行政區成立25周年舉辦的《光影浪潮 香港電影新動力》巡迴影展,將於第46屆香港國際電影節隆重登場。是次活動由創意香港與香港國際電影節協會合辦,除放映節目外,同時舉辦攝影展,四位劇照師以另一種光影藝術,展現香港電影的非凡魅力。
今屆香港國際電影節精選十部本地傑作,不單標誌着香港電影在題材、風格以至美學上的創新突破,亦捕捉了城市、社會以至民生在25年來的不同面貌。

精選作品
1999 《#細路祥》(陳果導演)
2001 《#少林足球》(周星馳導演)
2001 《#麥兜故事》(袁建滔導演)
2003 《#PTU》(杜琪峯導演)
2004 《#旺角黑夜》(爾冬陞導演)
2007 《#投名狀》(陳可辛導演)
2011 《#桃姐》(許鞍華導演)
2013 《#一代宗師》(王家衛導演)
2015 《#踏血尋梅》(翁子光導演)
2019. 《#少年的你》(曾國祥導演)

是次巡迴影展於四月在烏甸尼遠東電影節揭開序幕,六月在峇里島接力,並在七月於倫敦和曼谷舉行。繼香港後,將於年底前陸續前往其他城市,包括北京、哥本哈根、悉尼、首爾、新加坡、斯德哥爾摩、檀香山、東京、布拉格及迪拜。

第46屆香港國際電影節將於8月15至31日以實體與網上混合模式舉行。完整節目將於7月27日公布。
有幾套都想睇
已開新po
睇嚟標題都係加返香港電影/港產好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞