做過三間LAB(公證行) 你問我答

132 回覆
5 Like 0 Dislike
點評價external audit ?
我個人就覺係做臨記
見証住大量戲子

做戲就梗架啦

不嬲一年之中係得個幾日會認真做Test(講梗Demo個啲人)

其他人一律人肉佈景版(做Test驚比Auditor捉)

Auditor走左即刻瘋狂OT追翻d Job

好多Auditor都係大專D啊Sir 平時都係教呢啲

做錯左佢地一定會睇到

次次Exteranl Audit都係咁架啦

咪由佢Au囉
做細嘅理撚得你

你講到Audit完
做細既唔洗瘋狂OT咁

OT 160個鐘自制雙糧

你講到LAB OT有一工咁
(有既 真係得一兩間囉)
人工一萬 OT錢就封左頂係咩玩法

間間唔同計法啦
一齊越搬越遠就真嘅

個問題唔係計法有幾唔同
大陸廠工而家OT都分分中唔止一工啦
無一工都仲OT?分明做爛市啫
個Summer/Internal/PT同OT差幾蚊

個Summer/Internal/PT同FT OT差幾蚊

有d斷分鐘計
有d ot到咁上下小時另加一舊錢

lab冇好過巿囉

邊間斷分計咁良心?
仲要Office Hour過左起碼要OT過左1.5~2hrs先開始count OT錢
做咩lab
分別做左幾耐

邊間唔講 做過Toys同Textile
一份Summer 二份唔過一年

有邊間丫

ITS BV SGS MTS UL

中唔哂

Rheinland
我個人就覺係做臨記
見証住大量戲子

做戲就梗架啦

不嬲一年之中係得個幾日會認真做Test(講梗Demo個啲人)

做錯左佢地一定會睇到

咪由佢Au囉
做細嘅理撚得你

你講到Audit完
做細既唔洗瘋狂OT咁

間間唔同計法啦
一齊越搬越遠就真嘅

個問題唔係計法有幾唔同

有d斷分鐘計

lab冇好過巿囉

邊間斷分計咁良心?
仲要Office Hour過左起碼要OT過左1.5~2hrs先開始count OT錢

屌佢老母我個frd係美國讀左個toxiology degree 番黎都係得14k 一個月

跟著佢去做a&f sales
做咩lab
分別做左幾耐

邊間唔講 做過Toys同Textile
一份Summer 二份唔過一年

有邊間丫

ITS BV SGS MTS UL

中唔哂

Rheinland

唔中
BTW叫開TUV, Rheinland係分支
我個人就覺係做臨記
見証住大量戲子

做戲就梗架啦

做錯左佢地一定會睇到

咪由佢Au囉
做細嘅理撚得你

你講到Audit完
做細既唔洗瘋狂OT咁

間間唔同計法啦
一齊越搬越遠就真嘅

個問題唔係計法有幾唔同

有d斷分鐘計

lab冇好過巿囉

邊間斷分計咁良心?

屌佢老母我個frd係美國讀左個toxiology degree 番黎都係得14k 一個月

14K 可能都只係HK FG chem既最高offer
chem人工係高少少
留名
ive讀呢行
準時grad唔到
想做建築果邊
而家係某外資lab做緊暑期工文職
ive讀呢行
準時grad唔到
想做建築果邊

Product testing?
我啲同學Grad左Ive之後入U轉哂Nursing
ive讀呢行
準時grad唔到
想做建築果邊

唔係讀建築好似好難入行
香港既LAB黎講 乜資都係垃圾
狗都唔屌,
入去做寧願做奴隸好過
反正都無分別,都係不見天日既生活。

轉左行9世
我個人就覺係做臨記
見証住大量戲子

做戲就梗架啦

做錯左佢地一定會睇到

咪由佢Au囉
做細嘅理撚得你

你講到Audit完
做細既唔洗瘋狂OT咁

間間唔同計法啦
一齊越搬越遠就真嘅

個問題唔係計法有幾唔同

有d斷分鐘計

lab冇好過巿囉

邊間斷分計咁良心?

chem人工係高少少

我之前啱啱大學Chem畢業都係得11k
ive讀呢行
準時grad唔到
想做建築果邊

唔係讀建築好似好難入行

驗石屎
c/f字頭之類
地盤磚仔佬咋嘛
狗都唔屌,
入去做寧願做奴隸好過
反正都無分別,都係不見天日既生活。

轉左行9世

入面啲人奴性好重 唔OT好似會生性病咁
打風黑雨last minute先準走 啲巴士都停哂 車都無得搭啦
我個人就覺係做臨記
見証住大量戲子

做戲就梗架啦

做錯左佢地一定會睇到

咪由佢Au囉
做細嘅理撚得你

你講到Audit完
做細既唔洗瘋狂OT咁

間間唔同計法啦
一齊越搬越遠就真嘅

個問題唔係計法有幾唔同

有d斷分鐘計

lab冇好過巿囉

邊間斷分計咁良心?

chem人工係高少少

我之前啱啱大學Chem畢業都係得11k

Chem值租啲
得11k你都做 physical都11啦
我之前做過蛇既summer intern,見到好多前輩都做到頹哂,有D人直情係自閉咁,好人少少既都會笑下,但個atmosphere好怪。
做過ul 行已轉

要生活好 早日脫離lab
ive讀呢行
準時grad唔到
想做建築果邊

唔係讀建築好似好難入行

驗石屎
c/f字頭之類
地盤磚仔佬咋嘛

好似都唔易入行 apply過 零回音
我之前做過蛇既summer intern,見到好多前輩都做到頹哂,有D人直情係自閉咁,好人少少既都會笑下,但個atmosphere好怪。

peak season連踩十幾日 朝9晚9 禮拜六日要翻
唔頹先有問題
做過ul 行已轉

要生活好 早日脫離lab

要生活好 早日脫離lab 一開始就唔好做LAB
今日收到電話做I記 Business Development Executive。係咪即係Sales

唔知 不過LAB CS一樣比人當係狗

呢個post又係cs又係sales咁囉

係咪應該reject

無病無痛唔好做LAB

Lab 同做merchandiser 一樣咁西
有冇巴絲聽過中檢?呢間算唔算?
有冇巴絲聽過中檢?呢間算唔算?

而家中檢好似同CQC係同一間
好似做Cert Body野多 有無巴絲知?
BTW佢大陸個邊啲Auditor好垃圾
First party(客自己嗰邊既lab)同third party(公證行)待遇上有冇分別?
其實LAB除左做QA仲有位好做?

利申: Degree就grad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞