做過三間LAB(公證行) 你問我答

132 回覆
5 Like 0 Dislike
今日收到電話做I記 Business Development Executive。係咪即係Sales

唔知 不過LAB CS一樣比人當係狗
見到bv請緊Summer ,想問係咪好多ot?

BV唔熟
做得LAB遇左要OT
做LAB唔OT係罪
如果有個Department係唔洗OT 應該都唔會請Summer
91307?
91307?

呢科開黎比人讀真係陰人
無前途 Grad左=半個ENG
任何一個ENG都可以入LAB同你搶飯碗
但係91307做唔到其他ENG工
BTW 91307摺左啦 唔知改左咩名
91307?

呢科開黎比人讀真係陰人

邊屆
你而家有冇返緊 ENGINEERING
91307?

呢科開黎比人讀真係陰人

邊屆
你而家有冇返緊 ENGINEERING

唔自爆
而家份工同ENG無關
點睇做lab依行?

整體定點?打工仔角度?

整體,例如行業前境等
而家做緊邊行?

點解咁對呢樣野咁有興趣?
同LAB無直接關係既工

出黎轉得返咩工?
聽講lab人工好低
而家做緊邊行?

點解咁對呢樣野咁有興趣?
同LAB無直接關係既工

出黎轉得返咩工?
聽講lab人工好低

轉去啲客度做 然後同翻LAB deal啲Test(因為你識做啲Test LAB唔敢亂黎)
做test既post好彩就可以轉QA
但QA門檻好高
無運係一定轉唔到
而家做咩行業
初初入去人工有幾多
你個部門好唔好相處
而家做咩行業
初初入去人工有幾多
你個部門好唔好相處

當大學畢業,唔計ot人工係咪低過其他行業

最高嗰間幾錢人工?
點睇做lab依行?

整體定點?打工仔角度?

整體,例如行業前境等

傳說大陸LAB有好多唔做Test都可以直接出Cert 仲要收得勁平
如果唔係啲客指明唔用大陸LAB 香港LAB都幾難同大陸鬥
仲有LAB同LAB之間都做爛市 唔收錢幫人test又有
收錢幫人test 但個Charge連個operator人工都cover唔到又有

無前途 LAB有個現左像就係
好多人中途頂唔住Quit左
剩翻都係啲懶得轉工又無料既人
然後佢地做得耐成為老屎忽 升左上management級
但係呢類人堅係廢
但佢會係你上司 佢既決定可以亦都影響到公司運作
做過2間LAB 個supervisor都係廢到痴線
咁岩都係全team人走左佢無走 所以升左上神枱
而家做咩行業
初初入去人工有幾多
你個部門好唔好相處

當大學畢業,唔計ot人工係咪低過其他行業

而家大學FG 好似出到12K以上
最高嗰間幾錢人工?

咩Post
而家做咩行業
初初入去人工有幾多
你個部門好唔好相處

唔自爆
幾年前HD仔 FG7.5~8.5K
而家Degree FG係12K+
通常部門圍內都仲OK
有啲LAB testing同CS係死敵 好Q煩
今日收到電話做I記 Business Development Executive。係咪即係Sales

呢個post又係cs又係sales咁囉
點睇UL?

UL好多分支 邊間先?
BTW今年佢地凍薪

Softline customer sevice

Softline唔熟 幫你唔到

咁hardline呢?

係咪應該reject
點睇UL?

UL好多分支 邊間先?
BTW今年佢地凍薪

Softline customer sevice

Softline唔熟 幫你唔到

咁hardline呢?

Sorry 都唔熟
但一句講哂 我唔suggest人做LAB
成日OT唔緊要 但你OT連一工都無
自認M系另計

係咪應該reject

無病無痛唔好做LAB
i 記?summer helper我都有做過
btw 點睇f 記material lab?
i 記?summer helper我都有做過
btw 點睇f 記material lab?

Summer就算啦 又唔係做成世
F記係邊間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞