做過三間LAB(公證行) 你問我答

132 回覆
5 Like 0 Dislike
IVE啊SIR話 LAB係香港6大產業

而家唔係LAB界度做 勿相認
做咩lab
分別做左幾耐
做咩lab
分別做左幾耐

邊間唔講 做過Toys同Textile
一份Summer 二份唔過一年
係咪要日日ot
邊間公司係lab 界清泉? 人工最高?
做咩lab
分別做左幾耐

有邊間丫
點睇UL?
做咩lab
分別做左幾耐

你又做toys 又做textile ,你讀咩科架?
係咪要日日ot

睇邊間 有d可以無生意到翻工齋坐

Summer試過連開13日工 講梗已經係朝9晚9咁踩

禮拜5通常啲大粒會叫你禮拜6翻去OT
然後你禮拜6翻左去會發覺個大粒自己無翻
點睇UL?

UL好多分支 邊間先?
BTW今年佢地凍薪
做咩lab
分別做左幾耐

你又做toys 又做textile ,你讀咩科架?

第一份工硬食左Textile 既豬頭骨位
I字頭
邊間公司係lab 界清泉? 人工最高?

5年前左右 High Dip仔有lab offer $7500
成班同學做爛市衝哂去做 所以LAB人工從來無高過
無Tech底照請 佢地要既係一條肯做野既狗
見工個陣HR例牌會話Base低但有OT allowance 所以加埋就高
點睇做lab依行?
點睇做lab依行?

整體定點?打工仔角度?
而家做緊邊行?
係咪中六都可以去做?
定要有相關學歷?
而家做緊邊行?

點解咁對呢樣野咁有興趣?
同LAB無直接關係既工
係咪中六都可以去做?
定要有相關學歷?

英文好可能可以都做test/CS
但我估9成會比contract既 assistant你做
除非係Chem
Physical無物理底都有機會請
係咪中六都可以去做?
定要有相關學歷?

英文好可能可以都做test/CS
但我估9成會比contract既 assistant你做
除非係Chem
Physical無物理底都有機會請

Chem門欖高啲
點睇UL?

UL好多分支 邊間先?
BTW今年佢地凍薪

Softline customer sevice
點睇UL?

UL好多分支 邊間先?
BTW今年佢地凍薪

Softline customer sevice

Softline唔熟 幫你唔到
做過BV,its , sgs. 定 ul ?
做過BV,its , sgs. 定 ul ?

做乜個個都咁想知做過邊間
今日收到電話做I記 Business Development Executive。係咪即係Sales
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞