翻左3年工 個人變到好麻木

186 回覆
1081 Like 14 Dislike
加埋呢三年武肺真係特別頹 容易令人迷失

其實生命可以好精彩 未有疫情前

我一年飛四次 雖然都係日本 屋企人話我晒錢

而家睇返 果堆經歷直頭用錢都買唔返

人大左/老左 好多野就已經唔同晒

試下發掘興趣 人生唔係淨係得錢同返工
都唔知我manager點可以連續咁樣做左20年
唉,想死

無review嘅後果
我仲係幾她鐘我而家份工做左4年
香港創業風險太高
隨時輸到破產
返工最多比人炒姐 咪揾過第2份
必經階段,返多幾個三年就會開始麻木,到差唔多10個三年果陣就會變黎生
呢個情況轉工人工高左仲少野做左(好快做完) 仲悶 搞到Hea 左幾個月已經養成左番工點解要做野既心態
你夠冇
咁樓主想做啲咩?
把握機會唔結婚生仔咪得
明天我不會來過
起碼搵返熱情 燃燒生命嘅感覺
搵自己興趣,返工只為賺錢,冇幾多個做到自己真係鐘意嘅工
係香港生活可以有咩意義
其他結婚唔會洗你好多,差別在於你既另一半對你既人生有冇影響或幫助,我慶幸係太太經濟能力比我好,唔洗為我帶來更大負擔。

至於生唔生小朋友,當然係一個大開支,但就算你慳左呢筆,去到咁上下年齡,四大長老d 病痛問題,人到中年既危機,住屋生活成本上升等等,都會為你帶來不便。

所以都係個句,有d 時可以趁年輕做左先,有d 野可以趁有錢做左先,有d 野甚至只能留到老年先有機會做,所以,趁早完成自己某d 目標或夢想,將來都唔會咁多後悔同遺憾。

我放過自己一年break 去追下夢去睇下呢個世界,返黎香港之後繼續打工生活,但至少做左一個之前好想做既野,生活乏味,但至少不枉過。
學下樂器 學下唱歌 學下畫畫 睇下有內涵嘅書
唔好係剩係做運動呢啲唔用腦嘅活動
搵啲嘢享受下
善待自己
要啲膽色
好彩我鍾意打機 日日最期待放工打機既me time
有時又煮下飯仔 日日都好開心
冇興趣真係會好迷
而家連機都唔想點打,仲迷
可以投入到一樣野就唔會咁迷
羨慕你
我係中意打機但而家熱情好似消失左
有種作業感
唔係由心想玩咁, 冇野投入到真係會覺得唔知做咩好
有時可能番工仲好過放假
一個番左工十年以上嘅人表示同感
特別係武肺呢兩年半遇上左我工作上低潮,番工唔開心,諗起如果無工返可能仲唔開心。
興趣開始愈來愈窄,連搵朋友都懶左咁
感覺成個人生走緊下坡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞