翻左3年工 個人變到好麻木

186 回覆
1081 Like 14 Dislike
可能興趣定義人人唔同 我就覺得興趣=鐘意做既野
係用黎打發時間/放鬆 唔可以拎黎搵食
因為一同收入有關 特別係變左主業 成個感覺就唔同曬 到時又要搵另一種(興趣)黎打發時間同放鬆
之後你就會習慣了發覺做又36唔做又36 之後就會慢慢變成老屎忽
咁轉行?日日都好挑戰
咁唔係你想點
以前有得去旅行都可以plan 下去邊到玩,
上網做下research,
人大咗連機都唔想打,又冇旅行去,係香港的確好悶
i know that feel
搵個SP
溝吓女
日子會好過d
唔啦 人生最緊要hea學歐洲人咁生活
你諗下你有大概35年時間搵錢
但你大概仲有55年要洗錢
你唔勤力搵錢點得
做自己鍾意做既野點解係麻醉
做人做到你咁on9
屌,以前返送中
想講香港人唔係同老細傾返個work life balance呀 組工會拎勞工利益呀
個需求金字塔九成九卡係自我滿足度姐
你估似巴黎起義同甘地孫中山咁
本身有錢既 博命去搞革命咩
???
做多啲你有興趣嘅嘢

唔好浪費而家嘅時間

你對做鍾意既野麻醉下對社會同生活不滿呢個陳述有咩唔滿意
同感
今年37 有2個小朋友
回望過去 工作十幾年其實都只係一轉眼既事
展望未來十幾年到退休死亡 亦都會係一轉眼既事

年輕人希望大家把握時間同機會 唔好咁hea 同埋記住要儲錢

勞動帶來自由
其實做人唔應該係咁
咁樣係為商家佬做奴僕

只有離開城市先可能避免到
但又有幾多人做到放低物質享受
有關於生小朋友
如果兩個都有共識又有d能力,建議30鬆就好生
拖下拖下拖到30中尾好易流產
太理想化
創業唔係淨係同夢想掛勾
咁樣同時都好危險
大把人返咗十幾年工
建立咗人脈同埋成熟嘅工作態度
四十歲先做老闆一樣會成功
當然成功嘅定義每個人唔同
我就覺得收入>=打工收入
唔洗再驚人到中年俾人炒已經算成功
如果你d同事係好撚熱愛公司 返工放工都係講公司野 搭車食飯都係講公事人事仲撚枯燥 公司有呢啲同事我都會遠離佢哋
只要計劃唔生仔,一切都會變得好輕鬆,想做乜就做乜,無麻木呢樣嘢
去轉旅行啦
留名
個個人都可以番工 都可以做到死 可以有重視嘅野甚至比你賣命番工更重要
你諗唔開 唔識諗唔緊要 兄弟

如果天空是黑暗的,那就摸黑生存;
如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;
如果自覺無力發光,那就蜷伏於牆角。
但是,不要習慣了黑暗就為黑暗辯護,
也不要為自己的苟且而得意;
不要嘲諷那些比自己更勇敢的人。
我們可以卑微如塵土,但不可扭曲如蛆蟲。
bingo~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞