翻左3年工 個人變到好麻木

186 回覆
1081 Like 14 Dislike
Lm
你好,這是《自殺.自療.互助舍》。看來你已累積了不少負面情緒,是嗎?人就好像氣球一樣,若積存的鬱結和壓力太多,便會有爆發的一天。何不暫時停一停,到我們的網站
www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事和有趣短片,你可以隨心看看。你也可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),讓我們的義工為你加油打氣!

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
情況就好似讀書時想返工,返工時回味返學既日子,到你有一日去到我呢d 年紀同情況,你就明白,老生常談都要講句,有苦自己知,家家有本難唸的經。
講得好岩
好中
如果我變左黎生係唔係會快樂咁返工
諗諗下有d 想變黎生
人生無意義
返工好痛苦
我個個星期日晚都訓唔著
次次放完假都係咁
有時真係想死q 左佢

有責任感真係食屎
負責食晒d 屎佢
興趣唔會搵唔到食
你可以分享你嘅興趣或者教人
咁已經係一門生意
年輕巴打們真係襯後生見識多d去搵自己鍾意既野去做。選擇錯左,可以再黎過,年紀大左無條件去"完夢"的,好現實。

年齡唔止係女人禁忌,亦係男人既致命點。社會好現實,無年齡歧視真係呃你。

自己為例,畢業做左5~6年讀果科,之後屋企問題需要轉行幫屋企人公司做文職野。響度做左十幾年舊年執左。

想做番老本行人地又當你白紙,仲要白紙點解唔請個中佬,連in我果個都後生我10年,唔請。仲有白紙個價又唔夠養家。

失業果排,步兵又做過,uber又揸過,直頭懷疑人生,莫講轉行連工都搵唔到。

4月時經朋友介紹終於有份工做,不過係由上一份白領工作變成而家藍領工人,以前月薪又有雙糧有mpf而家變成日薪散工,唉。

40歲了,精神同身體真係同廿幾歲時爭好遠。由於份工體力勞動,每日身心真係好攰。仲要而家份人工只能搵番上一份工既一半,每日都做得好唔開心,行屍走肉。但屋企有大有細又要供樓要養家無得唔捱落去。

我寧願做到麻木都想有份養得起頭家既工,65歲退休計仲有25年要捱,真係睇唔到將來...
真係

做緊一個個角色

為人子女, 工作搵錢

有時放空個人果陣會諗我究竟為咩
唉 我都好想有你咁ga 一日 , 因為閪工太多 , 唔閪我都願意去做
借下錢
做下生意體驗下人生囉
尊重
唔好太過追求結果
要搵到你人生中既火花

雖然返工好無聊
但當放假有得做運動/玩興趣嗰陣又感覺重生了
主要你係冇女
啲女周圍去
翻咗2年工
之前有排真係迷失咗咁
每日翻工收工 再秘撈多份
翻到屋企禁下電話就沖涼瞓覺
成個機械人咁

宜家會報唔同興趣班學下
放假就去做下運動/義工
報d courses 進修下
先覺得生活充實翻
我都覺人生真係好短
時間好唔夠用
今年26了
過左1/3人生了
報下d自己中意既興趣學下慢慢建立返目標先啦
咁樣人生先有意義嫁
做人咁辛苦為乜
我話比你知,有工番對比做廢青係一件樂事
做廢青(當你咬老綜)
生活仲沉悶,
基本上都係日日食垃圾,再唔係食少早
食飽就訓,打機
基本上廢青人生就係咁
返工衰極點都有十幾日年假
間唔中又可以射下波
星期六日又唔使返工
睇完fight club 你就會搵到自己既方向
返工係無夢想嘅人幫一個肯冒險嘅人實踐夢想
反而我係後悔一入行冇努力
而家搞到唔上唔落
你都叫識day trade
我唔做嘢無收入照顧唔到我父母
根本就係冇得揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞