翻左3年工 個人變到好麻木

186 回覆
1081 Like 14 Dislike
你個名
其實真係好悶,特別係意識到自己每日都做緊重複嘅嘢
所以好難怪點解幾十歲人仲追星打機玩玩具
因為無一樣令你覺得開心嘅興趣會過得更苦悶
返工就係為咗買股票
個人意見, 如果自知自己喺公司係咩定位,
例如你自知自己平庸, 預見將來上位唔會係你嘅, 咪花時間喺其他興趣方面, 學個語言又好, 學多個技能又好
工作上但求做到本份, 唔累人就好
再唔係就試下轉工作環境

聽過例子係有人all-in時間、心機喺公司度, 為公司賣命, 最後原來係識人好過識字

當然, 單身寡佬先易啲可以咁, 有家庭負擔嘅好難咁瀟灑
冇你哋我哋點搵大錢啊
繼續做奴隸啦唔該晒
其實上面話唔想返工既其實想做啲咩?

返咩工都唔好根本即是乜都唔想做。
樓主想唔想住大D舒服D?想唔想餐餐食放題海鮮?想唔想屌靚雞?想既話繼續做港奴唔好咁多嗲,樓主你睇下人洗碗倒垃圾都係搵得雞碎,仲係度嘈生晒,你唔做大把人做,社會養住你依D垃圾唔該就腳䂿實地同我O多D T,唔好成日諗住退休,先做左三年野,有排你捱。
試下結婚生仔
生活冇咁悶
做咗就嚟20年IT,鑊鑊新鮮鑊鑊甘,每日返工都有無盡嘅可能,放工後仲有無盡嘅知識,等待你嚟發掘,樓主,轉過嚟吧
轉吓工
人生冇錢咪要番工囉
人地呻下啫, 又冇話自己叻, 你唔好為鳩up而up啦, 柒頭
哈哈有排你捱

九年
你有冇諗如果唔生小朋友都可以把握到更多既時間係自己度
叫雞囉 搵錢都係為叫雞
我明,活在當下lo 可以點,疫情再爆除時裁員...
我大概一年半之後有日頂唔順
遲左職
老細話升職加人工我都唔撚理佢
最後空白左9個月
果9個月靠day trade維生
平時就行下山 影下相
但內心果種空洞嘅感覺其實無消失到
最後我發覺個問題根本唔係翻工令我麻木
而係我本身無自我
我由細到大只係履行緊一個社會性身份嘅義務
例如學生要讀好書 大人要養活自己
我根本唔知自己想點
師兄有d料
呢樣係珍 做到一個位 你唔想再係咁 但已經改變唔到
好撚有意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞