想問下油漆個價錢合唔合理

156 回覆
1 Like 26 Dislike
威猛
設計師收你60000
再用30000請師傅
然後上連登開post話平嘢冇好,一定要幫襯佢哋做水魚
師兄噤都睇到
天花線真係唔多掂 要搵人拆左佢
你上手真係吖,好重口味。係咪大陸人?
我估下姐
咁真係好睇你個價值觀放係邊,大家觀點唔同係無得講

你覺得自己應該畀30000姐,唔代表人地真係畀30000,可能係40000/50000 呢?你又唔知人地會有咩事前事後功夫,而且愈貴既料愈難批愈難油

再者,如果人地係平時做開百幾萬裝修既大公司,人地真係收60000,畀30000又有咩問題?佢要派個員工去跟,又要出圖又要去監工,重有公司租呢,租個大office用黎見客好好睇睇都係成本

即係有人會去豐澤買電器覺得佢信譽好,有人去細鋪買覺得便,兩樣都無錯 只係睇你覺得邊樣重要啲,而你係覺得平重要
高汁回覆
講曬我要講既野

做呢啲大型工程
下下講慳左幾多幾多真係好撚肉酸
你錯誤假設60000會有質素

打咁大篇都冇用

同一個師傅

你經設計師請,設計師收60000,再拆200000俾師傅

你直接俾300000個師傅

你認為自己俾多左錢

實際上師傅只會當你係你自己口中嘅平價客
咁真係好睇你個價值觀放係邊,大家觀點唔同係無得講

你覺得自己應該畀30000姐,唔代表人地真係畀30000,可能係40000/50000 呢?你又唔知人地會有咩事前事後功夫,而且愈貴既料愈難批愈難油

再者,如果人地係平時做開百幾萬裝修既大公司,人地真係收60000,畀30000又有咩問題?佢要派個員工去跟,又要出圖又要去監工,重有公司租呢,租個大office用黎見客好好睇睇都係成本

即係有人會去豐澤買電器覺得佢信譽好,有人去細鋪買覺得便,兩樣都無錯 只係睇你覺得邊樣重要啲,而你係覺得平重要
你錯誤假設60000會有質素

打咁大篇都冇用

同一個師傅

你經設計師請,設計師收60000,再拆20000俾師傅

Vs

你直接俾30000個師傅

你認為自己俾多左錢

實際上師傅只會當你係你自己口中嘅平價客
你之前好似問過。5-6萬 市價啦
但你正正就係又要請設計師又要死慳死抵

60000蚊油油都當係大型工程,仲要係普通油,應該好等錢使嘅設計師先咁接job

你追求只係有設計師服務就可以,唔理質素都要請最平價設計師幫你跟,油又唔使要好嘢。請著冇經驗設計師只會搞著自己

我追求實際施工質素,寧願用公價請師傅,啲錢用嚟買高質素油

都好過好似你咁,慳料錢、慳人工都死要請設計師齋油間屋
你啱,我假設咗60000萬係有質素,當然都有機會係質素差,質素同價錢唔一定係必然關係

就當係所有師傅一工都係呢個價,設計公司不斷有單畀好既師傅,好既師傅又點會去接散工呢,好既師傅一早畀公司mark哂,唔會周街/上網講自己幾多錢去搵生意

即係話一個普通業主,得一單工程畀人,用一樣既人工,我認為唔係咁易請到一個手工好既師傅去做自己單野

同埋雖然咁講好老土,不過設計師都有佢既價值,今次揀油漆色反映唔哂人地身價,都唔代表佢地無作用。

同拍戲一樣,自己都可以拍片剪片,可以自己會覺得好好睇 係自己想要既野,不過客觀地講個觀賞性就未必及人地成隊專業既crew黎
調返轉
好嘅師傅點會長跟設計公司
設計公司班底嘅師傅通常都係中底下價

更多嘅只係同個判頭夾
判頭俾咩人佢都唔知,何況個客
簡單比喻

你做零售,有生意有質素嘅自己開舖開網店

唔會靠喺淘寶上架搵食

同樣,有料師傅都唔使長期跟設計公司搵食,間唔中合作就會有
我覺得你諗得太過理想化
講真,我唔係識呢行既人/對裝修呢門特別熟悉
又點會知邊個師傅好邊個師傅閪

好啦當我好撚熟啦
有曬人脈啦
自己揾相熟又整得好既做咪得囉
洗撚上黎問個價錢係咪合理咩

就係唔撚識先至比到機會設計公司抽到水位賺錢架嘛
梗係唔係啦,呢樣講法唔啱
啱,開網店做比喻,又好多散客 亦都有長期客
個長期客就係設計公司

畀你開網店,有個長期買你貨又畀足錢既客,你自然有貨返都留咗畀佢先
你仲理想化啦

60000就當係大型工程。

設計師又要出圖,又要監工,又要湊客,又要湊師傅,真係唔賺你錢做義工

係你眼中設計師咁廉價,講乜都晒氣

口講要質素,又唔肯俾錢,正常設計師應該會當你西客或直頭唔做你生意
設計師都要抽佣賺錢,唔係開善堂

同一個價錢,你要分埋設計師,用落工程嘅自然少咗
呢個真,不過都係嗰句,設計師有價值所以收錢
所以畀嗰筆錢唔係淨係工程,係設計+工程

工程易搵,鐘意既設計難搵
真係 佢住左八個月 新裝修 牆上面既畫佢話係比三萬蚊請人返黎油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞