Foodpanda 步兵/車手/單車手*請使用不推文回覆* (94) 繁 忙 需 求 甚 低

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
新仔爬下文先問問題啦
個個都伸手黨
幾錢一單都要問
西熊tg咪寫撚曬
講個秘密你班新仔聽啦,頭7單(當$30一單)要做義工架

By犯賤貝兒:
成班友爬文都未識
有咩唔明睇完Roadrunner>支援
先再問
為保生計
請各位不推文回覆
多謝合作

By 我咩都唔識架:
諗住入行嘅巴絲唔好以為好好賺
搵得多嘅人只係少數
隨時最低工資都冇

閪熊系統可以係你與某人同一更同一位置等單
人地送咗幾轉你都可能冇單
罰企情況追post都見到好多

想入行嘅三思下係咪值得入行
珍惜光陰 勿做閪熊

By 午夜闌人靜
真係做過先知份工幾垃圾

1.大熱天時揹佢個閪袋

2.個送餐距離費少撚到呀媽都唔認得

3.距離果到,實際行落同地圖show根本就唔一樣

4.有d閪客唔標自己樓名,去到樓下又要搵黎搵去

5.去私樓區,班看更又乜又柒要登記證件,又要搵個閪客住幾座,又要搵個出入口,煩到仆街

6.收佢d濕鳩cod單,班閪客又問你有無得找,要準備埋散紙找畀佢

7.去到間閪店發現無開=白行

8.佢個系統標示我送餐行左2公里,我望返其他程式,實際加埋行撚左6.幾公里

行到腳斷,做咁撚多野,先係一單30蚊
根本仲辛苦過紮鐵

致新人:慎防假PIN狗

有啲仆街客會因為慳運費同其他濕鳩原因PIN錯地址,
例如翠竹特撚登PIN落樂富站。
接單嗰陣一定要睇清楚地址同地圖,
尤其係臨上線嗰陣閪熊個地圖會有打卡範圍。

【出糧篇】
自己去roadrunner錢包度扲
提取
會將所有錢過落你戶口,一星期免費提一次,第二次開始收手續費
實測正常一小時內收到
負數係無得提

【COD現金單篇】

cod會直接計落roadrunner錢包,錢包連續負4日就封ac,自己安排幾時入幾時提

賬戶名稱 - Delivery Hero Food Hong Kong Ltd
銀行名稱 - HSBC (004)
銀行號碼 - 848615399838
email: payments@foodpanda.hk
備註:
1. 如可以, 請於銀行付款中註明Rooster ID.
2. 你的付款需時2-3個工作天於Roadrunner錢包中扣減.
3. 若錢包連續負4日,你的帳戶將會被凍結.
4. 只收ebanking/fps等,入數紙唔收

步驟:

road runner 左上角三橫

支援

右上角加號(開新ticket)

第一個揀collection
第二個揀daily cash collection
Subject打你入數個價錢
Description打日期時間
格式為DDMMYYYY hh:mm
附件加入証明嘅圖

【組別篇】B1-B6
每星期一更新組別

---------------------------
評分方法

35%實際出席
25%接單率
實際出值=開工時數/報更時數
早報到/OT唔計入開工時數,即no show/遲到/(被)暫停/早退會扣分
40%Special Hour
sh=每日中午1130-1330,同埋星期六日晚6-9

https://zh.pandarider.hk/guides
https://zh.pandarider.hk/score-based-scheduling-model
新仔同我睇曬先開工
每日都有人問條cod數點計點計
明明官方tg已經好清楚有晒圖貼晒link

https://zh.pandarider.hk/on-demand-payout

當你的錢包金額為正數時,即可使用「提取」按鈕提取你的收入。當你的錢包金額為負數時,這代表你需歸還COD。

請注意,若錢包金額持續負數超過4天,你的帳戶將被封鎖。為避免帳戶封鎖,請盡量在錢包金額達負數時儘快歸還COD。

每位送遞員可享每星期(星期一至星期日)一次的免費使用提取收入功能,限額最高為$20,000。。

若一星期内提取多於一次,每次將於提取金額内扣除$5作手續費。 (錢包最低金額需為$6以上,方可成功提取)。

你將不會再收到由我們發出的服務費總結,你可以到rider app内的收入頁面查看收入詳情。

------------------------------------------------------------------------

其他問題
1. 點解我一接單就負鐘?
因為係其他人踢出黎嘅閪單

2. 備注寫無接觸送遞xxxx係咪放門口就走得?
預設黎,如有寫放喺邊請跟住做,無寫請照撳鐘

3. 係咪過一公里/延遲10分鐘就可以叫聽筒轉走?
聽筒亂鳩咁黎,有時扣有時唔扣,自己研究

4. 分單我係次要,但太少野,我一個送晒佢得唔得?
唔好,如果cod單你點收,你係"主要"先好拎晒

5. 分單我係次要,去到餐廳前一條友送晒點算?
心懷感激地直接拉完成,唔洗報聽筒

6. 報左簡介會要點準備
by 逝去的不回來 巴
著定suit,整整齊齊,同埋要英文自我介紹,prepare下,唔洗太緊張

7. 耳筒亂咁黎,佢大撚晒?
係,佢係大撚晒,你仲投訴唔到佢
如果我好嬲要屌聽筒
會取消合約 by 老泥

8. b3,4無更點好
瘋狂f5/還裝del app

9. 張單取消有無錢收?
已取餐收半單錢
未取餐毛都無條依家好似有幾毫子收
有時會唔同但主要係咁

10. 我未到餐聽就撳左提取,去到發現無開咁會點?
停賽

11. 我現在有空有無用?
未完更前會通知你延長

12. 唔著佢件閪衫,唔用佢個閪袋得唔得?
佢件衫唔著無問題
佢個袋唔用有機會被人報串罰停賽,部份地區隊長/餐聽係報串黑點,自己問番該區巴打

13. 遲過佢顯示個時間完成會點?
閪熊啲時間不嬲唔夠

14. 我自己叫外賣自己送得唔得?可以慳多$30
捉到即炒

15. 無還cod封左ac點好?
還錢。還唔到就上鐵路大廈

攞更時間表
一組: 星期一1600
二組: 星期一2100
三組: 星期二1600
四組: 星期二2100
五組: 星期三1600
六組: 星期一2100

耐無番直接跌落五組
新仔係六組
唔講閪袋真係以為執柒咗
繁忙時間可以冇一區繁忙
我袋步最高紀錄連續2日中午開到夜晚9點, 每日只有1張單........

而家西熊由6點坐到而家都仲未識響, 步就更加唔會響啦
西袋好靜
得番一日想追80%
要做8單
今日見到個新仔渣新車準備大斡一場......不過今日1鐘1-2....唔知佢有咩感想..
單量不足
又要人係街到9等係咩玩法?
1小時0-1單
有無試過發脾氣中途坐車走?
有無諗過辭職唔做?
一定低過最低工資
點解勞記唔查?
靜到
以前都會見到班電單車師兄圍埋吹水,而家各有各瞓車
上線8個鐘應該夠
自僱

呢個禮拜靜靜地 你都夠膽唔一早追嘅
有2野係開左冇留意跳左
自僱何來最低工資呢?
好靜,靜到成大半個月都未見過上水更出現
曬到hihi 到暑假都唔知點算
當曬到hihi個個都唔想做就自然多返更
記得飲水
呢樣真
買定個共田扇開3檔
Virtual Spot Check

In order to tackle the multiple accounts issue, the foodpanda Operations Team will occasionally conduct “Virtual Spot Check” to verify the identity of courier during deliveries Our team might be calling you on the registered mobile phone number and will be reaching out to you in the rider support chatroom requiring certain evidence in a specific format (included but not limited to show HKID, order code, selfie without mask etc.) from you to verify your identity in real time.

Couriers who ignore the message/ call or fail to follow the instruction by providing the necessary documentation (to prove the identity as account owner) will be treated as "Failing the check" and may result in immediate account termination.

Please be reminded:
- To update your registered mobile phone and other contact details if necessary
- Always bring your HKID along with you
- Never leave your HKID at building reception
- HKID copy will not be considered as valid proof

We strive to provide a fairer service delivery environment among our fleet and hence appreciate your cooperation.

虛擬突擊檢查

為杜絕送遞員同時使用多個rider app帳戶的情況,foodpanda營運團隊將實行「虛擬突擊檢查」以核實正在送遞中的送遞員身份。營運團隊將可能透過你登記的電話號碼主動致電給你並在與送遞員服務部的即時對話中聯絡你,要求送遞員以特定格式實時提供相關證明以核實身份(包括但不限於身份證正本,訂單號碼,沒有佩戴口罩的自拍)。

若送遞員有意忽視該訊息,或未能遵從指示提供相關證明(以核實帳戶持有人的身份),將被視作「檢查失敗」,有可能導致帳戶被即時終止。

請謹記:
- 如有需要請及時更新登記電話號碼及其他聯絡方法
- 請時刻隨身帶備身份證明文件
- 請勿將身份證明文件遺留在大廈保安處
- 身份證影印本將不被視作有效身份證明

我們致力為大家提供一個更公平的送遞環境,感謝大家合作。
想問下 離個熱點幾近先接到單 我個區好似又少紅圈又細個咁
視乎玄學因素
你好彩就離紅點成幾百米都有單
你唔好彩就企喺紅點正中間成粒鐘都無單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞