而家做IT support應該要有咩野cert

197 回覆
10 Like 54 Dislike
仲瀨落際遇到 恭喜你 你未來10年都唔會變 cheers
我係過來人 大公司support 分tier1 2 3 support, tier1 真係咩都學唔到
保安牌 水電牌
我5年前做support 20k ,轉infra18k入閘 >轉工 32k > 轉工48k, 宜家都5字頭了
俾你參考下
你真係諗好攻邊條路再考,唔係好晒時間同錢
我都係十幾年前由operator 開始慢慢上,主攻cybersecurity
識搵vendor
infra唔係落手砌?
我對落手砌都好有興趣
想問下support點轉infra
有無話要讀d咩 cert?
一路做一路搵下有冇infra既工可以轉. 同時間 睇下你可以做d咩去improve你宜家間公司既問題, 試下做d automation野, 寫下script, program仔. 因為IT本質係problem solving. 你可以spot到有d task可以automate左佢, 又做到出黎對你自己既skill set + troubleshooting能力有提升. CV都會多少少野寫. 有時要逼自己去做/學d你唔擅長既野... 過一段時間, 可能有人離職, 有新post開, 出邊係咁請人, 多左機會等等, 呢d時候你就可能把握到轉工or升職加薪既機會. 所謂際遇 其實都係基於你自己做過既野 同埋 付出幾多.
老細話我今年考到cisa 會俾返52k我
我真係要努力 但啱啱轉入行真係好辛苦
做workplace幾好呀,
我都係入到去先學, 所以係降人工入行。
Junior post, 咩都唔洗識就入左行
我都想學下security, 宜家正係識network
其實入到security咪又係要撈過界
而家有同事以為我係networking ga
NETWORKING一定要識(CCNA/CCNP,唔一定要考,但一定要識)
Virtualize技術都要識(VM, DOCKER)
SERVER要識啲

睇咩公司
通常set好晒既in-house係揾vendor就得
仲有,宜家CLOUD好方便,可以減少辦公室入面啲實體機
學定無壞,將來真係CLOUD嘅世界
識既程度要去到邊?
做過幾年SI都掂過晒以上既野
基本起個network 起部Server ESXI HyperV都有玩過
係無掂過linux Cloud淨係接觸過人地起好既
On9 先考cert 比幾千蚊拎張死人證書
IT都要考cert
如果少少server同network都唔識,相信連helpdesk support都做得麻麻地,好多嘢都唔識答。
仆你街
講起捐枱底,n年前返help desk 做pt
我扮唔識叫個毒撚同事捐 我打死唔捐

跟手幫佢影左幅相留念
咁低賤既動作緊係要用黎警惕自己
咁而家做緊咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞