而家做IT support應該要有咩野cert

197 回覆
10 Like 54 Dislike
果D無意思的, 你直接講自己有實戰經驗應該 > 得張cert
infra, hacking program應該好高要求?
識人做helpdesk都8皮一個月,
建議樓主唔好讀其他cert,
諗下點插好啲線、熄機開機快過其他人,
堅持做helpdesk總會有人賞識。
做到上m grade都係捐檯底架啦
搞到而家咩都識d, 但又咩都唔精,點跳出去都有d迷惘
我最後一份support有25k
2016年
你應該鼓吹多啲 等啲外行人入到行之後知道現實既殘酷

我以前個老細 IT department head 都係捐大老細台底
咪一樣係狗 仲要仆埋去爭住做

某中資銀行 而家條友已退休
巴打同我經歷好似 而家開始搵一樣集中黎做
冇分別 呢啲野根本唔係鼓唔鼓吹既問題 係做唔做到既問題
大把人番工十幾廿年 連寫條簡單excel formula都有問題
仲講幾千行code 咪玩啦
通常呢啲都係搵vendor consultant / audit
請返黎做analysis 好少請個inhouse坐係到

我而家係security入面最底層做起 network security
Uncle 我冇 AWS , Azure cert ,但我係 global admin
但你岩岩跳出去security 既時候手上有冇咩揸拿?定都係白紙咁跳?
白紙 靠hands on同經驗
加啲同事美言幾句
本身個team head都願意帶我學野
但佢要求我今年內要有cisa
佢話為我好 同埋等佢可以同公司反映叫返我正常人工
我而家低過公價8k左右
咁你呀頭都好呀,即係話你都要證明到自己佢先幫到你
同意呢家就係日對夜對
咁你係做SI定in house
好多野要重新學過
以前啲野要求快黎快去
而家要睇多幾枕咁放會唔會有問題
寫文多過做野 仲辛苦過以前

所以上面咪話際遇好重要我都認同
但個人都要想上去 先有人俾機會自己
In house
兩張夠做ccna mcse azure 收工
25k果份係純helpdesk
我之後果幾份都係user support + infra
咁做人工一路加到去35k
真,唔加infra野冇可能上到去,我地打code真係升得好快,我做左4年下個月42k了
Support真係咩都學唔到咩
我果到得我同manager 兩條友
樣樣野都要自己起
基本server同network點都會識d
因為有事都係要自己搞
好彩就係咁
但好多行家都仲受緊苦
一人咩緊好多野 都仲係得30-40k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞