而家做IT support應該要有咩野cert

197 回覆
10 Like 54 Dislike
小弟做咗十幾年in house support狗,但做來做去都打雜,捐枱底,熄機開機,desk-side support
咁多年都冇考過cert咁濟,想讀啲cert增值下自己請問咁多位大佬應該考咩cert先好
(利申:已經有個19 topup degree同埋最近考咗ITIL v4)
Azure / AWS 專修一邊先
識起 cloud 場起碼出去多啲選擇
師兄加油 我以前都係it support出身
而家做緊security
多啲向infra班友偷下師
番工嘅都係垃圾 廢物
的確係幾實用, 做Freelance都方便啲
你呢隻叫help desk, IT最低賤既位。。。。
同樓主一樣
都驚做多10年俾人炒就玩完
上堂學定自學好
唔該爸打
但Microsoft Azure都有好多款cert應該讀邊張先
Itil?
好多位有個foundation 都30kup
有起開場的話自學都OK
如果連屋企 network 都唔識砌的話就最好上 course
轉行做programmer
想之後做security條路應該點行?
可唔可以分享下點樣由開始support轉去security ?
係咪讀下cissp/cisa之類嘅cert然後再搵相關工作,會唔會好難讀
樓主睇this啦
boot機同搵vendor
多謝巴打
但太詳盡要放工先慢慢研究
https://docs.microsoft.com/en-us/learn/certifications/browse/

建議你睇咗上面 #5 個 roadmap, 之後揀你個 role 再睇有乜 cert
炒又未太擔心,但過多幾年就四十都仲係柒下柒咁係下游都爭扎緊覺得有少少慚愧
Server唔識,network又唔識,infra又唔識,program 就更加唔識,有時人哋問我做邊行都唔好意思認自己做IT
加埋google/youtube,helpdesk狗三大技能
做左3年support最終轉左去做programmer
睇完devops張圖發現
又真係要識咁多嘢
ccie啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞