而家做IT support應該要有咩野cert

197 回覆
10 Like 54 Dislike
由helpdesk轉做network/security/intra/cloud個下d公司唔會嫌你冇經驗或者壓價咩
謝謝師兄,師兄考左幾張?
會呀 但點都唔會低過做helpdesk
我5年前由helpdesk轉去做infra
靠吹自己做過乜 果時搵緊25k
點都唔會低過25k la
結果27k入閘 出返去再搵先知公價35k
認真post 黎?
首先我想話係份工既問題
稍為搵份工間公司正正常常既, 好多時都係1~2人IT, 除左Helpdesk, 應該點都會要搞埋Server / Network / Infra 野, 其他地方都有site 既就更加多network 野接觸到

你做十幾年都係Helpdesk? 你淨係做超大公司分哂level 永遠入去做最低Level 既post??

我會話你讀書之後, 諗清楚知道究竟十幾年學識左o的咩先, 同埋會唔會仲有其他個人能力上欠缺既, eg: 溝通能力, 事情應對能力, 好既career path planning..etc

如果你呢o的個人能力欠缺既, 你讀幾多書都未必有用, 因為最簡單又難聽咁講句, 搵工都要識搵一份點樣結構既工, 好唔好做一件事, 但無理由做親都係Helpdesk post

我都只係中五+IVE 畢業, 但頭兩份工, 第一份係 Outsource IT, 公司幾個 engineer 有一堆客要去做support, 做做下自然由Helpdesk 做到要負責搞埋 Server / network
之後其中一個客有個同事轉左工 (唔係Outsource IT 既客人), 公司爭個IT, 就邀請左我去佢到做 inhouse 做Supervisor 睇哂成間公司 IT

照計做IT helpdesk 條path 最最最basic 應該都係咁樣向上行, 十幾年都係helpdesk 真心唔係學歷問題, 一定係其他方面既問題
我而家一腳踢緊間200人公司既上至network/server/email下至helpdesk, 我都想跳返出去做helpdesk成份嘅工
考完一堆azure foundation cert, 不過無hands on 經驗。。 可以搵咩工轉?
Microsoft嘅MD-100同MD-101
好簡單~加油!
我唔否認我係懶,冇計劃,安於現狀
不過際遇嘅嘢有時都好難講
想知你做左咁多年support可以攞到幾多人工
One man band 又真辛苦啲,不過出返去見工又可以有多啲野同人講
200人得一個咁過份..... 起碼都4個
咪玩 得罪講樓豬係識code既話十幾年前就唔會走去做help desk
宜家4張野都黎緊你叫佢走去code 仲難過求其一個非cs既fg自學coding

真心講樓豬識下轉infra/network啦
雖然都係要學但至少比較貼近你一直做開既野先
做左十年都唔醒覺
再進修落去又點,幾耐先加到50%人工?
然後再過幾年人工樽頸,公司請番啲新仔又平,識嘅野又新,
咁你又再俾錢繼續考cert?
趁早轉行啦
係infra 果邊嘅security 定hacking果邊?
我都想轉
但首先根本諗唔到可以轉邊行
其次由算轉到行,從頭學過由低做起咪又即係同新仔鬥,情況根本冇變
與其推倒重來,不如學ITIL話齋start where you are
我都唔祈求做到甚麼高層7,8皮野一個月
我只係想趁而家仲未有咩家庭負擔前,可以進修下保持競爭力,以免將來有咩意外時真係比人淘汰咁就慘啦
做過一年support狗, 跟住讀個degree呢家唔知做咩好
不外符都係水電牌
唔駛持續進修可以做好耐
另外一係轉型例如我發覺好多裝cctv啲師傅對於IP Cam係完全無邏輯
呢啲係IT9優勢
呢樣珍
如果我有興趣早多十年已經一早學左
其實你可以答左我個post 講既野先進一步幫到你

另外嘗試搵份可以掂Server / Network 野既工會好過你讀書
support狗有手有腳, 帶少少腦返工就得

撚使要cert
啲外行人成日問人點解唔寫code呀 好好搵喎
係呀 鬼唔知咩 咁好搵你又唔轉? 你試下寫先講野啦

識10個話自學coding既人有9個都係學唔夠一星期就放棄 一般人根本唔會有興趣由朝到黑望住堆怪獸符號
真係落手寫就知programming係好消磨意志 除非真係好有天份
打漏一個; 都夠你玩成日
Cloud Service Support例外....

Infra/Server果D都仲可以自學, Cloud Service真係麻煩
infra9睇住D CAM佬鳩插D switch已經把鬼火
見唔少 2000 人先得4個
實q
搵個阿伯識行埋去熄機開機就夠啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞