[討論] 第33屆台灣金曲獎

601 回覆
5 Like 5 Dislike
呢個真心驚喜 完全冇諗過佢會有獎
佢勁可愛
評審團係咩人,點評先係最重要

嗰啲只係其中一啲指標,唔係話題性+難度+反應=含金量所有指標
不過喺呢行頒獎冇人講,啲獎阿豬阿狗都拎得,已經可以肯定係含金量低
Agger評審團係咩人&點評先係重點。
Tanya有冇咩歌推介吓?好少聽佢
隻隻碟好好聽
建議早期聽起
雖然都20年前但係編曲依然好新
Annual Party
佢啲大路K情歌好正
雙棲動物
拋物線
空白格
讓浪漫作主

成隻goodbye and hello我都好鍾意
然後依家depart都好正
紅色高跟鞋
淨係識空白格仲要係楊宗緯翻唱
如果咁樣嘅評法大家覺得OK嗎?

假設宜家組個11人嘅評審團,我哋要搵唔同領域嘅精英(eg.歌手、作詞人、作曲人、監製…)。

然後呢11個人進行投票,若果評審團中有人不滿結果可提出翻案(需至少4-5人同意)。若有人仍然對第二次結果不滿,可再提出翻案(需至少4-5人同意)但第三輪投票會額外加入2人參與投票,第三輪投票結果為最終結果。
另外濕吻嗰隻碟雖然俾人屌抄歌屌到開花(「裁剪雅」)同埋金曲獎差唔多零提名,但我都仍然好鍾意同名歌同埋遺書
Depart呢隻碟
我最鐘意bluebirds, into the wild同om tara
之前既碟 好多…
單戀曲 說到愛 空白格 雙棲動物 陌生人…
冇人提「達爾文」&「無底洞」
拋物線我間唔中都會喊
我係聽達爾文 , 仲有跟你借的幸福 會喊

推介 goodbye & hello 全碟
仲有
誰 , 越來越不懂 , 若你碰到他 , 被馴服的象 , 貪圖 , 下一次愛情來的時候 , 夜盲症
Goodbye and hello好襟聽 利申呢隻開始鍾意tanya
隻隻碟都好正 建議全部聽一次先
我覺得要搵都搵到嘅,音樂幕前幕後唔同崗位都㚒到唔同party嘅人。重點討論嘅位係當有班評審團,唔同年齡層都有啲嘅時候,佢哋可唔可以唔受任何外界影響做到freely discussion。香港啲老seafood文化擔心最後影響到團入面啲後生驚得失啲大哥大而趨炎附勢,變相都係有班old seafood dominate ...
跟你借的幸福
當你離開的時候 愛情的路 Letting go 單戀曲 好多都好聽
佢隻隻碟都好聽 10年之前大把情歌好聽
個人鍾意goodbye&hello 失語者 depart 說到愛
我都係 到依家15年後仲聽緊
說到愛聽落簡單但其實表達意義好深遠 好正
今年對表演嘉賓有啲失望,好多都支撐唔到場面,得羅時豐同艾怡良X徐佳瑩係帶到氣氛
9m88同韋禮安嗰兩段都幾好吖
好聽但無壓場感,可能係睇左太多屆,心中有左比較
好似大家最撚唔鐘意既大陸憲,24屆果個表演,睇一百次都會起雞皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞