[討論] 第33屆台灣金曲獎

601 回覆
5 Like 5 Dislike
藏著好正
Tanya終於等到
藏著勁正 而家都仲係成日loop
橫掃
好彩終於拎到女歌手
估唔到tanya 可以臨尾橫掃好感動
但老實講depart 係值得嘅
一把木吉他jam咗成隻碟出嚟
既有深度又有溫度
雅俗共賞 係deserve it ge
攞哂
23:54啱啱好,唔過00:00
2400前完到
Tanya專輯獎等咗好多年
一嘢拎晒兩個
娃7提0中
心痛我娃
今年真係豬肉都唔分
faye係咪都0中,無睇晒
我以為大機會攞作曲同專輯製作人
睇評審團口味 今年入圍名單多元 但硬係覺得偏流行啲
same,但其實有少少覺得不意外,因為對手都好勁
有時代入啲歌手諗 自己嘔心瀝血做咗隻自覺好正嘅album 但點知啲對手係神仙打交 會係咩心態
黃明志的金曲獎得獎感言

★得獎感言:年度歌曲獎-玻璃心★
這首玻璃心其實是一首情歌。相信大家都聽得出來,相信金曲的評審也聽得出來。

這也是我的作品裡面少數可以紅到除了亞洲各國和華人地區以外,就連歐洲,美洲,甚至中南美洲都有很多人在關注的一首歌。但唯獨有一個國家聽不到,也看不到。

有很多人問我,你寫了這首情歌,現在被某個國家禁了,你覺得值不值得?我認為,被禁的不是我,不是陳芳語,也不是玻璃心。真正被“禁”的,是那些不能自由地上網,自由地聽歌,看戲,看新聞,自由地發表自己的意見,甚至自由出門的人們。

入圍七屆金曲獎了,這是我得到的第一座金曲獎的獎杯。在這裡我要感謝跟我一起合唱玻璃心的 Kimberley Chen 陳芳語 幫這首歌注入了生命力。感謝我的團隊和工作夥伴們的努力和貢獻。感謝馬來西亞的警方,前政府和官媒對我的打壓,逼我走向世界。感謝爸爸媽媽在我被逮捕,被關押,被提控了那麼多次,還依然沒有阻止我做音樂。感謝金曲獎的評審對我們的肯定。感謝台灣的民主自由,讓我的作品可以發光發熱,最後我要感謝世界各國的粉絲朋友們的支持。我終於拿到金曲獎了!
台灣加油!香港加油!新疆加油!西藏加油!中國人民加油!
以為 faye 同 tanya 都有機會拎
點知 tanya 掃哂
利申 tanya fans
真 Tanya呢隻碟真係勁
有ff過可能國專
因為之前有幾屆國專係比實驗風啲嘅
阿弟仔話建議年度歌曲下年改做top10
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞