[討論] 第33屆台灣金曲獎

601 回覆
5 Like 5 Dislike
第33屆流行音樂金曲獎頒獎典禮,將於7月2日在高雄巨蛋舉行。

入圍名單公布記者會,將會在本月18日下午於三創CLAPPER STUDIO舉辦。

推珂拉琪
推Vast and Hazy
推wannasleep
大熱:
詹雯婷/Faye詹雯婷 在雲彩上跳舞 嘰嘰喳喳
馬念先/Mama Jeans and Daddy Shoes
黃宣/BEANSTALK
艾怡良/偏偏我卻都記得
蔡健雅
希望吳汶芳可以有提名,
成功逃離福茂嘅歌手運氣唔會太差
18/5 13:00 公佈入圍名單
https://youtu.be/iXewiAytFoo
support 吳汶芳 !!!!
黑馬入圍唔該
希望玻璃心會提名年度歌曲
88bars
估唔到娃娃入圍咁多
艾怡良係咪淨係得作曲人入圍 點解咁少
血肉
我估唔到係,查無此人入圍作詞
血肉同馬念先入到真係超surprise
呢個真係估佢唔到
ozi首歌先估唔到,入圍咁多
【出版獎】
■ 年度專輯獎
最佳華語專輯獎
最佳台語專輯獎
最佳客語專輯獎
最佳原住民語專輯獎

■ 年度歌曲獎
滅人山《滅人山》﹙演唱者:黃連煜、桑布伊﹚
Bluebirds《DEPART》﹙演唱者:蔡健雅﹚
奶奶《HAVE A NICE DAY》﹙演唱者:魏如萱﹚
玻璃心《鬼才做音樂》﹙演唱者:黃明志、陳芳語﹚
如果可以《如果可以》﹙演唱者:韋禮安﹚
愛情你比我想的閣較偉大《愛情你比我想的閣較偉大》﹙演唱者:茄子蛋﹚
跑馬燈 DEATH TRIP《跑馬燈 DEATH TRIP》﹙演唱者:Ø ZI feat. 蛋堡﹚
雛形《雛形》﹙演唱者:徐佳瑩﹚
■ 最佳華語專輯獎
Faye 詹雯婷 在雲彩上跳舞 嘰嘰喳喳﹙演唱者:詹雯婷﹚
愛情一陣風﹙演唱者:李權哲﹚
DEPART﹙演唱者:蔡健雅﹚
HAVE A NICE DAY﹙演唱者:魏如萱﹚
夜間模式﹙演唱者:無實物藝術團﹚
飛狗﹙演唱者:崔健﹚

■ 最佳台語專輯獎
新寶島康樂隊 第 12 張剪剪花﹙演唱者:新寶島康樂隊﹚
不是路﹙演唱者:百合花﹚
GOLDEN 太子 BRO﹙演唱者:Flesh Juicer 血肉果汁機﹚
看無﹙演唱者:王俊傑﹚
空﹙演唱者:江惠儀﹚
下半場﹙演唱者:張涵雅﹚

■ 最佳客語專輯獎
虛空現下﹙演唱者:黃宇寒﹚
滅人山﹙演唱者:黃連煜﹚
今本日係馬﹙演唱者:羅思容﹚
他鄉尋客﹙演唱者:愛客樂﹚
塹﹙演唱者:彭柏邑﹚

■ 最佳原住民語專輯獎
溯﹙演唱者:野東西﹚
Ira…a micekor 靜靜地等待著﹙演唱者:Osay Hongay﹚
pongso no Tao﹙演唱者:陳建年﹚
《N1》那屋瓦一號作品﹙演唱者:夏子、阿拉斯、曾妮、丁繼、薛薛、真愛、Kivi﹚
我們的島﹙演唱者:戴曉君、布妲菈.碧海、Emlyn、Vaiteani、Selina Leem、Sammy、Yoyo Tuki﹚
iya manu maitucu 我以為我不知道﹙演唱者:Kerekelj 沈昉禎﹚
女歌手冇艾怡良同小霞…
完全唔明奶奶點解會入圍年歌
真 做比娃娃都應該入have a nice day
應該係個製作水準好高
將客家話 童謠入曲而且流暢
睇到時主席解話
咁應該係入單曲製作人啦
年歌係要有時代意義
到時睇佢點兜

其實今年個名單都好爆冷下
其實係咪今年又改咗 以前唔係入最佳X語歌曲就自動入埋年度歌曲
嗰個係年度專輯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞