[討論] 第33屆台灣金曲獎

601 回覆
5 Like 5 Dislike
我淨係諗到得ivana 適合
佢其實唔想答
玻璃心
美秀隻專輯好撚正,有時間可以去聽聽
要搵埋學術圈先得,例如音樂系教授學生
音樂長年分四台,新城豬肉,無綫垃圾圈威喂,港台老餅,商台係叫比較好睇,但小圈子圍威喂,annual party
近年chill club,個流程算好咗啲啲
嚟緊有個新,叫tone,但偏向非主流
但咁多個頒獎禮,啲獎含金量低,依家係商台同呢兩年chill club叫比較好啲,比較多人討論

唔好好整合啲頒獎禮,好難搞
人地係文化部統籌,香港政府就食晒屎
金像獎有金像獎協會搞
疫情前每年三四月有filmart,HKIFF,金像獎
唔記得咗成個月咩名,好大壇嘢一齊搞㗎
音樂嗰幾年真係唔好比啦
就算top 3都變咗港台金銀銅形式
係要5選1先有嗰種矜貴
豹子膽
多人討論唔等於有含金量,本身最有含金量係港台,而家就要塞點政治任務歌
每年換人就係可以換新人入嚟做
唔畀老屎忽霸晒
對於評審團制有興趣可以去睇陳珊妮同lulu個訪問
咁多個台商台含金量最高啦
港台成個頒獎禮,含金量最高係金針獎,其他?
古天樂幾年前講過想搞
當然冇咗回事啦
咪話啦 年年係到調位

成班dj由朝到黑就係到諗先造到話題

有啲好歌因為獎嘅問題又鳩播幾次就算
chill club直頭係冇含金量,AL拎左男歌手之後仲有冇人敢提呢件事?
不過台灣係自己報名,再經過多層篩選,
香港就要鬥播得多先有機入圍,一日唔改玩法都冇得搞
Elva個鼻
商台咪又係ban歌同計quota分豬肉只不過懶有機制咁啫,香港個個台都有ban同blacklist因素,嚴格上真係冇咩含金量,好難搞,台灣係你敢報名,我敢評,完全唔同
最重要係評審團制,要聽曬所有歌先投票
香港評審團有機變咗老seafood制
明明依家金像獎已經開始越黎越好,可惜音樂方面咁多年黎都係分豬肉比唱片公司
音樂長年分四台,新城豬肉,無綫垃圾圈威喂,港台老餅,商台係叫比較好睇,但小圈子圍威喂,annual party
近年chill club,個流程算好咗啲啲
嚟緊有個新,叫tone,但偏向非主流
但咁多個頒獎禮,啲獎含金量低依家係商台同呢兩年chill club叫比較好啲,比較多人討論

唔好好整合啲頒獎禮,好難搞
人地係文化部統籌,香港政府就食晒屎
金像獎有金像獎協會搞
疫情前每年三四月有filmart,HKIFF,金像獎
唔記得咗成個月咩名,好大壇嘢一齊搞㗎
音樂嗰幾年真係唔好比啦

改返做句號好似好啲
我想講嘅係獎項含金量低、依家得商台同chill club比較多人討論
兩個point,冇關聯
其實個個台都冇
每個台有每個台嘅圍威喂
認真,李權哲有獎係幾surprise
我覺得話題性、難唔難拎個獎、行內人士拎到嘅反應(係好開心定係求其講幾句),都係含金量其中一啲元素
100分滿分,雖然個個台都垃圾,但商台有20分都已經高過另外三台得10分
我覺得商台贏在係有個我最喜愛,其他獎都係DJ呢年播咩歌,可以造出嚟
咁全民選夠有話題性、夠難拎、拎到夠開心啦,結果chill club點
Yes重點係作品質素,音樂獎唔講歌曲質素講話題性?,三金點解有含金量係佢評審機制好清楚,點解輸點解勝有幾多票,辯論基礎都講晒原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞