視光係咪最低賤的專科?

207 回覆
158 Like 447 Dislike
呢個真
但AH都有進步左既 變得專業化左
雖然你可能覺得一鳩樣
但med lab咁 有時啲GP問番啲MLT轉頭
真心唔識視光
視光高人工過Med Lab
如果真係淨係幫人配眼鏡
Med Lab 都要讀幾多Pathology野 樣樣都要識
藥都要識
但人工係AH最低
ha 入面 lab 唔係同opt 一樣人工咩??
睇醫生就係要尋求第二方意見,唔理你係咪醫生,自己話自己基本上無說服力,好容易自欺欺人。同道理:醉酒佬話自己無飲醉

人通常一發現自己有病就會有「咪大驚小怪啦,無事嘅,check錯左姐」嘅想法,點都否定左先。

自己點睇份報告、醫唔醫、點樣醫,個決定權不嬲都喺病人到同病人個身份係唔係醫生,係唔係普通市民無關係,你唔識睇份報告都有權拒絕接受治療。
med lab仲要識幾範,micbio,clinical chem,histo同hematology
但係待遇係最低賤,香港做lab = 狗
仲要讀得好撚辛9苦
北大?
其實已經轉左 1年得2000買眼鏡
但啲啊婆用醫療卷買海味就未禁
點解而家先quit
係唔係好貴?
香港做optom係單打獨鬥,市民唔覺得你係專業,醫生覺得你識條鐵,政府搞緊政治唔會理呢啲野

由入學第一年講呢啲都講到悶,年年都有兩三個呢啲咁嘅post, 行外人就笑你呃呀婆錢,醫生就笑你唔識眼病/淨係識眼病

我都奉勸各位師弟妹及早移民,唔駛留喺香港受氣
點解可以唔禁
以為視光唔使讀pathology?
香港牌英國唔受sosad
中醫開既處方黎 無得禁
所以多數都會去澳洲,反正有個牌你唔需要太擔心移唔移到呢個問題

英國係依家有bno先多人提啫,除非你自己好鍾意uk
讀civil 地盤佬日曬雨淋
工程呢?
讀6年出到黎ngo得20k到,仲要得3年約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞