視光係咪最低賤的專科?

207 回覆
158 Like 447 Dislike
都唔知你up 乜春
你係咪有讀寫障礙?

從來都冇人質疑過醫生唔識睇報告+點醫
同意,樓主可以試下自己同自己驗眼。
咁咪係囉
咁眼科醫生使唔使問第二個眼醫生 自己對眼點醫呀?
「講緊眼科醫生唔需要去睇醫生問醫生自己對眼有咩病喎」
乜鳩野自己幫唔到自己做手術
佢係自己做唔到但唔係唔識點醫同有咩病
物治 返工叫呀姐搬人
眼科醫生A:醫生,我唔識睇自己對眼既報告呀,想請問我對眼咩事,要點醫
問題係正路喺一個健全嘅醫療體系 好似歐美咁 視光師嘅責任 同埋香港嘅訓練就係訓練視光師做primary health care 處方治療藥物俾簡單嘅眼病,青光眼等等 提供視覺訓練俾部份病人 咁少手術嘅需要 轉介嚴重嘅疾病俾眼科醫生 咁少眼科醫生同其他醫療系統嘅負擔
如果視光師嘅職責同眼科醫生一樣 點解要俾咁多資源 用6年時間train一個醫生 再提供數年嘅專科訓練去訓練眼科醫生呢
打錯字*咁少 *減少
返大陸讀?
咁都叫專科
有冇啊
賣個少少眼鏡
公屋眼鏡鋪仔喎
錢唔係多
但係真係最hea
性價比算高
唔好講視光師 點解神化到醫生同醫生之間唔會問second opinion
有無實際人工數字講下
真。樓主好型,讀MBBS 日日落老蘭cow死女
以前HD都得tim
當年有degree
已經好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞