視光係咪最低賤的專科?

207 回覆
158 Like 447 Dislike
想問坐公屋商場眼鏡鋪個啲視光師月入幾多?
係香港係咁姐

好似其他輔助醫療,醫生唔肯放權,乜都攬哂上身做,搞到公立醫院負荷咁大。

好似d公公婆婆,話眼矇,去睇家庭醫生,但家庭醫好邊到有設備去幫你檢查對眼,都係比d 消炎眼藥水同藥膏你返去揸下,再比執轉介信你政府眼科,一排就成年之後先有得睇,頂唔順就比錢睇私家眼科醫生。

可能其實,公公婆婆只係普通白內障,一般初期白內障,有機借令到度數加深,特別係近視,只係需要配番岩度數同做好紫外線保護就okay。起碼眼鏡鋪有設備(裂縫燈)去睇到眼睛個結構。但無奈香港視光師冇轉介嘅權利,最on9係檢查到可能係d嚴重眼病,例如青光眼,都要叫啲公公婆婆自己去睇咗家庭醫生叫佢哋做轉介,哂哂d資源。

同埋美國加拿大同澳洲都係叫做 Doctor of optometry, 一般都係叫Optometrist做Dr( 唔信自己google)。同埋最近美國有某d洲份已經比視光師去做青光眼手術,有研究出黎個reliability同眼科醫生做係相約。

香港學既野係跟美國加拿大同澳洲個套,眼病都會學,只不過香港政府對視光師呢個專業都唔重視,咁多年都固步自封,淪為比大眾認為既驗度數既sales。

純粹呻下,唔好意思。
果啲part 4好快冇曬
全部都加多句, 有手有腳都已經做到
好彩讀醫
搵返同行問下就唔叫睇眼科?咁佢啲同行係咩嚟
冇話低唔低賤,但一定係好搵。
啱啱出黎fresh grad原本兩萬蚊左右,做幾廿年都唔會大升。
但一有HCV,低薪變45k左右,其實跑羸大市。
工作量又低,上曬神枱,你真係可以bargain只係驗眼其他乜都唔做。
之前Jins啱啱有時出到60k請人。

但呃HCV我見唔少。

其實正苦應該限HCV只可驗眼,唔包買眼鏡。

你話佢低賤,人哋unun 腳笑你。大家係學士出黎,佢又唔係medic果啲,但人工多你三四五倍
就係話唔通眼科醫生隻眼有事會走去同行睇?

眼科醫生: 醫生醫生, 我對眼好痛, 想知咩事?

咁呀?
唔好意思誤會咗你

咁自己點做手術?開左眼對住塊鏡做右眼?
眼科醫生搵人醫眼係因為佢自己做唔到幫自己驗
而唔係因為眼科醫生唔識驗
叫完全驗個報告自己睇都仲得
睇完要點醫自己決定都仲得
講緊眼科醫生唔需要去睇醫生問醫生自己對眼有咩病喎

你講做手術係講緊人手問題
咁決定做咩手術同點做 使唔使 去問第二個眼科?
唔使呀嘛
我就答你唔到啦,但都唔知你憑咩咁肯定你係眼科醫生?
咁點睇allied health以前有degree就做得 變到而家某啲國家要讀埋master/phd先做得
A診所醫生個肚唔舒服

然後走去隔離診所B

醫生A: 醫生,我個肚呢幾日好唔舒服,究竟食咩藥好

其實香港畢業嘅視光師訓練都有呢啲知識 課程係跟北美 人哋個課程grad咗都係叫doctor好多時候睇嘅報告都係差唔多
可以瞭解下北美/歐洲嘅視光師可以做到嘅嘢 係喺香港視光師唔可以俾有藥性嘅treatment
拎肚痛同眼比
眼痛佢唔會自己睇到自己咩事,又點能夠作出判斷?
視網膜病變、白內障,都要睇實際咩情況再決定點處理啦
你都on撚99
隻眼有事又唔係肉眼就睇得出
唔通對住塊鏡自己幫自己診斷咩
*視光師唔可以開處方藥
做檢查有報告睇 檢查因為機器上唔能夠自己同自己做所以要人幫
但眼科醫生唔識睇自己對眼既報告 ?
同埋唔識點醫自己對眼?
咁係咪可以自己睇完報告自己決定點醫呀?
On99 自己睇下我講過乜啦
做檢查 自己對眼 份報告就唔識睇要問第二個眼科醫生?
自己睇完結果係咪可以自己決定點醫呀
定係自己對眼就唔識醫呀?

On99
你覺得醫生係靠晒報告?唔洗臨床判斷?
加上好多眼疾都冇好似腸鏡胃鏡啲好靚嘅鏡頭影低晒咩事,已經未講做檢查其實都係要第個醫生做
咪係,咁撚簡單
用左眼睇自己隻右眼,再用右眼睇自己隻左眼咪得
全部都可以一腳踢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞