【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】 2

168 回覆
15 Like 2 Dislike
【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】-【第二百五十七章】

【Vivian視覺】

「咖啡…」侍應小心放下咖啡,一包黃糖同一包香糖仲有一包紙巾:「唔夠糖再搵我比啊。」

冇望佢既我只係回左一下:「嗯…」因為我留住淚水既關係,我自覺好醜…一個人係茶餐廳喊… 我拎起佢比我既一包紙巾抽左一張出黎抹走臉上既眼淚…

「有D咩需要再叫我。」伙記可能見我突然喊起黎就行開左。

過左唔知幾耐,我開始冷靜左少少。 飲一啖咖啡… 好難飲,但我堅持吞下去。 陣陣苦澀中又帶有微微酸味。

最後飲左半杯就頂唔住…

時候都唔早,我望一望電話,已經近半夜一點。 係時間要離開…

「靚女,唔洗收錢啦…」比紙巾我果位伙記同我講唔洗比錢。

「下…」

「…唔洗啦,你飲得半杯.. 算啦。 早少少返屋企好好休息啦。」伙記對我講。

「下… 點得架。 半杯都係飲左啊.. 」我拎左廿蚊出黎:「唔比你一陣比老板話架,收左佢啦。」 我放下廿蚊就離開。

『下.. 真係OK 啦,當我請你啦。 』

「得架啦…」我頭都唔回就離開…

雖然內心好多不滿,都係怪自己蠢… 怪自己太鐘意家明。

我見到佢send左text問我返到去未… 唉… 點解唔打比我呢? 如果你打比我,我會同你講仲係旺角,之後返去你屋企搵你。

點解唔可以對我好一D? 點解你會好似覺得我可有可無咁..揹完就由得我走,一D都唔上心?!

離開茶餐廳,一個人係冷清既街道上行走。 顯得好孤獨... 內心只係不停諗起家明,期望佢可以對我好一D,做我男朋友…

我總係離唔開要愛情… 似乎我仲係未能做到身體自主…
唉,Vivian好慘呀
【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】-【第二百五十八章】

【Vivian視覺】

【返到。】回左家明之後就沖涼打算訓。

依個時候阿媽又出現係我面前,佢又唔知發咩廊經,係度話我做咩事咁夜返黎… 我真係唔明到底我做錯左咩事,點解要有個咁既阿媽… 到底自己係唔係佢親生…?

面對佢既冷言冷語我選擇唔理會佢,直接入房獨處。 睇下電話見唔到家明回覆我… 有點失望但又講唔上傷心。

【記得星期五去試一試衫啊。 】Christy師姐text我。

【知道! 點啊,下星期就結婚啦,緊張嘛?】我唔想諗家明,將自己既視線轉移到christy之上。

【好緊張啊。 係啊,其他姊妹想搞個party 預左你啦。 今個星期六係酒店搞。】

【咁突然通知我既?】

【係啊。 姊妹係我中學同學,你知啦~ 我地女校既人玩得有幾癲啦~~ 】Christy 講到依度打左個魔鬼公仔黎。

【?】 心感奇怪既我打個問號回應佢。

【嘻嘻… 總之到時你一定要join啦,有好野益你。】Christy故作神秘的對我講。

【即係點啊? 講啦…】 我既好奇心比佢勾起左。

【星期五試衫見。】 佢又做一個鬼臉唔再理我。

第二朝起身,家明text我【起身未?】但我冇回。 立即既電話關上。 自己一個人留係房..打算一個人冷靜一下咩都唔理。

「阿囡..」 係阿爸係門外叫我:「今日有冇野做啊?」

「冇啊。 你今日唔洗返工咩?」打開門見到阿爸係門外著好出街衫,一副準備外出既樣。

「你想同我出去?」

「食唔食野啊?」佢微微笑著問我。

「金園?」 阿爸慣性鐘意去金園:「行啦。」反正冇野做,當陪下佢老人家。

「行啦行啦~~~」阿爸十足十一個小朋友咁:「尋晚去左邊啊,咁夜返既?」

原來又想八卦我既野…「去食飯之嘛。」行去金園途中我地閒聊。

「噢.. 你阿媽尋晚又問長問短話你夜返.. 唉..阿女難為你啦。」阿爸比較明事理:「你都咁大個人,阿媽仲成日話你..」

「阿媽係睇我唔順眼姐,唔關我大定細既事既。」阿媽一直好錫細佬,原因係阿爸想追仔。

「唉… 都怪我以前返工成日要上大陸啦... 成日唔係屋企搞到你阿媽以為我係上面搞搞震,就諗住生個仔就會好好我會留係屋企… 唉… 佢真係唔明,我返大陸都真係返工,邊會搞3搞4啊..」阿爸突然講起,原來阿媽咁錫細佬係因為認為阿爸好鐘意男仔所以…

「阿爸你意思係… 阿媽咁錫細佬係因為覺得你係大陸有女人怕你同上面既女人追仔所以… 一生左細佬就咁錫佢?」

「唔.. 應該係。 佢當年一知道係男仔就立即打比我叫我唔好再係大陸做野,要返香港睇住頭家… 你記唔記得當年你阿媽懷住你細佬時我咪搵左黎一段時間既? 我就係同老細講要陪老婆所以要請幾個月假。 好彩老細好人,我又幾年冇請個假,所以先陪到你阿媽… 」阿爸停左一下再講:「不過佢當時應該有產前抑鬱... 我feel到有少少唔對路所以係佢生之前陪左佢一段時間。」

「唔...」 我開始知道多少事情來龍。 「阿爸,咁係唔係生左細佬之後你又要返上大陸做野,所以阿媽就有左產後抑鬱?」

「係..」阿爸輕嘆一下。

回想返,阿爸果時真係好似係阿媽大肚時返左屋企一段長時間,果時阿媽真係好開心,但自從生左細佬之後阿爸冇幾耐就去返大陸返工好少返黎。

阿媽果時就開始對我好差... 成日都錫晒細佬。

當時我以為係阿媽一個人湊細佬好辛苦,有次想過幫佢手同細佬換片,點知就比阿媽屌左我一次大大鑊,自從果次我都唔太敢幫阿媽手。

眼見阿媽日夜都係關心住細佬,我真係覺得自己好慘下。 不過最後我都慣左咩都一個人做,唔會去煩阿媽等佢冇咩機會去話我。

依家聽返阿爸咁講,明白到係阿媽以為生左仔,阿爸就會對自己好對頭家好,會多D返香港而唔係成日係大陸。

「阿爸…」我輕輕搭住阿爸膊頭。

阿爸回頭微笑對我:「咩啊?」

「咁到底你係上面有冇第二個女人?」

阿爸面色突然由歡欣變成嚴肅:「作死你咩!?!梗係冇啦。」

「哈哈…OKOK 我知。」阿媽有依個懷疑一D都唔奇,比著係我都會咁諗…「話時話,你依排多左係香港既?」

阿爸冷笑一下:「阿女,我都就快退休架啦要…」

「下.. 你都未夠60...」阿爸雖然唔後生,但都未到60,冇理由咁快就...

「唔..」阿爸支吾以對:「唉.. 生意唔好啊..」

「即係..」即係佢公司做唔住要炒人?「咁點算…」我有少少登阿爸可憐,佢大半生人都係好勤力返工做野.. 依家比人炒.. 「咁點算..你夠唔夠錢啊.. 好擔心你…」

「咁係因為你悲觀姐..」阿爸笑笑口咁點應:「我睇到唔洗做野帶嚟嘅好處。」阿爸續說:「我可以日日去食蛋撻..呵呵…」

「唔..」阿爸睇上去又好似冇咩事:「咁你唔夠錢洗就同我講啦…」

「唔洗擔心我,我炒下股投資下就OK啦,夠食WOR阿女。」

【家明視覺】

佢唔回我…

等左好耐好耐,佢都唔回。 唔係出左咩事下話?

打比VIVIAN,但電話唔通。

去左邊? 死啦.. 係唔係我尋晚咁講搞到佢嬲左我?
【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】-【第二百五十九章】

【家明視覺】

星期一既早上,我打左比vivian想同佢一齊返工。 不過佢冇接我電話…返到公司因為唔同樓層關係我都見佢唔到。

【想同你食飯,今日有冇約人。】

如我所料佢冇理我。

SHIT!!!

最後我只係同死肥QUIT食lunch。

「冇咩心機咁既你? ?」肚QUIT一眼睇出我有心事:「炸雞肶飯,家明你快D叫野食,有心事都要食飯。」

「唔…」為左唔比佢知我真係有心事,我扮野:「冇心事,煩食咩姐,好多選擇。」

「屌,有幾難諗啊? 得果幾個飯。 幫佢叫個鴨腿湯飯啊唔該。」肥QUIT一定係好L肚餓。

「好」 茶仔伙記離開。

「失戀呀?」

我個心不其言比佢剌左一下:「失咩戀? 冇戀過何來失?挑.. 依排訓得唔好冇咩精神姐。」

「你有咩忙啊? 早排就話要搞audit既野忙同果個靚女搞野搞到好夜姐…」

我又比肥QUIT講中左,個心又剌痛左兩下。「你講得好聽D啦!! 咩搞野啊…係工作。」

「咁緊張做咩? 唔似你。啊下~~ 你唔係掛住vivian下話? 呵~~ 見人靚女少少就心動?」

肥quit雖然身材肥胖好遲鈍咁樣,但感覺又會咁敏銳…

「咪傻…」

「雞肶 鴨腿到。」伙記放下兩個傻就走人。

「扮晒野啦你,之前vivian係度見你好有精神,依家死狗咁,仲唔係對人有意思。」肥QUIT一手拎住雞肶食一邊問。

「咩啊…」我對住個鴨腿湯飯冇咩胃口,拎起湯匙撩兩撩:「Vivian都返左自己部門好耐啦,上星期我都冇咩野。 真係好L攰啊大佬。」

「OKOK.. 唔洗解釋! 食野啦。 鴨腿湯傻要熱食…「隻鴨腿好似好好食…」肥QUIT眼甘甘咁望住隻鴨腿。

「點啊…比你食啦…」

「唔~ 多謝。」肥QUIT左炸肶右鴨腿食得好滋味:「唔~~~ 真係好正。」

望住佢個死人食相,好L想一拳打L死佢。 佢唔係咁八或者會好少少…

「你慢慢食啦。」我當然唔會真係打9佢。

「多謝晒你啊。」

咩話? 多謝? 我得個湯傻食,你想我請你食?! FUCK…

放工時間,我做左一個好大膽既舉動!!!
個好大膽嘅舉動就係加更
【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】-【第二百六十章】

【家明視覺】

我係公司樓下等Vivian。 唔考慮會比同事撞到既風險而去等Vivian收工。

等左一段時間,我見到 Kristy! 唔知做咩事我竟然有少少心荒荒,好怕比佢見到我同VIVIAN一齊。

SHIT! 做咩膠? 我唔係應該比佢見下我同其他人一齊,會比佢覺得自己唔放棄左我係佢既損失咩?

但我就係行左去一角落位。

從遠望住kirsty離開公司。

其實我內心係有少少怕,怕佢又比一個有錢仔接仔。 怕佢又換左另一個男朋友。 我都唔知自己做咩仲好著緊kristy…

但最後冇我預想既一樣,冇人係公司樓下接佢。

唔通佢去左唔知邊上人架車? 我決定行出少少望下佢係唔係上人車。 從遠處跟住佢尾望下。 Kristy離開公司後一個人行左去對面車站等巴士,佢企既位置正正係可以返佢屋企架巴士。

突然一陣熟悉既香水味傳到我鼻孔中 – 係vivian!

我回個頭一望。 Vivian正係我後方望向對面街,之後vivian白眼望左我一眼就行走。

SHIT! 佢見到我望kristy.. 點解我會咁?! 明明Vivian 正kristy咁多… 樣可以話不相上下,但身材同技巧都係vivian高出多多聲。

最重要係… Kristy 已經同我分左手仲不停同其他男人拍拖…

唉…唔通真係得唔到既先最深刻?

FUCK! 唔好諗一個已離去既人,我應該珍珠vivian!

「Vivian!!」從後追上Vivian叫住佢。 我留意到佢有停左一下,但只係短短半拍時間就再前行 。 「Vivian.. 」急步追上佢輕輕揮一揮手叫佢。

「HI.」 終於等到Vivian既回應,佢冷冷地回我一個Hi字。 面上一副冷淡的…

幾日得唔到佢既回覆,估唔到今日見到佢都只係冷冷地得到一個Hi…

難道我同佢已經玩L完? 唉…

突然心頭嗱左下。 唔可以!!! 唔可以放棄!!! 我真係想同佢一齊…

「一齊坐車返屋企好冇?」我厚住面皮問佢。

「我唔係返屋企WOR。」

「邊你去邊? 」

「關你咩事?」

「…」佢嬲我咩? 嬲我講唔想同佢一齊住? 我上次講【一陣同第二個女人一齊比你見到點算?】 唔通係果句? 「我想同你一齊去睇下傢俱…」

我知道直接問佢係唔係嬲左我會撞板,所以唯有避一避開去問佢睇下關唔關唔同佢同居既事。

「下? 睇咩傢俱? 關我咩事?」vivian冇停步。

「你唔睇下點知你鐘意咩style?」我一下將vivian拉入皇后大道東一間傢俱鋪。

「喂…做咩啊你… 仲咩拉人入黎。」

「一齊睇啦…」我擺出一個懇求佢既樣。

「你自己睇得啦,你自己用傢私,關我咩事?」Vivian仍舊一臉冷淡的問。

「下.. 你唔係話想搬出黎咩?」

「我自己搬出黎,我自己睇就得。 唔需要同你一齊睇。」

「下.. 咁一齊住咪應該一齊睇…」我都講到出面啦。

「唔… 睇傢私鋪… 記得有人講過同個EX都成日一齊睇依一條街既傢俱店..」vivian一手輕撫面前一張連鏡化妝檯檯面一邊問我。

我被佢一句KO左,係.. 我同vivian一齊OT時一齊放工行經依條街有講過… 自己曾經同kristy一齊睇傢私。 當時真係幻想會同kristy行到最尾… 但最後只有我一個人行…

「啊…」我一時間唔知點答vivian。

Vivian見我冇回應就追問「岩岩收工有人望到實對面的女孩。」佢用國語講出【對面的女孩】 再回個頭望實我。

我面上露出一個不知所措既表情,從連鏡化妝檯既鏡我睇到。

「只係見到同事就望一下對面姐…」我扮冷靜咁回應vivian:「都係咁岩見到佢。」

「係咩? 我見你係吊人尾行出公司門口啊。 唔~~ 幾好啊,你對同事。 目送人去等車~~」Vivian轉身行去另一行睇鞋櫃。

「個鞋櫃幾大下… 好似放唔到入我度…」我試下改變一下話題。

「咩放唔到去你屋企? 」Vivian一瞼責怪我:「你去同”對面的女孩”買啦。」

好明顯地佢依家係怪我望Kristy… 佢覺得我仲掛住Kristy…

SHIT!... 點拆… 我突然心生一計… 行到去鋪頭另一邊,面向Vivian: 「對面的女孩看過來~看過來~~看過來~~~這裡的表演很精采~~~ 請你不要假裝不理不睬~~~~ 對面的女孩看過來 看過來 看過來 不要被我的樣子嚇壞 其實我…..」

「喂喂喂… 先生…先生!?!!?」一個看似《功夫》哨牙珍既哨牙婆店員出現係我面前:「先生先生…」

「嘩屌! 」我當堂比哨牙珍嚇死:「大姐啊…唔係叫你望過黎啊…」

「先生~ 係唔係買野啊? 唔該你溝女就出返去啦。 」哨牙珍拎住個烏蠅拍係我面前樣下樣下:「走走走… 」

「嘻嘻嘻…」Vivian終於都笑返:「走啦… 你好7啊…」Vivian一馬當先走出門外偷笑我。

我係店內望住vivian笑返,當堂放鬆返… 好彩…。

「喂…仲唔走… 妖娜媽… 唱得咁難停就咪鬼唱啦!! 阻住晒做生意。…」哨牙珍仲係一邊樣住支烏蠅拍一邊黑晒面咁講。

Vivian唔男嬲我,一天都光晒LU~ 「啊哈哈~~」我熠熟狗頭咁對哨牙珍間鋪祝福:「阿珍~~ 生意好呀~~~」
響巴又潛水
push
pish
響巴上下水啦
【從毒撚變成浪子 – 陪我走過的一些女性們】-【第二百六十一章】

【Vivian視覺】

皇后大道東上的傢俱店舖都相計地關上門,在訴說著時候已不早。需要購物的人都只會係早上時候去參觀傢俱店舖,沒有多少人會係晚上去。

家明與我正正就於冷清的街道上遊蕩著,去觀賞著關了門的傢俱店,雖然傢俱店都一一的關上了,我兩人沒因此而掃興。 邊走著邊由櫥窗外看店裹既傢俱。 雖然觸摸不到未能感受家品質感如何,但同家明只係看著幻想著傢俱要如何分佈想像如果配置家品都可以高興得很。

「你睇下對水杯一個男一個女仔,可以買黎放係我地屋企度。」家明望住一間西式傢俱店內一對精美而又帶點浮誇的情侶水杯。

浮誇得我沒自信去使用,總覺得對杯好誇張地要吸引人注意。 金色的皇冠配上黑色的杯身,畫上了一個男性和一個女性表情。 「鬼同你做皇帝皇后啊。 哼~~~」

家明笑著說「你唔想咩?」

我冇回應就行開了。 而我內心的確係想! 想同家明可以建立屬於我哋自己既屋裏,用上一對情侶水杯,只係平凡既一對水杯就已足夠。

「噢…落雨啦…」突然天空落著雨水。

「我有摭啊。」我袋中有雨摭。

「好細把啊…」家明幫我打開雨摭,一手攬住我迫入細小的雨摭裹去。「要好好攬實你先得,唔係會整濕身。」

「唔… 天文台講左會落雨,你又唔自己拎摭架。」我抱怨著怪責家明。

「點估到天文台今次會中姐… 不嬲都反轉黎解讀就岩架嗎~~~ 又會唔岩既!?」家明說出一個看似有道理又唔係好岩既論述。

雨越下越大,路邊都充斥了積水,映照住繁華鬧市的霓虹燈光… 冷冷雨落下氣溫漸漸冷下來,店舖都紛紛關上了燈火,熱鬧的行道都因冰冷的雨水沖刷下顯得冷清。

雨水漸漸的轉為密集,家明緊緊扭抱我同時對我吻下柩,我沒有避開,於冷清而渺無人煙的大街上,雨水打到雨傘上發出搭搭的聲響將只有我地兩人的私密小空間上添上了一點熱鬧和激盪。

「你唔怕比人見到咩?」我試著問他。 於公司附近的大街之上,大膽面公開的擁吻我,就不怕被同事見到? 就不怕被Kristy知道嗎?

「唔怕。 咁大雨… 」家明停了一下再說:「要攬實你先得,唔係淋病就大件事。」

原來家明會關心我身體既健康?

「啊… 老闆…」

家明冷不防我會跟佢開玩笑的,緊張地放開手回頭一望自己身後。

「哈哈…傻佬… 嚇下你姐。」看到了家明既反應,我著笑臉擺到面上去恥笑佢:¸ 「你睇你幾傻…哈…天真過阿嬌啊你…啊哈…咁都信…低B仔…哈!」

「啊… 你個衷妹…玩我? 信唔信我今晚亂”棍”打死你?」家明不懷好意的笑著。

「衰人…」我說。「行啦… 好大雨啊…」

我地兩人連跑帶跳的急急走向地鐵去。

剛好去到地鐵站,雨就停下來… 我地兩人半身已被大雨弄濕了。

「啊… 早知就唔行住啦,條褲濕晒好辛苦。」

我望到街道上,行人都一一走回街上來,剛肮大雨時空無一人的情竟彷彿就沒有出現過一樣。 路邊的小溝映照著街上的人,他地臉上都露出著笑容。 因為雨終於停止了,佢地都可以從回到本身的行程之上。去食飯既食飯要趕回家的都在捉緊時間回家去。

「行啦,襯冇雨快D返去。」家明說。

「去邊啊?」

「返屋企啦。 返我地屋企…」佢臉上彷似笑著內我可以看出佢微笑背後在想著的事。

「咩返我地屋企?」我刻意的對家明抱怨著:「我住長沙灣你住旺角架!」

「喂… 岩岩仲講緊屋企買個櫃放你D衫,唔返去度下計同幻想下放在去係點樣又點得呢???」家明再三的邀請我去佢度:「快D上黎啦~~」

我亦無再多言,慢慢的走向地底,向地下鐵路月台走去了。
忙完一輪,上一上水
有咩咁忙
忙工作姐

你幾好嗎?
都係忙工作
再上下水啦
睇住#161先
依排又忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞