Linksys 做乜鳩成日斷線?

202 回覆
38 Like 9 Dislike
個人覺得
網上爬 > hkbn >>> 其他
跟硬件台router 班巴打買左mx4200
返到去一開衛星機,
全部network 就會得返300~500 up down
wifi 同lan 線都係

熜返衛星機再reboot 老母機
又可以上返800~900 up down (lan)
wifi 可以大約600~700 up down

但再開返衛星機就又會再drop 返

搞極都搞唔到

一定唔關hkbn 事,
我直氣插落modem 好穩定900up down

用返舊果隻ac68u, lan 線都係穩定900 up down

有無巴打知點搞
而家買左兩隻,長期用得一隻
on9 到仆街
係咪開咗priority
我reset 過晒。最default setting
無開priority device
搵唔到有CA
請問喺邊個位?
網頁右下角,淺色細字CA
叫個個巴打都推介4200
但睇完呢個post又卻步左
將5ghz 同2.4ghz 分別改唔同名佢就唔會自動轉頻
mx4200 用咗1年半 長連5ghz 冇遇過有問題
用MR9600對上一年,一個月斷一次wifi
update firmware之後factory restore,都係咁

但最近半年又冇再出現斷線
買左mx5501
用落冇咩野
混合模式都幾好

唔係遠唔會轉2.4

不過混合就冇得指定channel
出消費卷果陣諗住即扑錘
好彩理性地同自己講 睇定D先
如果唔係出POST果個可能係我
試下熄左佢個自動更新
真係唔好買
連唔到wifi (lan 線正常)
上網燈著橙燈(電腦直插modem係上到網)
自動reboot
分機mesh燈變橙燈(之後拉線當睇唔到算)
呢啲每日必定發生其中一項
每日都要做工程師
我屌你老母linksys
信連登仔一成都死
打手出嚟啦屌你老母
用咁多錢買打手上嚟sell
整好啲部機丫屌你老母
真 成日都唔知做乜鳩紅燈斷線
Set DNS server 8.8.8.8/1.1.1.1 同埋fix 死wifi channel
通常set 2 個都夠,主要行第1個,第2個係後備
1. Split 2.4GHz / 5GHz ssid, fix wifi channel
2. Disable ipv6, priority
3. DNS server 8.8.8.8/1.1.1.1
4. Update latest firmware, disable auto update

利申:用緊MX5300, 用左兩年好穩定,長期廿幾樣野connect 緊都無問題。
另外都幫屋企人裝左套MX5502 都一樣好穩定
我開左APPLE HOMEKIT,佢自動LOCK 死晒WI-FI CHANNEL
linksys真係好多問題
以後都唔會買
ax8400 冇事
keep 住up 同download 85-95%
works for me
thx bra
好彩無信連登買router
睇過好多其他分析最後買連登踩既Netgear orbi,無買上神枱既Linksys
用左幾個月,好快好穩定,無投訴
可能連登好多打手搵食一有人話Linksys有問題就好多「用家問題」回覆
因為有高手住同一大廈
有無試過reset router
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞