Linksys 做乜鳩成日斷線?

204 回覆
38 Like 9 Dislike
駁住lan 好管理,當行緊交換機咁,你隻隻都wan 連lan 管理難好多同理下下要路由

利申:有ccie
你set返做ap一樣可以lan to lan
利申 鳩up
用緊E9450
屌你老母 垃圾到仆街
Parent成日自己reboot
Child成日連唔到 出黃燈
冇得分開2.4同5g
HkBN 用左好多年 好撚穩定喎
同你一樣
打左去CS
改左disable IPV6, DNS改 8.8.8.8 之後就冇事
冇得做到wifi 漫遊,你要ap+ac先得
我又係用緊4200
最奇怪係更新唔到佢個firmware ,次次話有更新
更更下就話失敗
Linksys個app 你教番auto update

佢應該會正常update 到

都唔得 就 reset 過個router再auto update
較咗
一隻更到一隻更唔到
屌佢手動用電腦dl完更新都係唔得
佢唔係係個app到update 咩? 會一隻update 到 另一隻update 唔到架咩?
我而家就係廳未更新,房更新咗
用電話App 更新唔到,所以用電腦頁面手動更

我隻e8450又係買咗兩嗰禮拜之後,每日至少斷一次(有信號但用唔到,see圖),次次要reboot先正常返
已經reset晒所有嘢,update firmware到最新
最搞笑嘅係,斷線個陣如果我load緊嘢(e.g. 上緊網,睇緊片),我會繼續load到,但如果我一refresh 或者load新嘢會load唔到
Web ui 右下角撳CA
可以分開2.4&5G
連唔到係咪太遠
我都試過係IPV6嘅問題
Disable 就冇事
樓主可以睇吓手機有冇攞到ipv4 IP
HGC?
好似得netvigator 先有派 ipv6
我見佢個app得automatic IPV6 冇得disable

巴打係邊到disable 個IPV6?
我之前都試過 其他野唔洗搞 頻道由自動改成1xx就得
我幫個老人家裝個linksys ac1200出晒事,又係hgc隔幾日就完全上唔到網,唔知關唔關isp事
Linksys 受害人 +1
我都會 會斷個1,2分鐘 之後就重連
有時打打下機斷就真係仆街.....
netvigator
應該唔關modem事,事關我pc lan 直插modem 完全冇問題
想問下DNS改 8.8.8.8,係三個都改?
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞