Windows Vista 係咪真係咁差?搵咗部舊電腦試用

87 回覆
28 Like 11 Dislike
我果陣用緊64bit xp
不過問題都多 果陣多ram 8Gb
用32 用唔哂
其實個內容有少少離題
變咗講vista可唔可以用黎做2022年嘅嘢

雖然都會講吓vista個UI好唔好用、方唔方便

我唔用VM行因為我係想試用多過想試玩
除咗RAM,hard disk都會影響performance
而家要simulate當年hardware都唔係咁容易
我又唔想用SSD同宜家啲hard disk行VM裝vista
個人認為Vista UI仲有幾個唔方便嘅地方

1. save dialog
一開始收埋file/folder list

我想睇番個folder本身有乜file同folder 要click show folders
每個program都要click一次,之後會記住

win7或以上default開晒

2. folder 同 control panel window button 會group埋一齊 放入windows explorer入面

win7 windows button grouping 分番開windows explorer 同 control panel

3. folder入面要create new folder要click Organize menu跟住click new folder

但係save dialog又有new folder button喺出面
open dialog都有

win7 有番new folder button喺出面
windows vista 雖然只係server 2003改成
不過核心有啲地方 當年設計得幾前衛
而家win10/win11有部分技術都係建基於佢
例如
1. 新嘅boot loader,提高安全性,亦為而家純UEFI boot做準備
2. 系統核心同語言分開,除咗令部分windows update唔需要好似XP要分語言,理論上技術層面可以令OS隨意轉語言,只係當時M$唔開畀所有人用,直到win8先開畀大部分人用
driver齊唔齊?
win7的確從UI同performance都有改善
如果一部電腦行得起vista,行win7 performance應該會更好
如果行唔起vista,拎去循環再造算啦
頂唔順
用番win7 當堂順晒
Vista 個透明效果仲靚過而家個windows
唔齊 問題最大係好多bug
64bit xp 命差過VISTA
純粹透明框嗰d係幾屈機,真係廿年後都見得人
好似icon咁,電腦mon、IE呢d勁膠勁sharp色嗰d,而家睇唔多開胃,但扮玻璃、冇咁搶眼嗰d又好好多
因為當年唔係部部機都頂得順
咁Server 2008 2012呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞