Windows Vista 係咪真係咁差?搵咗部舊電腦試用

87 回覆
28 Like 11 Dislike
高質post 會唔會做埋window 2000 同me
同埋係邊到搵到咁舊既driver
而家睇返vista唔差係因為寫果班撚樣冇諗過當年一般電腦的性能根本run唔掂咁大食的vista
你拎部4c8t的行,會覺得佢係劃時代OS添
正式上網
而家幾乎所有主流browser已經唔再support vista
上網搵最後支援vista版本
Chrome: 49.0
Firefox: 52.9 32-bit (64-bit 唔得)
IE: 9
Edge: 唔使諗
Opera: 個人直接skip
另外裝咗建基於firefox嘅Mypal
多圖注意

試上Google

Chrome 49

WinVista Win7真係好靚
當年第一次用好有煥然一新嘅感覺
當年留守XP但裝晒全套vista主題
多圖注意

試上Google

Firefox 52.9 32-bit

淨係記得用到好𢛴憎

個關機icon 好撚on9
john linux
Vista / windows 8 / windows 11 一定係差 因為只有Consumer版本 難聽講就搵白老鼠 下一代先會出商用版
多圖注意

試上Google

Mypal 29.3 64-bit

多圖注意

試上Google

IE 9

Google 不嬲唔會support太舊browser
暫時Mypal最接近而家google啲function

我諗成本問題導致啲browser唔肯去support一個同win7差唔多技術但無乜人用既OS
試上Youtube

所有上到嘅browser
睇到1080p50
頭十秒版面都係空白一片
但係片已經開始播
跟住會hang兩秒
要等佢load完先正常

Chrome 49 64-bit
走晒位

尚算正常

尚算正常

IE 9
直情上唔到
Linux 係咪真係咁差?搵咗部舊電腦試用

試上 LIHKG (連登)

唔多正常

唔多正常

只係好少少,不過仍然唔正常

IE 9
直情上唔到
試上高登

所有上到嘅browser
都會hang一陣要等load完先上到
但效能幾慢

轉唔到頁

尚算正常

尚算正常

IE 9
直情上唔到
公平起見,幫IE9平反

上高登舊版面

試咗一陣 部機開始頂唔順
頭先上youtube已經feel到部機好慢 加上開咗唔少網頁 用晒啲RAM
hard disk不斷read write

呢個功能喺2007年出嘅時候,
靚就幾靚,幾養眼,但實用度唔高

2003年Mac OS X 10.3 Panther嘅Exposé睇落冇Windows Flip嘅3D,
但實用度高好多,一眼睇晒所需window

https://www.youtube.com/watch?v=ktTNcj0fAM4

Windows Vista都係NT-based,
本應係唔錯,但可惜UAC, DRM太進取,
搞到user反感
95 有咁差咩
啲人未學熟純GUI OS先係問題咋?
當年Vista出大部分機都仲係Pentium 4
P4用vista又係另一回事
P4行Win7都垃圾啦
轉用Linux
但係vista出嘅時候UI 勁靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞