Windows Vista 係咪真係咁差?搵咗部舊電腦試用

87 回覆
28 Like 11 Dislike
Windows Vista 出咗超過15年,而家已經停support
當年一出畀人鬧硬件要求過高、太大食、效能低、相容性低等等
但係幾年後出到SP2同Core 2 CPU、2 GB 至4GB RAM開始普及,有人同佢平反,話佢其實唔係啲人講到咁差

執屋搵番部舊notebook (ThinkPad x201)
原本行Win7,試下downgrade Vista用一日
親身體驗Vista,同埋睇下行唔行到而家 2022年啲嘢

Testing Config
CPU: Core i5 520M (2.40 GHz, 2 cores 4 threads)
RAM: 4GB DDR3 1066 (2GB x 2)
Chipset: QM57
HDD: 320 GB 7200RPM
Display: Intel HD IGP

Vista 已經可以用USB手指安裝
但係比win7耐
其中一個原因係佢做咗樣無謂野 - 正式裝之前抄成幾GB WIM installer 落hard disk先再爆開
win7 開始先識直接由USB爆開個WIM落hard disk

(恕無圖)
裝完driver同少量software (主要係browser)
開始boot 機到見到晒desktop同啲icon時間大約40秒

比較 Win10 Pro 21H2 64-bit
i5 2400, 32GB DDR3, 250GB HDD 7200RPM
要成三分鐘
(為公平起見,停咗fast startup)

一開機OS用咗1GB幾RAM
再用咗1GB幾RAM做cache
實際唔係剩番好多
評分
始終部機新過個OS,高分係正常
未裝display driver之前得一分
裝完display driver再評分,佢要由頭行過
win7先識淨係行有唔同嗰部分
WordPad

小畫家

小算盤

同XP一樣

直到win7先至轉UI加功能
File Explorer

我唔明個Stack by有乜實際作用
揀咗我又要一層層入去先睇到堆file
咁點解唔直接tick我想要嘅嘢

win7已經冇咗stack by
Control Panel 控制台
一入去已經可以直接打字search
win7改咗少少UI

UAC setting

其中一樣畀人鬧得最多嘅嘢
但事實上linux一早有類似保護機制
好多人或者software畀XP縱壞,自己係部機admin就以為乜都做得,但XP唔係好識分係邊個叫佢做嘢,再加上好多人都唔識分或者嫌麻煩唔理叫佢做嘢嘅係好人定壞人,所以XP好易中毒
一去到vista個UAC要問長問短,啲人又嫌佢麻煩阻住做野
另外有啲舊software完全唔識分開處理user enviroment同system environment,甚至完全無multi user概念,亂咁將user file同setting放落system enviroment
一去到vista個UAC唔畀啲software亂嚟
要行呢啲舊software就要熄UAC
比較明白UAC嘅人會鬧佢一刀切要求所有需要admin right嘅嘢,包括改部分windows setting,都要彈UAC

win7改善咗UAC,容許唔同程度
同埋default 改部分windows setting唔需要UAC
Vista control panel 32 bit 同 64 bit 係分開
win7 擺埋一齊,同埋如果係32bit會寫明

我覺得Vista UAC最麻煩嘅地方係
我只係想睇system setting唔改都要畀佢煩
例如只係想入device manager裝置管理員睇有乜hardware
或者入task manager睇邊啲system software(例如windows update)用晒啲CPU/RAM
都畀佢阻住晒
win7到win11都有UAC,但無佢咁煩

另附win7 UAC setting比較
Start menu
唔明點解右下角shut down/suspend button係去power plan 改

Win7去番start menu setting改,算正常少少
Microsoft做過一個實驗,就係搵一啲冇用過Vista嘅人做訪問同調查,問下佢哋對Vista有咩睇法

結果係一面倒不了

之後Microsoft再畀一個聲稱係新嘅OS佢哋試用,結果佢哋就話好正

到最後開估,呢個新OS其實根本就係Vista
條片好假
不過Vista其實真係唔係咁差 只係當年hardware跟唔上
當年唔係頂級機都唔夠行

大佬啲廠機夠膽死2g出機

點用
當年有廠機 512MB RAM跟Vista Home Basic
有fd買咗,遇到software問題搵我去睇
一睇 慢到郁唔到
最後 放棄

p.s. Vista Home Basic無透明Aero UI,只有類似Aero嘅不透明vista standard UI,但都行唔到淨係行到vista basic UI
用 linux
Flip 3D (Switch between windows)
* Windows Aero UI only

Win7 都有,只係收埋咗
Keyboard Windows Key + Tab
開始用
首先連wifi
希望唔會同隔離post部XP一樣唔知點連

原來要指埋去先睇到訊號強度

跟進仲要click Connect or disconnect

win7 直接同方便好多
1G都有
但同時XP 512GB已經好順,又無乜野XP行唔到,Vista先行到,但大量software Vista唔兼容要買過,成堆正版軟件都好重成本。
你呢部舊機已經超越當年vista出嗰陣嘅高階機啦
嗰陣中階機係講緊用C2D配1GB RAM咋
主流仲係用緊PD 512MB RAM
其實純粹係生不逢時,driver未齊,而visual effect來講啲,主流機都係有啲吃力;Win7其實都係改下個名,個餡都係差唔多
flip 呢個我覺得幾靚 我覺得係未來嘅ui必有嘅畫面
但佢而家cut咗
跟住準備上網
Vista跟IE7,最多只可upgrade IE9
用IE9 download firefox或chrome都唔知上唔上到
決定唔用IE,用另一部機download chrome 同 firefox抄落USB
再插USB落vista機抄installer

抄完file 準備eject USB

資料唔係好清楚,淨係得drive letter
如果有多過一隻 可能會揀錯

用佢又如何?
要tick Display device components先睇到邊隻打邊隻

UI 同 XP 一樣

跟住仲要click

eject完仲要click 明明XP可以直接eject唔使click

Win7
資料比較齊,有device name同drive letter同label
但係比較慢
呢個位Win8或以上快少少

直接eject就OK

但係如果係remote desktop入面仍然同vista一樣要click
睇網頁前先聽吓歌仔

Windows Media Player

Windows Media Centre
如果裝咗合適codec
windows media player 同 media centre
可以播其他格式,例如FLAC
不過show唔到tag

vista問題開始發生
想裝software
發現裝唔到最新版本foobar2000 1.6.10
行install無反應
要搵舊版本 1.5.9

仲有唔少software都係咁
因為我懶,求其搵個2016年出嘅版本裝
揀2016年係因為估2017年vista停support前一年

win7到而家都無咁嚴重
可能係啲software廠見仲有好多人用win7所以仍然有限度support佢

另一可能係我個vista無做windows update (其實係而家已經做唔到)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞