Windows Vista 係咪真係咁差?搵咗部舊電腦試用

87 回覆
28 Like 11 Dislike
得閒先做
vista已經咁慘
呢啲舊過XP,超過廿年嘅OS
而家試都係玩多過認真用

如果知道用乜hardware
舊driver唔知而家上網重搵唔搵到
加上我無咁舊嘅機
用VM玩算數
因為我而家已經無P4
呢部已經最舊
正解
我都認為flip 3d係華而不實
睇唔晒所需window,就算睇到都睇唔晒成個window
同埋好難揀到想要嘅window

反而win10嗰款無咁花巧同window比較細
但可以睇晒成個 同埋比較易揀
據聞win7無P4年代hardware driver
你個名

我反而覺得有少少為靚而靚
當年software廠係咁
我有用linux
Mr.A 你唔使入黎
咁起碼拎走條2GB RAM先
一睇返Vista個界面,啲回憶返晒嚟
拎走條 2GB RAM
其實應該用番32bit,但係要重裝,今日無時間攪

boot機時間大約40秒,同4GB RAM差唔多,快過用hard disk行win10

一開機用咗咁多RAM

十秒後已經用晒啲RAM做cache

用firefox開咗12個tab
上咗一陣lihkg, facebook睇同ig
RAM用咗八八九九
當年買部廠機跟Vista (Home Basic ), 其實用落唔算太差

不過一出Win 7, 好快就轉咗過去, 因為實在好太多
我人生the only 三部win機 中左vista 同 win8
shit%=67%
上唔到 Windows Update

上網search過
原來M$ 2020年已經關咗windows update SHA1入口
2019年出咗個patch (KB4474419) support SHA2 windows update 畀win7 同server 2008 / R2
啲人話vista可以手動裝2008 patch
試過真係得
但係令個build version 由6002變6003
攪到裝唔番舊patch

如果宜家用XP
唔係淨係同你講
我最近先將部netbook recovered 返去XP. 爽
Vista最大問題係當年hardware跟唔上
你拎部4GB RAM嚟行

你想試嘅, 開個VM set 512MB RAM試下
唔係慢 係用好多新技術 未成熟
robocopy
usb cache memory
fetch-in tech
preload library
個陣新技術黎
仲未做過Tuning
如果tuning 好少少就好好多
仲有係個structure 開始變
由一舊過 開始模組化
可以更換獨立運作
緊係啦 由32 上 64
好多野要換
唔係家陣有今多RAM 你用?
UI 設計問題
本身要搞分類 又乜 又盛
搞到個USER 思維好亂
我只可以話WIN 10 分類仲煩過
WIN 7
我唔明設計一個好UI 好重要野
MAC OS UI 無今變過
先可以將USER 留低用
雖然個個話win7順好多,我都信係有改善嘅,但win7普及嗰時,d機真係4GB RAM起跳先啦
Vista嗰時新機有d仲512MB RAM
算係咁喇,12個現代html5嘅網喺後面。
以前d js邊有咁複雜
Windows 2000
啲effect 確係幾靚,所以大食
當年商用多, 通常係NT 4升上去
當時一般廠機,跟機都係Vista 32bit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞