[NS]Pokemon劍盾/晶鑽明珠/阿爾宙斯討論區 #262 性格問題一律建議Serious

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
明明已經唔係好多球種,主要都係儲圖鑑儲form但唔知點解好似無咩位剩低咁
I’d?

原來加左send 左request
試下加個印仔比佢
send左
感激
呢到有冇人成功儲完霜奶仙同彩粉蝶
有冇咩技巧
想問有無得report 改獸
home入面排好哂得球種同神獸
內清話: 希望澤囝可以守完場唔失分
內清原來仲有追
我想睇古拿比卡超幾時落到船
霜奶仙keep住每日自己打糖,上GTS換下,再自己合下糖好快齊
彩粉蝶非配布嗰18種早一兩個月係reddit pokemontrades先有人派完一次
@煙肉
我見到Twitter有兩個關於土居忍士不能入home的說法
第一個同我個推測好接近,但我無辦法FC
佢話D精靈入bdsp時會被輸入一個唯一的追蹤碼(類似指紋咁既嘢)
方便第時出返嚟還原招式
但隻幼蟬會一分為二,會導致一隻出現兩隻一樣追蹤碼既精靈

https://twitter.com/Sibuna_Switch/status/1527394485050671104?s=20&t=v5IgYBWT2yQEX3iBrz_aUQ

第二個講法係話反複製程式雖然對進化後的兩隻蟬無效
但對進化前的幼蟬有效,進化時會發生衝突
但呢個就比較奇怪,因為BDSP原本都有蟬可以進化

https://twitter.com/JoeMerrick/status/1526896783531687941?s=20&t=v5IgYBWT2yQEX3iBrz_aUQ
頂,我都冇為意BDSP嗰隻入唔到劍盾

home id呢樣嘢係好早之前已經有
曾幾何時入過HOME嘅土居忍士進化上返HOME會當複製跟住delete
而家已經唔會有呢個bug
同埋應該唔會關招式記憶事

第一條tweet,條友問佢如果劍盾進完放去BDSP會唔會出事
不過Anubis答佢呢樣嘢本身就做唔到
但就算做到,上HOME嗰下已經重發咗home id,所以BDSP都唔會出事
點解唔俾互通呢樣嘢都係冇解答

Joe嗰條都係推測
其實覺得係防複製機制有問題都好合理嘅
但有咩問題我就唔知
睇前面啲tweet可以知佢哋加咗好多嘢
仲整到啲相遇地點會因為傳送次序而出問題
最接近我諗法嘅應該係呢個:
佢哋唔想處理
https://twitter.com/QStheSLAYER/status/1527392143647842304
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞