[NS]Pokemon劍盾/晶鑽明珠/阿爾宙斯討論區 #262 性格問題一律建議Serious

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
我BDSP果三隻神
去阿爾果時係放入去果吓會同我講D招會改,問我是否確定要放入去
同一隻
圖一係我bdsp放入去
圖二係我去完pla再返home
我冇改過啲招

有咩問題
bdsp寵入左pla再返home
D招唔同晒,連特性都睇唔到
因為手機HOME剩係俾你睇你最後放嗰隻game囉
https://twitter.com/CentroPokemon/status/1526979195863191556?s=20&t=sdJS5F37OWajwXuS96j5IA
呢個人話劍盾同PLA會各自儲存原本你set果4招
但冇提bdsp
但另一方面有人解包左bdsp會清除你隻寵招式數據

https://twitter.com/fofohg14/status/1526979993024180224?s=20&t=sdJS5F37OWajwXuS96j5IA
呢度有個人話佢隻配布技耿鬼去完BDSP返來冇左配布技
有冇人知阿爾宙斯d寵去其他game既IV會唔會同奮鬥值有關 定隨機?

我呢隻去完一轉BDSP返嚟仲好健康
係唔記得本身有冇入過劍盾
所以話今晚驗多次
同初始奮鬥值有關
0=0-10
1=10-20
2=21-30
3=31
Same
剛見到有個測試(我已經用google轉返繁體,如果仍有轉漏請勿見怪)
3隻寵一樣招式
二連踢,踩踏,火焰旋渦,高移

分別送去不同遊戲
A去bdsp,變成高移,踩踏,火焰輪,火焰旋渦(在遊戲中手動忘掉高移)
B的去劍盾,技能不變,是二連踢,踩踏,火焰旋渦,高移(在遊戲中手動改成二連踢,踩踏,日光刃,高移)
C的去阿爾宙斯,變成火焰輪,大字爆炎,催眠,捨身 (在遊戲中手動改成撞擊,大字爆炎,催眠,捨身)

送回home
不連任何軟件看:
A,高移,踩踏,火焰輪,火焰旋渦
B,二連踢,踩踏,日光刃,高移
C,二連踢,踩踏,火焰旋渦,高移

連lgpe看,三隻全無技能

連劍盾看
A,高移,踩踏,火焰輪,火焰旋渦
B,二連踢,踩踏,日光刃,高移
C,二連踢,踩踏,火焰旋渦,高移

連bdsp看
A,踩踏,火焰輪,火焰旋渦,——
B,火焰輪,踩踏,火焰旋渦,高移
C,火焰輪,踩踏,火焰旋渦,高移

連LA看
A,二連擊,火焰輪,大字爆炎,催眠
B,二連擊,火焰輪,大字爆炎,催眠
C,撞擊,踩踏,火焰旋渦,高移
仲有個bug係關於今日果6隻連動禮物
佢統一用左日版配布
所以個字庫唔一定有中文
如果你有幫隻寵改名或者你home個ID係中文名
佢用日文字庫關係未必有果個中文字
隻寵同主人名會有機會變左「口」
唔知你想講咩不過同我理解係一樣
wait,劍盾睇A有啲怪
就係隻A有D怪
佢由LGPE入BDSP
果4招轉晒做BDSP預設四招
佢在BDSP忘記左一招,出返HOME
用其他版本睇都係各自預設果四招
但LGPE始終係今代直接入HOME
唔知同日月果D前代有咩分別

好似話LA同劍盾係互不干擾各有各的兩套系統
但BDSP因為要防止流出D改招既怪而由劍盾果個衍生出第三套系統
仲要佢D所謂修補機制邏輯有BUG搞到一鑊粥咁
但我寧願佢唔debug算,淨係睇佢BDSP就知
ILCA修補一樣野可以產生幾廿個問題,我寧願佢維持現狀算
佢根本唔係修bug係加D奇怪機制落去抑制原本個BUG帶來的影響
但個機制完全係經不起考驗的
傻鳩BDSM唔外判, 用返GF自家引擎咪唔會搞到咁撚亂
又咁講,GF技術力都唔係高
至少唔使搞到啲招式兼容性出問題
無左save?
為左蓋過一個bug而整左一個更大的bug
係整出幾個更大既bug
到底我射唔射啲劍盾PKM入珍鑽好好淆
閃寵/配佈最好唔好轉過去住
神獸呢琴日好似睇po話真係一個save只係可以出入到一次同number神獸 唔係睇OT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞