[NS]Pokemon劍盾/晶鑽明珠/阿爾宙斯討論區 #262 性格問題一律建議Serious

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
仲刷緊達克
大地阪木
自從home有左更新,
我...
皮膚好左,靚仔左,pkm對戰仲拎到一百巴仙勝率添啊

整左阿宙兩隻版本三主閃、送左go隻惡夢入bds、go同letgo又送返幾隻閃去劍盾

最後,我想唱下歌
個家更新真的很興奮
一來無石,二來抽蛋運應該用左去另一隻game了(pad抽到女帝)
without 球種閃 is nothing
知足是Joke
通左關所以清零(誤)
有用 不過應該係bug,每次update完 轉頭又冇曬
靜態清零
bug就肯定
係想睇下大家清零之前做過咩操作
不過暫時冇定論
BDSP/ HOME相關新Bug兩個:

1.正常精靈入HOME,身上的道具會回到背包
BDSP精靈入HOME,D道具會被消除

2.技能相關,如果前代精靈冇入過劍盾或劍盾冇簽證
直接入左BDSP,D遺傳技、配布技會直接被刪走不能還原

舉幾個例子:

Gen7配布,學會了慶祝的比卡超(劍盾/BDSP有簽證)
如果先入劍盾再去BDSP,回去劍盾時會還原成離開劍盾時的技能
如果先入BDSP再去劍盾,配布技能被永久刪除,即使事後再送去劍盾也不會還原

Gen6配布,學會了爆炸烈焰的阿爾宙斯(劍盾冇簽證)
進入BDSP後配布技能被永久刪除
即係而家唔出入home最穩陣?
另外,又一個技能相關

當一隻寵入BDSP時技能會洗,但BDSP練完傳走
再入返BDSP果時技能都保留唔住
即成個home系統都唔會幫你記錄BDSP技能
舉例
一隻劍盾的寶石海星,學左十萬伏特、沖浪、冰光、自我再生
傳入BDSP後,招式會變成該等級可學會的最後四招

如果呢隻寶石海星用招式機學技
沖浪、十萬伏特、精神念力、暴風雪

當寶石海星離開home,會變返十萬伏特、沖浪、冰光、自我再生

但呢隻寶石海星再次入返BDSP,招式依然係該等級可學會的最後四招
而不會保留沖浪、十萬伏特、精神念力、暴風雪
總結:
唔係手痕/試野,D舊寵唔好去BDSP住
BDSP個防複製機制本身就排除咗兩隻蟬,而且唔check外來種
所以土居忍士唔俾入境我就有啲唔明
反而可能係關HOME本身個bug事
得閒再研究下先,雖然唔重要
即係叫你拎嘢就好(記得拆身上道具)
千祈唔好擺嘢入BDSP...尤其D去唔到劍盾既配布精靈/四遺傳柑果球色違
因為佢個機制就係會刪晒你D招換過晒
除非去過劍盾先會得到保留

不過呢個bug唔係遊戲bug,係寫程式條友個腦有bug...
入境次序會洗技問題我今晚再驗證下
順便試下五代配布
會唔會關洗招個system事
因為入去果時得一隻蟬,所以只保留到一隻既招式
但佢出返嚟果時變兩隻
另一隻離開BDSP時無法轉換成劍盾招式表?
反而兩隻進化左既蟬因為已經係獨立左所以入到去
問題係佢入境劍盾咪一樣會分裂,點解剩鎖BDSP
因為個home唔會幫你save bdsp原有招式
只有劍盾入去先會save原有招式

bdsp只係一刀切將外來嘢變成該等級可學的最後四招
就算原生係BDSP既寵,出左去再返嚟都係變成該等級可學的最後四招
根本唔會有問題
是咪搞錯啲咩
我拎隻BDSP原生搬去劍盾PLA改技
用過兩個HOME傳
最後三隻game三組技都係我自己set嘅配置
邊有咩一刀切
三隻game三組配置都唔同技嗎?
因為入過劍盾會save技
佢好似係放入game果下先會洗招
你係就咁用果隻game開home睇定係有放埋入game?
有咩分別
用home連game嗰下睇到嘅招已經係佢會set嘅招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞