慈雲山特色公屋開箱! $35萬翻新360呎Nanoleaf智能家居年輕夫婦超豪打機裝備融入貓樂園

258 回覆
32 Like 138 Dislike
勁正

https://ps.hket.com/article/3237719?r=mcsdfb2
住了十多年的慈雲山公屋,翻新裝修後比私樓更吸引!設計師Victor Miu為360呎舊公屋改裝房中房間隔外,同時鋪上木紋磚,配合零甲醛生態板訂造傢俬,讓屋主4隻貓貓擁有各自「地盤」。屋內的Naloleaf智能燈帶、特大75吋8K智能電視以至超豪打機裝備,更是不惜工本首度開箱。
比私樓更吸引
係 淨係驚鄰居係垃圾屋

其實公屋你豪裝係無問題
以為公屋都有特色單位
公屋住戶冇左供樓壓力比私樓更有創意空間
係打機房窄咗啲之外都ok喎
連埋電器我諗至少50萬
其實香港人究竟有幾鍾意儲物
啲櫃搞到成間都好大壓迫感
核突到爆
品味嘅野真係冇得搞
睇床單就知

個廳全櫃勁壓迫,仲要加埋d六角燈
廚房地版d六角磚同沖涼位塊牆d pattern花L到

呢堆野已經花
廚房門同廁所門仲要加d咁多框黎做
一堆pattern完全冇抖氣位

咁樣裝35萬係正嘅
好密,好港式裝修

無計,過去廿年經濟都好,呢個城市太鼓勵消費文化
好想睇下由屋內望出街外走廊幅相
美孚私樓都有垃圾鄰居,公屋贏晒
你應該住公屋
未住過嘅新私樓
唔爆俾人check 入息?
你應該係on9
冇睇過篇文
2人 資產淨值限額 $369,000
即係d唔撚儲錢既撚屌囉
公屋真係要改制,十年又好廿年又好就要踢佢走,逼佢地再申請過(傷殘老除外)
等呢批人知道係被人幫緊,佢好應份地要更加努力咁去自立

公屋每個月慳幾千至一萬蚊租,幫佢地慳左十年廿年
如果咁都可以儲唔到首期既話
我覺得呢d人唔值得幫,應該讓返間公屋出黎,俾d住緊劏房,在職貧窮家庭之類更有需要既人
唔係我講,新聞講
原來好多on9 淨係睇標題同第一個回覆
公屋裝修價同私樓裝修有咩分別?
香港d豪裝用咁多錢 唔會點樣差既
但感覺就好無人情味 感覺就係用錢係砌出黎既屋
見唔到有心思貼心既地方 同個風格都好死
話就話咩北歐風和和風 砌完出黎其實又係港風扮出黎
係要搞到間屋勁多櫃 要每一寸地方都用盡 十足十香港人唔輸蝕既市儈心態
其實我唔明點解公居屋
唔每10年20年 夾錢
大執個走廟同外牆
公屋可以養貓
D綜援撚,廢老話無錢唔夾
咁點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞