拉麵/沾麵愛好者集中討論區(17)

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
但係一般加上遠就唔會突登去食
遠近唔係店家可以控制
所以唔係理由
但係味道就係店家可以控制
唔知間野係邊 其他人見到你地話遠以為人地間舖係坪洲都得
應該話間野對我好遠 味道又麻麻 我就唔會再去啦
online forum 玩到作文咁 家陣考dse啊屌?
上次食蝦丸
個湯蝦未又唔出豬味又無
兩頭唔到岸,早知慳一粒鍾個隔離食神虎
食過咁多間真係深水埗最高質
>荃>牛頭角>>>>>>>>>>>>葵芳狗也不屌
濃湯同叉燒麵都正,隻蛋夠流心
未有龍閪前次次直入唔洗排架
咁你住得遠 關間舖頭咩事?
你拎出黎講間舖做咩事
我都係提出返 叫大家唔好誤導其他人
比返個公平公正既評價比間舖
Online forum唔洗要大家作文 但都希望大家可以做好小小 唔通要變到農場新聞咁?
唔洗有相反意見就起晒鋼既

講返間舖 早期食係好少少 但個人一直都唔太出色(可能食太多座銀雞白湯 有比較下有傷害)
如果唔洗排隊都可以試下 但要排多過20分鐘就唔建議啦

題外話 座銀都差左好多 最近開多間魚湯又差左
但係米芝連個評級都會提及食肆位置
值唔值得繞路去 突登去
你可以話住得遠係人地問題 相對地講 間野係唔值得突登去
其實上黃埔點可能會遠?
座銀就真係遠啦
所以我都係提出返係對自己遠 而唔係舖頭本身遠
當然如果間野係沙頭角個d遠到仆街既地方就另計啦
大家角度立場唔同
好似有d人住港島 一過海就覺得好遠
但係入石澳就覺得好近咁
小弟無乜事幹都唔會去黃埔 紅磡
雖然叫做巿區 但係紅磡黃埔呢個地方應該相對少區外人入去
如果要突登去 我覺得有更好既選擇

利申 間唔中會突登過海食台風R
五半開始有係咪應該好難食到
聽日落港島諗住去食 原來係夜晚先有
好多負評不過我撐你
入去食完碗麵都唔知有乜行
所以一次都冇去過
15碗咁少點解
又真係未聽過港島人會話石澳好近旺角好遠
黃埔果頭乜都冇就算住九龍冇咩事都唔會走過去
事實上係會有 但數量唔多
我都係舉個例比大家
你唔去黃埔 但唔代表黃埔遠架嘛
純粹係你覺得黃埔無配套比你食完野去玩去買野 所以先唔去 而唔係黃埔遠
人哋咪解釋咗地點遠近係相對問題唔關間舖事,
其實你本人去唔去嗰區都係唔關間舖事,仲講咪俾人負評囉
住大西北除左奇蹟係咪間間都屌遠
[
雖然我唔係層主
所以我都講番自己點解覺得黃埔係遠
套用番米芝蓮既準則
泓一咪唔到所謂既「三星」 如果本身要突登去 點解唔再去遠d過海食

咁假設泓一有「二星」既吸引力 係講緊稍為繞路去食
咁本身個地區都唔吸引/唔方便 咪所謂既「遠」

簡單d講 屌你間野都未到好撚好食咪遠囉 唔通樓下間茶記賣狗屎垃圾 咁「近」 我就幫襯咩
又loop冇人叫你幫襯你樓下間垃圾茶記呀,「你嗰度去遠啫,我呢度去近喎。」,遠近同味道有乜關係?

按你邏輯,所有喺第二個國家嘅米芝連三星都係勁近你啦。
客觀 遠近係同味道無關
但係主觀咪有囉 本身味道就好主觀既
舉個例子 之前有巴打講 荃灣丸京咁近都有人去排荃台
但係我食過兩次丸京都係排番荃台
呢個係類似「酒香不怕巷深」慨念 而唔係單純「你嗰度去遠啫,我呢度去近喎。」
咁遠近同味道有咩關係 我上面都講左 有更好既選擇 反正都要跨區入去 點解唔過海食座銀
既然味道唔係驅使區外人入去既首要因素 咁個區既交通同其他吸引區外入去既設施配套都會考慮囉

再講開d 單純講地理位置遠近有咩意思 天水圍元朗都有巴士半個鐘到港島 甚至快過西鐵去紅磡
一個食物討論帖 店鋪既地理位置本身就應該同味道掛鉤
有冇人試過台風 R 限定雞白湯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞