港島比九龍新界好住,不服來辯

100 回覆
132 Like 112 Dislike
將南係唔差
但唔夠港島好
大西北可能要轉車轉車再轉車
其實點解何文田同九龍塘會係傳統豪宅地段?
以前九龍乜都冇 係咩令有錢人搬去果頭?
嘉道理 Harilela 好多 old money 世家都住

認真求教
起源真係唔了解,但係佢地能夠咁多年都保持到豪宅地段學校都好有關係。基本上香港所有傳統名校就係係曬個啲豪宅地方。

所以南區中西區九龍塘何文田依啲永遠都企得硬。好多有錢有能力都會為咗小朋友返學方便啲住入去。
永續精英制
村屋有村屋好
住樓有住樓好
行山效遊黎講港島垃圾
狗屋HQ響港島,不了
港島某啲區畀人嘅感覺係高質啲,多外國人Expat,例如西半山,淺水灣,赤柱嗰啲,但如果去翻啲普通住宅區同九龍新界其實分別唔大,純粹係方便去中環金鐘嗰啲金融商業區
你話新界都算,交通講九龍會差過港島真係笑咗。

港島區最高質個啲地段係無一個交通方便。交通方便個啲大部分都係舊到仆街多唐樓嘅廢老區。

南區有條閪到仆街嘅香港仔隧道,再由海洋公園入淺水灣赤柱得條來回單程路,一假期/炒車就塞到仆街。

半山個啲,住過就知啲路窄,平時又多車又係塞。不過住得依啲地方都唔係求交通方便。

如果講方便九龍方便得多,好似九龍站奧運。去港島快,出機場又快,本身九龍係香港正中心去邊都唔遠。

依家2022年啦,香港經濟已經唔係單單係中環。正正因為咁無名校網射住嘅太古城同杏花邨個價依家先咁差,當年依兩個地方重要係傳統中產區。除非你住緊南區中西區豪宅,如果其它地段唔見得有咩資格去笑九龍
望落成個跑馬地馬場,維港
個景不知幾正
上去山頂行一轉先講野
港島樓,唔駛日曬雨淋去到地鐵同商場,樓底9呎以上,樓齡30年以下有咩選擇?
姜B住灣仔好似
未來嘅黃竹坑依個盤真係正可惜真係貴 。未來應該做到地鐵盤龍頭。

正正就係想帶出依樣野。時代變左,依家啲後生就係鐘意商場地鐵上蓋。港島正正就係無乜依啲。就算有都係舊同差,近五年成交價反映咗,海怡半島,杏花村同太古城正正係樣板。

鬼唔知港島淺水灣貝沙灣赤柱太平山依啲高質,但係依啲地方要住得舒服無3-4千萬以上根本無意思。

反而我都想了解下點解港島啲傳統中產地鐵盤,好似杏花邨,太古城同海怡半島個價會咁差。
得啦得啦,住港島夠晒blue blood得未?
日經post 好悶呀
阿媽係女人 不服來辯
who?
想屌鳩樓主 但係駁唔到
睇佢出啲post 好重複性
係咪南區公屋白卡啲fd
同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞