港島比九龍新界好住,不服來辯

100 回覆
132 Like 112 Dislike
先講人:
港島人比較有教養
睇落又比較斯文
相反去到九龍新界
上扶手電梯成日有人企左邊阻住條路
又成日見到人地係街到除口罩食煙
唔係話所有九龍新界人都咁冇品冇教養
只係對比起港島人平均黎講真係差好遠

跟著講下d樓:
冇錯港島既樓係普遍舊d
但係唔少既樓都唔洗比地租
仲有去親九龍新界(特別係新界)
見到d樓之後有種冇咩文化既感覺
九龍新界好多樓都係千篇一律
唔似得港島樓咁多元化同有特色

交通:
住港島返港島工交通費便宜又慳時間
由港島東去港島西都唔洗一個鐘
甚至灣仔去金鐘都只係3個字左右
九龍新界(特別係新界)有時要轉車,塞隧道

生活:
港島基本上滿足你生活所需
要買野就去CWB
返工就去中環金鐘灣仔
想散下心可以去香港仔薄扶林
又有好多山可以行

結論:
總體黎講港島大幅拋離九龍新界

不服來辯
個個post都係引人屌港島
住禮賓府果個最有修養
新界特別屯天元,特價多村民人,成個人就係牛屎味
香港真係最邊便不論你住最西堅尼地城,或最東小西灣,去中心點半小時乜都有
所以真係唸唔明點解咁多人會住九龍新界
特別係新界
出入有時要經屯x公路,大x隧道
又耐又貴
我極度懷疑佢哋落左車仲要再轉車
好唔方便
咁有鍾意樹木,同蚊
我覺得小西灣方便, 好多小巴巴士,反而赤柱可能冇咁方便
各有所愛
不過港島係新界九龍港島入面 唯一有人口流失 其他都係增長
隔離po 錦上路新盤都有人討論

灣仔藍屋果邊好正
我細個住個邊,灣仔係有種講唔出感覺
小西灣真係屈機
所有巴士嘅頭站 一定有位座
去旺角有118
灣仔中環有788 789
銅鑼灣有8P
差咁個地鐵站
不過果邊既海濱都唔錯
同埋個人意為港島既治安都唔錯
對比起九龍新界
SSP, MK, YL唔係好敢去
灣仔好有香港既歷史feel
港島好多地方都係
有種純正香港人既感覺
好睇港島邊度,筲箕灣、柴灣、小西灣其實治安都唔會特別好..
btw我細個嘅時候其實都唔會去油尖旺,覺得危險
其實交通夠曬方便,完全無大需求整地鐵站
港島除左南區,其餘地方好污糟。

港島比教有修養,我笑而不語

揸開車,你就知最小心就喺港島,啲人個牌大部份淘寶返嚟,閪人極多,上大山都冇港島咁危險

自問好憎中環返工,食餐飯都煩過人,又好不幸份份工都返中環,經常要搭幾個站去堅尼地城或去尖沙咀食lunch。
返工我覺得返九龍區好啲,住我覺得西貢或D- bay

好就係有丁丁,景靚,同校網。
另外,港島冇乜靚女,可能普遍空氣差。
因咩野增長呢....
xxx大橋, 西xx高鐵?
你咁講香港好多地區都好污糟
元朗,深水埗,油尖旺,九龍城區,大角咀,觀塘,沙田,大埔及對上地區

港島區冇教養?你試下去九龍新界坐下地鐵,巴士就知咩事

返工黎講九龍區係唔錯既,但唔少大公司都係港島,仲有IFC,想要high paid 就係港島返工會好d
堅離地城好 chill架成日帶條女去飲咖啡
飲完行下海旁影下相咁又一日
重要你行行下啲舖頭會無啦啦有隻貓企係你隔離
自成一閣
居住環境,舊既新界區好明顯清潔過港島九龍,而且屋, 講真沙田至大埔,深井至黃金海岸都肯定好過港島,九龍。

而我喺港島時間長,九龍同新界相對少啲,但港島啲人真心閪啲,少少事都搞到好大。爭位又經常見,巴士,丁丁經常唔排隊,鬼佬同大陸佬都好顛。

地鐵比較唔到,我少搭新界,九龍區線路,不過香港人閪既多我估差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞