港島比九龍新界好住,不服來辯

100 回覆
132 Like 112 Dislike
新界有單車徑可以做下運動代步去遠小小食個靚飯再當飯後運動返屋企不知幾爽
講樓價九龍塘何文田個一帶咪一樣大把舊樓貴,而且新舊本身都係質素之一,點解只係睇舊樓,我由頭到尾都係話港島咁撚大,攞最好嘅代表曬成個港島係無意思,而港島九龍新界一樣都有高質豪宅區唔需要一支桿打晒成船人。

港島區如果講南區中西區啲豪宅區我認同好高質,但係其他港島地段唔見得好高質,九龍好似九龍塘何文田一樣係好貴。其實一個地段好唔好,好睇佢附近多唔多名校,南區中西區九龍塘依啲永遠都會高質,而依家青山公路一帶都多左好多豪宅,係因為個邊多左一間哈羅國際學校。如果你眼入面大西北樓就只係得瓏門Yoho依啲證明你無去見過個邊啲過億豪宅

都係個句,度度都有靚地段。屋苑價值最實際,你間屋係貴你住邊都高質,價錢反映質素,但係如果住華富邨,比你係南區全香港最高質地段又有閪用咩
中環灣仔坐船吹海風仲爽
當你果邊既樓好高質
咁人呢?
唔係話個個九龍新界人都唔好
但人均黎講港島人比九龍新界人高質唔少
仲有大西北好方便咩?
來回中環大西北估計要2個鐘
不過如果去深圳方便既話就例外啦
明你講咩,之前喺中環返工
勁多英式建築,加埋條電車軌,真係成浸老香港除出晒
沙田馬鞍山啲單車徑真係屈 好中意可以單車代步既地方 外國好多城市都盛行
講真住白沙灣d牛屎佬真係好無禮貌
特別係中上環半山一帶, 大大舊麻石花崗岩建築真係好吸引,
而且SOHO果一帶既舊式唐樓都比其他區既唐樓好好多,
有個小露台活動範圍得3, 幾步都好過癮, 同隔離棟樓個鬼妹吹下水, 伸隻手又可以交換下野食咁
電車真係好抵搭方便又就腳,成日往來中環灣仔銅鑼灣都撘電車
無乜好爭論。

港島D價錢咁硬,已經反映一切
既然係咁就用港島最差既地方同新界最差既地方比

港島最差應該係柴灣小西灣一帶
九龍最差:深水埗?
新界最差:天水圍?
度度都有閪人
港島d閪人都閪到想好似美國佬咁掹槍射9佢

返工識開d同事黎講
個人覺得最閪係住將軍澳私樓果d
自己香港都要分邊啲地區貴賤
港島差既地方應該係北角山下,柴灣山下

九龍差既地方:
除左鑽石山,啟德同埋黃埔何文田以外既東九
除左九龍站,奧運站同埋南昌站上蓋,其他西九地方都係差

新界差既地方:
除左將南,全部都差
London 都分Zone 啦
中環都有分地段啦

jardine, landmark 呢d 先係真正既中環
全部人搬晒去港島好唔好?
夜晚尤其女仔真係少去呢啲地方
啲樓價好硬所以
唔覺,將軍澳世一

其次自港島
港島夠人啦
你返返去九龍新界啦
北角山下除左多福建人之外, 都無乜大缺點

講真如果你話同屯元天, 安泰秀茂坪比

我點都會揀北角小西灣
其實我唔係住大西北中西區同九龍我都有物業唯一係新界無。半山同跑馬地我都住過。

講真大部分靚地段都唔係講交通方便,係講小朋友返學方便同環境好唔好。如果講交通方便九龍好過港島好多啦,好似九龍站奧運依啲係正香港中心,去邊都方便唔遠。

講人質素如果中西區南區的確係,但前提係豪宅區個邊,樓價反映曬。就算南區如果係香港仔同華富個邊我唔見得個度啲人有幾高質。

當然我好認同,比例上元朗鄉黑地方啲人平均質素又真係差啲。

都係個句,港島咁撚大。講地區高質直接講半山,淺水灣同赤柱依啲我好認同,但係九龍一樣有九龍塘依啲豪宅區。而講成個港島,港島區大把地方都唔太好,地段樓價反映曬。
其實都係個句,好難用成個港島九龍一竹竿打晒成船人。

即係我再仔細啲用18區比
深水埗區好窮好差?九龍塘係深水埗區

西貢區聽落都似有錢區,咁多別墅,但將軍澳都係入面。

南區都算全香港最高級啦,咪一樣有華富村一大堆公屋。

18區都難計數啦,重用港島九龍去比點樣比?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞