港島比九龍新界好住,不服來辯

100 回覆
132 Like 112 Dislike
小西灣,柴灣都叫唔好?
我本身熟個頭亦住過, 以前讀書時期都係喺個頭。
其實小西灣柴灣治安唔係表面中咁好,只不過油尖旺嗰啲你表面/或者觀察D人嘅行為就已經可能令你覺得治安麻麻..
而小西灣柴灣嗰啲你就需要真係要去仔細留意一下唔同人出入/地區/時間.
只不過有D嘢唔會咁明顯話畀你聽, 呢幾年所謂嘅跟蹤、扒手之類係呢兩個地方都唔係冇親眼見識過
其實港島銅鑼灣或太古城我覺得就真係ok。 當一個後生夜晚係自己住嘅太古城屋苑或者附近行都冇咩問題(只要唔好行到去華蘭路同鰂魚涌公園嗰邊就得), 或者自己喺銅鑼灣行夜街。
我係東區未試有事
港島都算由細住大,係太古城嗰時係真係咩事都冇, 但如果一行到筲箕灣柴灣嗰頭治安真係差咗。
我喺油尖旺行都未試過,呢個係同好唔好彩有關
你冇事唔等於其他人未試過有事,
治安差嘅地方唔等於一定有事,所謂治安好嘅地方都唔等於一定冇事。
因為港島d樓價同租金都貴過九龍新界
轉戰九龍新界生活成本低好多
大家成日想樓價跌,當社會嘅經濟重心轉移由港島去所謂嘅北部都會區,港島樓價就會跌

到時連政總都搬埋就真係跌,仲邊有人拎港島樓打J

不過唔係呢十年八載嘅事囉
地鐵港島線坐嘅有幾多真係港島人
絕大多數都係其他區嘅人過嚟返工喎
由地鐵何以見得係港島人有教養
由得啲人心理作用打飛機啦 香港人口流動性咁高都有得J
先講人:
九龍人比較有教養
睇落又比較斯文
相反去到港島
上扶手電梯成日有人企左邊阻住條路
又成日見到人地係街到除口罩食煙
唔係話所有港島人都咁冇品冇教養
只係對比起九龍新界人平均黎講真係差好遠

跟著講下d樓:
冇錯九龍既樓係普遍舊d
但係唔少既樓都唔洗比地租
仲有去親港島
見到d樓之後有種冇咩文化既感覺
港島好多樓都係千篇一律
唔似得九龍樓咁多元化同有特色

交通:
住九龍返港九龍交通費便宜又慳時間
由九龍東去九龍西都唔洗一個鐘
甚至旺角去尖沙咀都只係3個字左右
港島有時要轉車,塞隧道

生活:
九龍基本上滿足你生活所需
要買野就去mk
返工就去太子尖東觀塘
想散下心可以去九龍塘何文田
又有好多山可以行

結論:
總體黎講九龍新界大幅拋離港島

不服來辯
一個地方好唔好住睇佢個尺價已經反映咗,無乜好嘈。

港島區如果住得起淺水灣貝沙灣依啲級數咪好,但係如果係啲舊區就唔見得有幾好。如果真係咁好港島樓就唔會升得咁慢,就算依家西半山同貝沙灣對比返以前都廉價左好多。

港島區最優質係學校,中西區南區同九龍塘一樣依樣野係其他地區永遠都比唔上。
一個地方好唔好住睇佢個尺價已經反映咗,無乜好嘈。

港島區如果住得起淺水灣貝沙灣依啲級數咪好,但係如果係啲舊區就唔見得有幾好。如果真係咁好港島樓就唔會升得咁慢,就算依家西半山同貝沙灣對比返以前都廉價左好多。

港島區最優質係學校,中西區南區同九龍塘一樣依樣野係其他地區永遠都比唔上。

港島西區舊樓30幾年單棟樓賣over 20k一尺
仲要冇會所
大西北我見新樓都係2萬幾一尺
港島區咁大咪要睇咩地方,2022年啦,重分咩港島九龍新界。睇都係睇地段同屋苑成交,好似杏花邨柴灣依啲都係港島,但係佢會唔會好過大西北青山公路個啲豪宅?成個港島咁撚大,一定有好有唔好,大西北都係一樣。睇屋苑尺價同成交價已經分到邊度好。同等環境因素就一定港島會貴啲好啲都係現實。

你話南區啲豪宅高質我認同,但係青山公路個啲一樣都唔錯,九龍好似九龍塘一樣係貴。鐘意地鐵上蓋重有個九龍站。有能力直接用屋苑同地段去打J,間屋平就算港島都無用。
講真,住開港島反而想試下住下元朗荃灣上水等地,同埋想試下住村屋..呢D地方基本上連去我都未必去過.. 去元朗之前連輕鐵係咩都唔知,對我嚟講同電車冇分別
大西北都吹奏
唔好講咁多
九龍新界搵一棟單棟過30年冇會所賣緊過20k睇下
港島就大撚把
灣仔cwb 西環成渣都係
唔好講大西北,九龍搵黎睇下
九龍新界啲人連路都唔撚識行
發現港島人d 朋友多數都係港島
飲飲食食都喺返港島
冇端白事唔會過海
明明香港島先係真正香港
新界班大陸里邊可以叫自己做香港原居民
天水圍多靚仔靚女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞