[淡水] 討論水族知識、砌缸List、解答問題集中帖

1001 回覆
19 Like 2 Dislike

頂,還掂屋企大裝修要整過哂d櫃,直接買60x30x36算 ,2215+2215前置,日生mini200 ,再整返個千尋led

濾桶用2217啦
前置可以唔洗咁大
是但買Aquaworks嗰隻都得啦
24吋缸用海利HS-28a效果好啲
請問巴打,養緊巴西龜三隻,女仔手掌咁大
想有深水區淺水區、濾水器、造景、紫外燈、暖燈、暖管可以點砌
唔該
請問巴打,養緊巴西龜三隻,女仔手掌咁大
想有深水區淺水區、濾水器、造景、紫外燈、暖燈、暖管可以點砌
唔該

個缸要有最少三尺先養到
同堆包晒以上咁多野
想造景就用石頭堆個斜坡
大約1/3個缸咁上下
個缸咁大水位應該都有六吋以上
懶嘅可以就咁買個龜嗰啲斜台
濾水器可以買缸內潛水式過濾器
海利有隻有半透明濾盒嘅幾好
卡奇有售,有大中小
最大嗰隻$100啱大龜用
暖管就睇幾多升水啦
正路100W應該夠用
另外巴西龜可以唔照燈
想照嘅話是但淘寶買曬龜燈就算
曬住陸地個位就得
歡迎去以下龜post交流

水龜澤龜討論 - 養龜先養心
https://lihkg.com/thread/319859/page/6?ref=ios
氧氣珠是假的
鬥魚可以自己上水吸氣抖氣

唔該晒 低我岩岩睇過D資料 鬥魚好似要係25-27度水溫先最好
但我office長開冷氣 我唔知D溫度幾多 會唔會影響到好難養?

唔好吹正冷氣應該問題不大
氧氣珠是假的
鬥魚可以自己上水吸氣抖氣

唔該晒 但我岩岩睇過D資料 鬥魚好似要係25-27度水溫先最好
但我office長開冷氣 我唔知D溫度幾多 會唔會影響到好難養?

仲有 水既酸度又講到好重要咁 用普通水喉水就得? 定用煲過放凍左既水好D?

唔係繁殖可以忽略酸鹼
正路香港自來水無乜氯氣
可能流失晒
所以直接用都得
不過注意溫差
同埋有啲地方可能會再加氯
仲有村屋唐樓、大廈低層呢啲都可能氯氣重啲
煲過嘅水含氧量好低
用自來水就得
係其他網見到人地話欖仁葉要自己去執

去公園執啦
好多地方都有種
又水冷又前置嘛
12吋缸用緊501,吸水出水有d廢。用左四五年,想問依家有咩濾桶好用,定換濾材算
用左四五年係差唔多架啦
可以試下新出嘅EHEIM aquacompact
有40同60兩個型號
流量一樣,純粹桶身大小唔同
樓上舖CO2賣緊三百幾都算抵用
利申,未用過
同級嘅產品唔多
其他太垃圾了無乜值得推介
不如轉個大啲嘅缸
btw換濾材是沒有關係的
因為佢唔係塞左
好多時都係佢個泵細力左
budget $1000 想養下燈魚
今日發現 要點處理同check有無受精 巴西龜
budget $1000 想養下燈魚

幾大個缸?

浸左水太耐嘅話就沒得救了
利申,唔清楚其他問題
建議你去龜post問下其他巴打

https://lihkg.com/thread/319859/page/6?ref=ios

利申,唔清楚其他問題

倒左了 都唔算太耐既我諗。。
落完seachem excel
對紅肚鳳凰訓醒後
收哂鰭 痴呆
關唔關seachem excel事

正路唔關
超標落都無問題
因為隻野好稀的
換下水啦

我估落多左
雖然兩三倍ok

似落多左
換左幾次水
對紅肚鳳凰無左鳩下鳩下

利申,唔清楚其他問題

倒左了 都唔算太耐既我諗。。

我養左十幾年巴西
死前生左幾粒蛋

之後比我雪藏係冰格
留念
有冇咩方法可以擺係室內保存?用油浸?
求入tg group學野
https://t.me/yamadakazuki
用左四五年係差唔多架啦
可以試下新出嘅EHEIM aquacompact
有40同60兩個型號
流量一樣,純粹桶身大小唔同
樓上舖CO2賣緊三百幾都算抵用
利申,未用過
同級嘅產品唔多
其他太垃圾了無乜值得推介
不如轉個大啲嘅缸

呢個eheim野少有唔係貴到仆街
買左四條黑線飛狐,都未返到屋企已經有兩條一條冇咩精神 。
好sad ,家陣D飛狐係咪唔啱季節,所以咁易死?
買左四條黑線飛狐,都未返到屋企已經有兩條一條冇咩精神 。
好sad ,家陣D飛狐係咪唔啱季節,所以咁易死?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞