水龜澤龜討論 - 養龜先養心

273 回覆
19 Like 1 Dislike
大家知唔知邊間獸醫睇龜好??
我隻主人係盾臂bb
我隻主人係盾臂bb

土瓜灣動物醫院余醫生
利申,聽人講
我隻主人係盾臂bb

土瓜灣動物醫院余醫生
利申,聽人講

醫龜嘅聽得多係余醫生
利申:無睇過,之前隻龜BB肺炎係自己醫返好好彩
今日去左公司付近公園水池 
唉 啲人又亂放龜 同上禮拜又多左其他品種龜 例如地圖 忍者
忍者目測1隻 都幾大隻 手掌以上 同啲巴西圍埋一齊
地圖仲要目測有2隻 1隻手掌咁大 1隻半個手掌
見到油彩龜 目測至少3隻 唔知紅肚定黃肚 都係半個手掌 其中1隻手掌咁大
草龜 班龜都有唔少
墨草 上禮拜仲見到 可能比人執左
有啲後悔無執走細地圖 巳經游到我眼前 伸手就可以執到

巴西龜至少50隻 有大有細 魚又多 鯉魚 福壽魚 龍魚
我餵龜糧 大龜同大魚鬥搶 啲龜跟本唔夠快 好彩有啲大龜醒目 走去咬魚
可惜啲魚太大條有力 FING幾FING幾 隻龜就鬆口
跟本咬唔實
反而啲龜仔最慘 餵個時一推龜圍埋一齊 好容易誤咬咬中
又搶唔到食

邊度咁瘋狂
我隻主人係盾臂bb

土瓜灣動物醫院余醫生
利申,聽人講

醫龜嘅聽得多係余醫生
利申:無睇過,之前隻龜BB肺炎係自己醫返好好彩

唔通你就係連登高醫生?
啱啱發現 應該點處理同check有無受精 依加放左係個盤到浸水
唔好浸水呀
留名
鍾意龜 但係冇養
巴西龜好得意 但係真係好難養
今日去左公司付近公園水池 
唉 啲人又亂放龜 同上禮拜又多左其他品種龜 例如地圖 忍者
忍者目測1隻 都幾大隻 手掌以上 同啲巴西圍埋一齊
地圖仲要目測有2隻 1隻手掌咁大 1隻半個手掌
見到油彩龜 目測至少3隻 唔知紅肚定黃肚 都係半個手掌 其中1隻手掌咁大
草龜 班龜都有唔少
墨草 上禮拜仲見到 可能比人執左
有啲後悔無執走細地圖 巳經游到我眼前 伸手就可以執到

巴西龜至少50隻 有大有細 魚又多 鯉魚 福壽魚 龍魚
我餵龜糧 大龜同大魚鬥搶 啲龜跟本唔夠快 好彩有啲大龜醒目 走去咬魚
可惜啲魚太大條有力 FING幾FING幾 隻龜就鬆口
跟本咬唔實
反而啲龜仔最慘 餵個時一推龜圍埋一齊 好容易誤咬咬中
又搶唔到食

邊度咁瘋狂

柴灣公園
呢幾日都有去睇 順便PKMGO
都唔見地圖 忍者 可能比人執左/巴西龜咬到唔敢上水或者咬死左
感覺啲龜無上禮拜咁多
墨草 油彩只係見到1隻 油彩睇落好瘦
墨草 幾靚 條尾無斷 醒目遠離龜群 咁既環境竟然無斷尾
我成日去餵 認唔到啲龜 感覺每個禮拜都有新有舊
各位巴打可唔可以幫幫手
啱啱收工經過垃圾房無啦啦見到有隻龜係個缸入面,個缸完全無水,平時道門唔開架
見到隻龜完全唔郁唔知點,因為我本身怕龜,屋企人又叫我唔好多事,想問下有無咩可以幫到佢
收養佢
唔得就唯有放佢去啲有人餵龜嘅公園水池
收養佢

再去睇佢個陣放左啲水俾佢,但佢啲姿勢好似無郁過咁,仲要個頭同四肢伸晒出黎

係唔係已經

屋企人會罵我所以我今日唔可以再出去睇佢
收養佢

再去睇佢個陣放左啲水俾佢,但佢啲姿勢好似無郁過咁,仲要個頭同四肢伸晒出黎

係唔係已經

巴打係邊區/近邊頭?
靜雞雞收埋係房先唔得咩
佢好慘咁喎
收養佢

係唔係已經

巴打係邊區/近邊頭?
靜雞雞收埋係房先唔得咩
佢好慘咁喎

啱啱心血來潮先入返寵物台
希望巴打見到呢個回應
收養佢

係唔係已經

巴打係邊區/近邊頭?
靜雞雞收埋係房先唔得咩
佢好慘咁喎

啱啱心血來潮先入返寵物台
希望巴打見到呢個回應

你掂下佢
佢手腳縮一縮就仲在生,只係新環境驚唔敢郁
掂佢都唔郁就冇了
好擔心隻龜
巴打有無再去垃圾房裝下佢
隨時已經喺堆填區了
隨時已經喺堆填區了

好可愛

好可愛

咩龜,好得意。屋企養緊豹龜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞