[淡水] 討論水族知識、砌缸List、解答問題集中帖

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
新手求救
養極啲孔雀魚都成日死
星期五個日見有兩條唔願游水成日沈底
岩岩同事返開公司話死埋
前排一日內死曬啲魚,已經有用鹽水浸左兩日(開埋過濾)
再養埋水同用硝化菌液養左水兩星期先放魚

可能水質問題
有圖更佳
過濾器係邊種?濾材係咩?
幾耐換一次水同埋每日餵幾多餐?

btw衣家廿一世紀唔洗用鹽水浸缸啦
係啲廢中嘅都市傳說黎

咁依家新缸係咪可以直接養水冇特別野搞?

現成缸其實擺左好耐
唔洗搞咁多野的
訂造缸佢通常都會幫你擺一段時間
唔會一痴好玻璃就送到你手
所以都係唔洗搞咁多野
我都無奶過野

我都係聽人講要咁做
btw我用掛濾,無特別買濾材,用返佢本身舊棉花係咪有問題
7吋缸,一星期換1/4水,換水會加返啲硝化菌,每日餵一次,星期六日除外,有放兩條水草係度比佢地食下
每次死魚都會換一次1/5水,怕有菌
新手求救
養極啲孔雀魚都成日死
岩岩同事返開公司話死埋

可能水質問題
有圖更佳

係啲廢中嘅都市傳說黎

現成缸其實擺左好耐
唔洗搞咁多野的
所以都係唔洗搞咁多野
我都無奶過野

我都係聽人講要咁做
7吋缸,一星期換1/4水,換水會加返啲硝化菌,每日餵一次,星期六日除外,有放兩條水草係度比佢地食下

有!
因為佢原裝嗰塊好薄好渣
而且單靠佢一塊是不行的
建議你買包白綿自己剪返啱size攝落去
攝滿佢就得
每星期換污糟啲嗰前面嘅一半綿
前面嘅綿因爲係第一層隔污糟野所以易污糟啲
後半部分通常比較乾淨
所以抽走前半部分啲綿之後
將舊綿推前,而新綿就擺後面

換水換多啲啦
每星期換夠一半
加水慢慢加
同埋缸咁細唔好養太多
是但養2-4條就算
愈少魚愈好
想養多啲魚就轉個大啲嘅缸啦
新手一問...平時養水其實點養?
養蝦洗唔洗換水?
因為我屋企好舊怕喉管d水水質太差
買蒸餾水得唔得?
以前養蝦養到每日死一隻...
覺得好難養

死物邊有得養架
定是話要點處理啲自來水?
定是指養菌?
梗是要換水
蒸餾水得係得
但難控制
因為蒸餾水pH好低
而且又乜都無
你要自己加返啲礦物落去升返GH
所以唔洗搞咁多野啦
中國賜比香港嘅東江水已經好好
感動

我怕我住舊唐樓水喉含鉛量高
果陣泥底加塊草...養到缸水變綠色
草都變熱帶樹林咁
養蝦洗唔洗換水?
買蒸餾水得唔得?
覺得好難養

死物邊有得養架
定是指養菌?
梗是要換水
蒸餾水得係得
但難控制
因為蒸餾水pH好低
而且又乜都無
所以唔洗搞咁多野啦
感動

草都變熱帶樹林咁

唔怕啦
鉛水公屋都係咁樣養咋嘛
我一袋魚養咗就兩年, 死淨兩條燈魚仔, 諗住養埋唔養

最近樽片糧唔知咩事
擺擺下好似生野咁, 啲糧熔咗做粉, 唔敢餵驚毒死佢

但買一樽又好似好浪費咁
養蝦洗唔洗換水?
買蒸餾水得唔得?
覺得好難養

想知蝦點對水

比較嚴謹又輕鬆嘅方法是咁的:
首先打開袋蝦連水倒落個水桶
之後搵條氣喉
一邊搭落缸水到
一邊插個氣閥,垂落個水桶到
吸一口氣引水
較細個氣閥做一秒一滴水
咁樣滴下滴下
滴到個水桶滿就可以放蝦了
懶嘅話滿到半滿都放蝦

有冇水冷幾大缸
用咩底材
個缸開左幾耐
有冇打氧氣
養蝦洗唔洗換水?
買蒸餾水得唔得?
覺得好難養

死物邊有得養架
定是指養菌?
梗是要換水
蒸餾水得係得
但難控制
因為蒸餾水pH好低
而且又乜都無
所以唔洗搞咁多野啦
感動

草都變熱帶樹林咁

唔怕啦
鉛水公屋都係咁樣養咋嘛

有冇相睇下
新手求救
養極啲孔雀魚都成日死
岩岩同事返開公司話死埋

可能水質問題
有圖更佳

係啲廢中嘅都市傳說黎

現成缸其實擺左好耐
唔洗搞咁多野的
所以都係唔洗搞咁多野
我都無奶過野

我都係聽人講要咁做

有!
因為佢原裝嗰塊好薄好渣
而且單靠佢一塊是不行的
攝滿佢就得
後半部分通常比較乾淨

換水換多啲啦
每星期換夠一半
加水慢慢加
同埋缸咁細唔好養太多
是但養2-4條就算
愈少魚愈好

多謝建議
我聽日就去魚街買返啲棉先

另外有個問題,萬一唔好彩,啲魚死曬係咪要全缸水倒曬,洗到乾乾淨淨重新黎過?定留返啲舊水好啲?
新手求救
養極啲孔雀魚都成日死
岩岩同事返開公司話死埋

可能水質問題
有圖更佳

係啲廢中嘅都市傳說黎

現成缸其實擺左好耐
唔洗搞咁多野的
所以都係唔洗搞咁多野
我都無奶過野

我都係聽人講要咁做

有!
因為佢原裝嗰塊好薄好渣
而且單靠佢一塊是不行的
攝滿佢就得
後半部分通常比較乾淨

換水換多啲啦
每星期換夠一半
加水慢慢加
同埋缸咁細唔好養太多
是但養2-4條就算
愈少魚愈好

多謝建議
我聽日就去魚街買返啲棉先

另外有個問題,萬一唔好彩,啲魚死曬係咪要全缸水倒曬,洗到乾乾淨淨重新黎過?定留返啲舊水好啲?

唔是呀
死魚好閒
換下水就得

最近樽片糧唔知咩事

但買一樽又好似好浪費咁

受潮啦發毛啦
掉左佢啦
魚糧只是消耗品
香港呢啲熱帶雨林
我諗要擺防潮箱先得

最近樽片糧唔知咩事

但買一樽又好似好浪費咁

受潮啦發毛啦
掉左佢啦
魚糧只是消耗品

唔係多魚就買細樽啲
我次次買到最細樽都用唔哂

yes 最細都用唔哂
佢兩兄弟真係好命硬, 一方面想快啲收翻個缸, 一方面又唔想整死佢地, 好矛盾

最近樽片糧唔知咩事

但買一樽又好似好浪費咁

受潮啦發毛啦
掉左佢啦
魚糧只是消耗品

唔係多魚就買細樽啲
我次次買到最細樽都用唔哂

yes 最細都用唔哂
佢兩兄弟真係好命硬, 一方面想快啲收翻個缸, 一方面又唔想整死佢地, 好矛盾

btw, 其實你樽糧可以試下倒左面果一半佢
好多時其實剩係得面果陣受潮

我見佢開始變粉, 幫佢換個密實盒, 點知擺多兩日, 全部變粉
話說
想當年我係因為睇完香討呢個教學post先有信心第一次去魚街買野
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6288588

呢篇我都睇過
估唔到已經2008
有冇巴打用過千尋濾桶,評價如何?
巴打我想問下係咪一定要養好缸草先可以再放d魚落去?

我而家養緊缸米奇,每次放親d水草(個缸底有鋪碎石同泥),但d米奇係咁同我扯起佢同食晒佢,係咪冇得搞嫁喇?

我而家養緊缸米奇,每次放親d水草(個缸底有鋪碎石同泥),但d米奇係咁同我扯起佢同食晒佢,係咪冇得搞嫁喇?

唔係
不過呢啲魚口賤無計啦

唔係
不過呢啲魚口賤無計啦

下次起缸可以試下轉沙底
沙底插草會穩陣啲

下次再試下
已經試過幾次,每次棵草都俾佢地搞到甩皮甩骨收場
請教水族師巴打s
我個缸基肥3L黑土9L夠唔夠
買多又怕浪費

48吋*14吋
120*36cm

種草嘅話
起碼買多包9升啦
想鋪厚啲買多兩包都得添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞