[淡水] 討論水族知識、砌缸List、解答問題集中帖

1001 回覆
19 Like 2 Dislike
條紅獅都係沉缸底
放棄治療喇

Add me please
條紅獅都係沉缸底
放棄治療喇

為何放棄治療
條紅獅都係沉缸底
放棄治療喇

為何放棄治療

靠佢自己好返
水族師 角螺難唔難養 想養黎食缸壁啡藻

鮑魚螺啦

鮑魚螺啦

會唔會大量生仔?

巴打買開邊間?聽人講有啲鋪大力扯過啲螺就會好快死 同埋買左翻黎有咩方法係佢唔吸住野既情況拎岀黎?

拖佢出嚟

鮑魚螺啦

會唔會大量生仔?

巴打買開邊間?聽人講有啲鋪大力扯過啲螺就會好快死 同埋買左翻黎有咩方法係佢唔吸住野既情況拎岀黎?

拖佢出嚟

姐係打橫拖?唔係向上扯?

而且要快
一掂到佢就要即刻推甩佢
否則佢會吸實
吸膠袋咁軟就無乜野嘅
如果喺缸到佢吸實左玻璃就難搞
夾硬黎應該都會造成損傷

鮑魚螺啦

會唔會大量生仔?

拖佢出嚟

姐係打橫拖?唔係向上扯?

而且要快
一掂到佢就要即刻推甩佢
否則佢會吸實
吸膠袋咁軟就無乜野嘅
如果喺缸到佢吸實左玻璃就難搞
夾硬黎應該都會造成損傷

無知一問 啲螺會唔會郁郁下走左岀缸

多數唔會嘅
啲絲藻多到好似發霉咁 已經有3隻大和,使唔使落除藻劑?
大和有時都廢傻地
可以用牙刷卷絲藻
清得幾多就幾多
再落Seachem Excel
咁樣會有效啲
如果想佢陷家剷再快啲
可以唔開燈一星期
btw清潔蝦黎講
我個人喜好槍蝦
比大和更鐘意食藻
大和有時都廢傻地
可以用牙刷卷絲藻
清得幾多就幾多
咁樣會有效啲
如果想佢陷家剷再快啲
可以唔開燈一星期

唔開燈嘅話啲迷矮會唔會收皮
大和有時都廢傻地
可以用牙刷卷絲藻
清得幾多就幾多
咁樣會有效啲
如果想佢陷家剷再快啲
可以唔開燈一星期

唔開燈嘅話啲迷矮會唔會收皮

有機會
所以絕招唔可以隨便出
btw清潔蝦黎講
我個人喜好槍蝦
比大和更鐘意食藻

槍蝦次次都好快死
水族師巴打,呢兩日有一兩條孔雀魚仔無啦啦條尾/背好似發霉白白,但又好活潑同食得,有無咩藥可以醫下佢地? 我手頭上得黃藥 好驚全缸bb炒哂

btw, 之前去魚街問有無甲基藍佢地話無賣
水族師巴打,呢兩日有一兩條孔雀魚仔無啦啦條尾/背好似發霉白白,但又好活潑同食得,有無咩藥可以醫下佢地? 我手頭上得黃藥 好驚全缸bb炒哂

黃粉同甲基藍太弱,未必醫到
係真菌感染?有啲毛咁?
有圖更佳

黃粉同甲基藍太弱,未必醫到
係真菌感染?有啲毛咁?
有圖更佳

條尾仔最邊個個位
有另一隻細少少既條尾已經變左白色夾埋尾

巴打原缸無事個啲我有咩可以做?
有咩藥可以醫到
巴打,我本身養龍紋短鯛,平時餵食個陣都會敲下個缸,佢地就好醒,會自動出黎,完全唔驚人
低有次我表哥個妹,係我番工個陣黎左我屋企玩,我聽佢講,佢話每次有魚游出黎,就會大大力拍個缸,嚇d魚
從此之後,只要有人經過,d魚就會自動“離”埋,就算有野食都唔食,要等到熄哂燈先肯出黎
我用同一個方法去同佢地培養感情已經唔work,已經過左一個月都係咁
巴打有冇方法可以再次同d魚培養感情
生物環係咪幾年會甩粉,郁下個過濾,成個缸都係粉末,泥都係新落,最大嫌疑係生物環
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞