黃師傅設計工作坊係咪真係有料?

126 回覆
2 Like 19 Dislike
明劏水魚
佢做d基本水電、防水係咪冇伏
想將間公屋扑爛就咁清水裝
佢係咪冇生態板比客揀
點解次次都係啲焗漆
上一代流行啊
算係咁.. design 就唔好靠佢啦! 佢target customer 都唔係呢啲
佢起碼會講用乜野裝修料, 有太多人唔識裝修野俾人當水魚. 有多D 呢D 裝修防中伏片, 點都可以提高番裝修佬質素

有另一個裝修防中伏youtuber 都唔錯, 不過問過價唔平,同埋感覺想你俾佢發揮設計多啲
邊個?
其實老老土土設計會唔會住得仲舒服,屋企感覺
定係都係酒店式或日式好啲
成班話人老土,想知佢地住緊咩
你youtube search 報價單陷阱 就會見到

雖然佢教人寫報價單應該無乜裝修公司會肯咁detail,不過參考下都ok
我明你意思,平心而論,我覺得黃師傅個隻係好適合 公屋同超迷你單位既,而且感覺佢幾老實,起碼唔洗比人搵笨先

但係我對佢用色/審美有d 不敢恭維
400呎+既居屋/私樓 真心唔會搵佢裝
佢d detail 好停留係公屋階段

你會想住呢間 定係佢天盛苑個間
https://www.youtube.com/watch?v=ttMa8ownONI

呢間得470呎 裝左32萬 佢天盛苑個間639尺

焗漆防水防火係好野但係佢啲設計真係0分
焗漆都算唔好加光面
光面都算唔好配純白
純白都算唔好配木紋配件

唔識欣賞 但係依家啲裝修最中意呢款
用料其實間間都差唔多
但係顏色配搭真係差距
設計呢就老派少少

搵佢嘅話我諗最好你自己識設計先,唔好全部俾佢諗,見佢好強調做櫃同要儲物

其實而家好多裝修設計公司可以用類似Revit 個啲出3D圖,佢始終係裝修公司,未必可以預計到間屋個樣係點,所以搵埋設計出圖就最好了

例如想行北歐風格,你搵佢就唔多岩用啦😂
北歐風格同佢果種多櫃多儲物空間嘅玩法根本唔同
水電、防水應該係啦
漏水嗰間屋比佢執完都唔漏
焗漆先係靚野
生態板末即係夾板 cheap 野改個名收貴D
焗漆甲醛超晒標
搵佢個啲好多都公屋客 冇乜錢 唔淘寶可以用咩
其實係櫃背放隔音綿有冇用
人地三四個人住四百呎
梗係追求實用
竟然有人叫人追求美感
笑死
https://youtu.be/lGGiTrLa29E
如果間間都係咁,佢油漆師傅真係認真嘅
條片入面個star up 有冇人用過? 有冇伏?
這間公司運作奇差,上到去傾野完全無制度可言,要客人乾等,職員約實了時間見面會談,但居然可以無記錄?錯在公司都都可以再叫客人遷就時間改期?還有公司地方雜亂無章,小朋友還到處發出聲浪,身為家長完全無法制止他,影響了交談過程,完全不尊重客人。
不敢想像找了他幫手裝修會幾咁亂!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞