黃師傅設計工作坊係咪真係有料?

126 回覆
2 Like 19 Dislike
本身單位太細
點搞都一定有缺陷
我覺得窗位唔做櫈,真係冇位坐
不過木板真係高咗啲
明顯係想遮住對面個大廈
同意呀
係做正常嘢
慘在畀足錢搵間正常嘅都難
感覺上實用同手工好
不過好老土
好慘, 得80呎生活空間
正常既設計應該係點?

有冇D sample
公屋裝修必備佢有齊
水晶吊燈 反光牆磚櫃面 玻璃裝飾鏡櫃
個坐位上面整啲木係完全多餘
純討論, 如果個木位唔做, 啲人成日用塊玻璃借力既話, 長時間受壓會唔會令塊玻璃飛脫?

如果係基於呢個考慮, 咁做就無可厚非
無撚有錯
btw
DIC設計情報中心 依個d 設計真係癲
我唔係工程師唔知
不過應該風力都受到就咁正常坐撞到下唔會爆掛
你張圖同佢差唔多渣喎 人地多你條槽
https://www.dic.hk/main/html.php?id=2604
92萬食水會唔會太深
十幾廿年前就係咁
依家仲會唔會咁整?
我覺得黃師傅都算正常,整出嚟啲嘢係老土,但真係用得到,不過搵親佢啲客都好奇怪

例如天盛苑,勁大間屋,但業主嘅設計真係⋯
80尺間屋又係嘅,業主買到咁細,租迷你倉擺嘢算啦
明劏
仲要係回頭客 劏極都仲有
呢排學緊執屋 睇左好多呢d 片,佢個d 最冇參考價值,同埋d taste 好大浸公屋除,返返80年代咁,支那人應該好buy

佢d 設計令我諗起小學生 d 多功能筆盒,乜尻野都放晒o係筆盒度 塞到密密麻麻唔夠單層筆袋舒服同有用

有時反而 得一、兩個重心設計仲impressive :
呢個既書房
https://www.youtube.com/watch?v=Z1l2T-l1ibo&
同埋呢個既移動書寫空間
https://www.youtube.com/watch?v=kFERkwDn1qM

空間細既單位,與其追求功能不如追求美感啦
D設計同黃師父一鳩樣
黃師傅應該3份1落到樓喎
黃師傅呢啲擺明係唔理好醜,但求比到你一間屋要有嘅功能比你囉

即係櫃呀、儲物空間呢啲佢一定比足你,但係真係得實用無美感囉

呢個就兩睇啦,當然有啲人對生活有追求嘅緊係覺得間屋要有美感。但現實係好多人寧願要多啲儲物空間都唔要乜風勿風呀
我覺得係一人公屋訓6個嗰個單位先離譜,嗰客為咗啲一個月都未必見到1次嘅孫仔搞到自己同個工人訓得咁辛苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞