港女為打卡踐踏日本花田

271 回覆
474 Like 18 Dislike
呢個時候緊係話係 佢地一定係腥港人黎啦
真.香港人係唔會咁做
你自己人就撐
你去台灣去奶民進黨鞋底啦 嗰班人諗法同你一樣
共產黨都可以㗎 兩舊屎你自己揀一個啦
香港旅客? 入到日本咩
支蝗扮,一定係,除非唔係
原來香港都發生過類似事件

https://www.am730.com.hk/%E6%9C%AC%E5%9C%B0/%E7%B6%B2%E4%B8%8A%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E9%8C%A6%E7%94%B0%E7%B2%89%E7%B4%85%E8%8A%B1%E6%B5%B7%E8%A2%AB%E8%B8%A9%E7%A6%BF-%E7%B6%B2%E6%B0%91%E6%89%B9%E6%89%93%E5%8D%A1%E8%80%85%E8%87%AA%E7%A7%81/294277

近日元朗錦田鄉村俱樂部出現超美的粉紅波斯菊花海,有網民於是在網上「開心share」,吸引大批網民前往觀賞及「打卡」。有網民在社交網站發文,指有賞花人士竟直接踩入花田「打卡」,令部分超美的花田慘被踩禿,叫人慘不忍睹。

該帖文在fb群組「香港風景攝影會」發布,指有市民直接踩入粉紅的花海中拍照,當中部分花田已慘被踐踏壓毀,有些原本鮮花盛放的地方已被踩到見黃泥。樓主形容為「打卡」而踩花的人士是「自私的人類」,批評有關行為缺德。

網民:太可惡玩爛晒

帖文馬上引起網民熱議,有人亦分享看到有人走進花田拍照,壓壞花朵。不少網民均批評踩花者自私及缺德:「自私鬼日日在破壞」、「唔係辣手摧花,係爛腳摧花」、「影相就影相,何必毀壞呢」、「太可惡玩爛哂」、「成個人形,應該俾自私鬼瞓咗喺度」。
喺嗰邊做野/讀書嘅香港人
幫理不幫親
支持日本屌醒港女
仲有以前香港人喺人地地頭串柒柒
經歷呢幾年洗禮都唔齊心改一改自己啲閪格,連累人地連累自己,正一死閪人,唔改同支那狗有乜分別,自己人都咁話
姐係點,日本媒體都係塔綠班嘅人?要連埋台灣一齊抵毁香港人?
好心啦,香港人依個名其實唔馨香,唔好以為自己真係喺邊都好受歡迎即使嗰兩條女其實係中國人但認係香港人,啲留言已經顯示日本有人覺得香港人同中國人其實冇分別。

我琴日都講過大部分日本人政治冷感,其實唔知道香港人唔等於中國人
真係好撚戇鳩
一定係又收左中共錢踩低香港人
下下都打卡真係好撚on9

咁多人踩入花田,斷估唔係全部都係香港人啩

當然唔排除當中有香港人
擺明啦
拉 唔好搞分化
乜都賴中國人
香港名攝影師 千紅都係咁
教日本文化 但係都唔識睇告示牌
踩入人地農地
台灣之後又到日本 全部恰我地香港
勿跟車太貼
呢條女珠海妹
仲有你IG search 権現堂公園
有啲日本人、台灣人都係踩哂入去影相
呢單新聞好有目的咁針對香港人
但其實無一part係有說服力
一定係中國人假扮
帶黃色口罩手足嚟
不割席不分化 大家都係香港人
記得高登有人話係大陸名 之後台灣當局俾個名話唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞